Aldri mer fuktskadet mobil

LAS VEGAS (NRK.no): Nanoteknologi skal gjøre det tryggere å miste telefonen i vaskebøtta eller nettbrettet i badekaret.

Helge prøver nanoteknologi

Nanoteknologien kan ved første øyekast framstå som et avansert partytriks, men produsentene har store visjoner om at teknologien skal få rotfeste i forbrukerelektronikken.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Las Vegas: Helge Carlsen og Erlend Lånke Solbu
Foto: NRK

Mange har vel en eller annen gang måttet ta en viktig telefon mens det styrtregnet, eller opplevd at mobilen skled ut av lomma og ned i toalettet i det du reiste deg.

I de fleste tilfeller blir telefonen ubrukelig i møte med det våte element, og man må punge ut noen sure tusenlapper for en ny.

Vannavstøtende

Selskapet P2i har ifølge dem selv løsningen på problemet med sin vannavstøtende nanoteknologi.

NRK.no fikk demonstrert hvordan dråper av blå væske forble dråper i det de traff en nanobehandlet serviett. På det ubehandlede lommetørkleett fløt vanndråpene utover og gjorde det vått på vanlig måte.

Selv om man dynket servietten grundig i et kar med vann, forble den like tørr.

Men teknologien kan ikke bare brukes for å unngå at lommetørkleet blir vått. Ifølge P2i kan teknologien også brukes i forbrukerelektronikk som mobiltelefoner og nettbrett.

Dersom de elektriske komponentene blir utsatt for fuktighet, vil vanndråpene altså ikke kunne gjøre skade fordi de preller av.

Video Slik virker nanoteknologien

VIDEO: Snart får du vannavstøtende mobiltelefon.

– Kopierer teknologien

Selskapet ser også for seg at produktet kan erstatte impregnering av sko og andre produkter hvor det er behov for å stenge fuktigheten ute.

– Vi viste denne teknologien på CES for første gang i fjor, og allerede i år ser vi at flere konkurrenter har utviklet lignende løsninger, sier Anthony Gamero i P2i til NRK.no.

Fujitsu vantette mobiler

Flere produsenter har tatt i bruk vannavstøtende teknologi. Her fra Fujitsus elektronikkakvarium.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Fujitsu kunne blant annet vise fram et akvarium med et knippe mobiltelefoner som fortsatt så ut til å fungere under vann.

P2i har allerede solgt teknologien til mobilprodusenten Motorola og er på CES i Las Vegas for å kapre flere kunder innen samme produktfelt.

NRK.no er på plass i Las Vegas hele uka, og gir deg alt du trenger å vite om verdens største forbrukerteknologimesse - CES 2012.