Hopp til innhold

Øst-asiatiske småselskaper viser muskler

LAS VEGAS (NRK.no): Kinesiske teknologiprodusenter er sterkt til stede på årets CES. Men har de noe å komme med, eller er «Made in Hong Kong» fortsatt et skjellsord?

Las Vegas: Helge Carlsen og Erlend Lånke Solbu
Foto: NRK

Det er stor kontrast mellom de tre hallene hvor teknologigigantene markedsfører seg med lys og glitter, til hallen vis-a-vis hvor CES har fått sitt eget China Town.

I all hovedsak kinesiske, men også en og annen sør-koreansk produsent har fått utdelt noen få kvadratmeter i små båser i det som aller mest ser ut som et grått og kjedelig kontorlandskap.

Her er menneskemengden i korridorene betraktelig mindre og lydnivået lavere enn ved Sony og Panasonics gigantrigger.

Video Kinesernes CES-produkter

NETT-TV: Se noen av produktene fra de øst-asiatiske småselskapene.

Selgerne sitter smilende bak diskene og spiser hjemmelaget mat.

Her er det ingen halvnakne damer i bikini, dårlig teknomusikk og flerfargede lys, men en skål med drops og utdeling av pussekluter til kameralinsene våre.

Brilleløs teknologi

Det skal innrømmes at man har med seg noen fordommer i bagasjen når det kommer til kinesiske produkter, og her er det også en god del glitrende telefondeksler, etterligninger av kjente merker og blinkende refleksvester.

Men mye er også av en helt annen standard enn det man finner i juggelbodene på 17. mai.

Vi har sett en del forsøk på brilleløse 3D-tver i løpet av uka, men ingen har bergtatt oss så mye som Wowflys apparat. Dette er et apparat du kan se på uten å få hodepine og dobbeltsyn, og de store gigantene bør passe seg for hva som blir det neste fra disse karene.

– Disse tv-ene vil bl rimeligere enn det som de store produsentene leverer, forteller Fan Zhang til NRK.no.

CES 2012

Fan Zhang viser fram den kinesiske, brilleløse 3D-tven fra Wowfly.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

TV-en som Wowfly viser fram på CES i år er i tillegg fjorårets modell, siden årets forsvant i bagasjen på flyreisen fra Kina, forteller han.

Wowfly-tv-en er så langt bare til salgs i Kina, men Fan forteller at de håper å kunne få den i salg i India og Japan, og etter hvert også Europa og USA.

Endelig robot

Litt lek og moro er det også viet plass til. Etter endeløs leting kom vi omsider over en robot som står parkert i midtgangen langs bodene. Denne gangen er det heller ikke snakk om en fyr i robotkostyme.

– Dette er en intelligent robot for barn, forteller selgeren av Ringbo.

Den ser umiddelbart ut som en lekebil, og det er også det den er. Intelligensen ligger i sensorer foran og bak som gjør at roboten stanser i det poden nærmer seg stuebordet eller veggen.

CES 2012

Endelig en skikkelig slosskamp mellom ekte roboter.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Til tross for at hun er i største lag for Ringbo, demonstrerer hun villig vekk hvordan den fungerer med en liten kjøretur på gulvteppet.

Noen boder bortenfor har et par karer programmert en robotdansetrupp, som danser synkront til amerikansk popmusikk.

Deretter får vi være vitne til en god, gammeldags og skitten robotduell.

Enkelt, men genialt

Også den hudbevisste kvinne har noe å se fram til dersom oppfinnerne av kalddampssprayen får knyttet noen europeiske kontakter i løpet av CES-messen.

Oppfinnelsen kommer både i børste og flaskeform, og forvandler vanlig springvann til en fuktighetsgivende og kjølende damp som skal gjøre underverker for huden, ifølge selgeren.

Litt mindre trolig er det at mannen bak nøkkelringholderen med pusseklut for mobil og handlevognpolett innkasserer en milliardkontrakt med det første.

En annen enkel idé men genial idé er et kikkertfeste som man kan feste på baksiden av objektivet av et speilrefleksobjektiv.

At ingen har kommet på ideen med Lens2scope før er ganske rart, i hvert fall siden selgeren hevder er at dette er et patentert og unikt produkt.

Led under stumpen

Miljøvern er noe flere av produsentene på årets messe har knuget tett til brystet. Også her finner vi noen miljøvennlige produkter, dog i en «alle bekker små»-skala.

En selger viser oss et alternativ til Led-displayer som man finner på klokkeradioer og mikrobølgeovner. Skjermene, som består av et «organisk materiale», er merkbart lysere enn vanlige led-display og skal angivelig bruke mindre strøm enn de tradisjonelle.

Men under demonstrasjonen viste måleinstrumentet flere ganger at den miljøvennlige varianten var noe mer strømsugen enn den gamle. Vi fikk heller ingen god forklaring på hva det «organiske materialet» var for noe.

Men led-teknologien skal i hovedsak være mer energieffektiv enn andre, og derfor kan du med god samvittighet plassere stumpen på led-varmeputa vi fikk demonstrert.

Det varmet godt, men ble litt hardt i lengden å sitte på plastboksen lysene befant seg i, men produsenten fortalte at den også kan brukes som fotvarmer på kalde dager på kontoret.

3D på sparket

Kinas naboer i øst, Sør-Korea, var også sterkt til stede på Hilton Hall over veien for Las Vegas Convention center.

De sørkoreanske småselskapene kunne også vise fram teknologi som på sikt kan puste de store konkurrentene i nakken.

Accuoix har utviklet en 3D-brille som tilsvarer en 100 tommers skjerm når du har dem på. Brillen heter Ibud og skal kunne konvertere 2D-bilder til 3D.

CES 2012

Disse 3D-skjermbrillene fra sør-koreanske Accupix imponerte.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Vi fikk prøve et skytespill på X-box og se en musikkvideo med brillene på. Bildet ble fortløpende forvandlet til overbevisende 3D. Spillopplevelsen kan nok bli enda mer realistisk med disse over neserota.

Ifølge Accupix kan brillene brukes med de fleste smarttelefoner, spillkonsoller, fjernsyn og datamaskiner.

Spennende tavle-teknologi

Det som gjorde mest inntrykk i Hilton Hall var nok det sør-koreanske selskapet Pen Laboratory som trolig sitter på en gullgruve om investorene får øynene opp for oppfinnelsen deres.

Pen Laboratory har utviklet en spesiell type digitale ark som bare koster rundt tjue norske øre per stykk.

Ved å skrive på arkene med en vanlig kulepenn utstyrt med en blåtannsender, dukker det du tegner eller skriver opp på et større digitalt ark som man limer fast til veggen.

Ved bruk i skolen kan to lærere bruke hver sitt ark og dele tavla mellom seg, den kan brukes til å vise presentasjoner eller man kan gå sammen om å ha en digital tegnekonkurranse i venneflokken.

Teknologien er også forholdsvis billig, ifølge produsenten. For rundt 10.000 norske kroner får du både papir, tavle og penner.