Elektrikerens mareritt

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

«Ikke gjør dette hjemme» finner ut hva som skjer når 15 strømpadder kobles sammen og et barneselskap på sukkersjokk prøver å rive ned huset.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ikke gjør dette hjemme

Rune og Per Olav har rystet huset i bakgrunnen i serien «Ikke gjør dette hjemme». I siste episode brenner de ned hele kåken.

Foto: NRK
IGDH Hus i full fyr

Ikke gjør dette hjemme!

Foto: NRK

Strøm er ingen spøk, og at man ikke bør bedrive uvettig omgang med elektrisitet hverken hjemme eller andre plasser er nok de fleste enige om.

Konsekvensen av dette er selvfølgelig at Per Olav og Rune må være så uvettige som de bare makter, som de har for vane å gjøre i serien «Ikke gjør dette hjemme».


Duoen tar utgangspunkt i fem mer eller mindre oppleste og vedtatte læresetninger knytta til strøm:

* Bruk aldri lampettledning som skjøteledning.

* Støpsler og skjøtekontakter er svake ledd - montér nok stikkontakter.

* Løse dobbeltkontakter og andre provisoriske løsninger anbefales ikke.

* Store varmekilder som ovner må kobles rett på stikkontakt.

* Koble aldri flere skjøteledninger etter hverandre.

Stikkflammer

Sin vane tro bryter gutta hver eneste sikkerhetsforskrift som finnes.

Rune sliter tydeligvis med samvittighetskvaler - i det han sager til et ujorda støpsel så det passer i en jorda stikkontakt ber han sin gamle elektrolærer pent om unnskyldning.

Rune og Per Olav gir seg ikke før de har kobla 15 padder som alle trekker strøm fra én stikkontakt. Men fortsatt er bare halve jobben gjort - elektriske apparater må også til.

Brødrister, varmeovner, vifte, lampe, espressomaskin, juletrestjerne og mye mer blir stua sammen på et bord og slått på.

Det går ikke lang tid før stikkflammer gjør sitt inntog, og alt stopper etter at en ledning blir flytta litt på. Ved nærmere inspeksjon av den første padda i rekka, viser det seg at ledningen inni er helt svartsvidd.

Runes sluttkonklusjon vil blir neppe bli brukt i sikkerhetskampanjer fra brannvesenet, men folkeopplysning står seg som kjent best når det er så ærlig som mulig:

- Man skal ha litt uflaks for at det blir brann av det, men uflaks har man jo rett som det er. Så jeg ville ikke gjort det hjemme.

(Og det bør ikke du heller.)

Barneselskap river hus

Kveldens program er det siste i rekka, og her spares det ikke på kruttet. I tillegg til skjøteledningbonanzaen får du se hvordan egg oppfører seg i mikrobølgeovn, og du finner ut om vin+brusmaskin = sprudlevann.

Tradisjonen tro blir det bombemekking, og i dag skal Rune og Per Olav lage en røykbombe av ting som finnes i kjelleren.

«Ikke riv huset» sier man gjerne til unger. Men hva skjer hvis man gir en flokk barn på sukkerkick fritt spillerom og beskjed om å gjøre det motsatte?

Se det ultimate barneselskapet her:

Kveldens finale er vannslukking av frityrgrytebrann . Skulle man være så dum å faktisk prøve og gjøre dette hjemme er trøsten at det kommer til å bli med den ene gangen. Etterpå er det nemlig ikke noe hjem igjen.

Se Ikke gjør dette hjemme på NRK1, torsdag kl. 19:45

Se flere klipp fra «Ikke gjør dette hjemme» her.