Hopp til innhold

NRK fikk en sniktitt på Windows 8

LAS VEGAS (NRK.no): Microsoft har tydelig latt seg inspirere av teknologien fra smarttelefoner og nettbrett i sitt nye operativsystem.

Windows 8

Janelle Pool fra Microsoft ga NRK.no en sniktitt på hva vi kan vente oss i neste utgave av Windows.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Las Vegas: Helge Carlsen og Erlend Lånke Solbu
Foto: NRK

Det amerikanske programvareselskapet har fortsatt et godt grep om markedet når det gjelder operativsystemer.

Tall fra analyseselskapet NetApplications viste at Microsoft Windows hadde en markedsandel på rundt 90 prosent blant verdens databrukere.

Utfordrer Mac OS ligger fortsatt og vaker under 10 prosent.

Tviholder på det gamle

Men tallene viser også at det er den 10 år gamle utgaven av operativsystemet som fortsatt holder stand. Windows XP hadde ifølge analytikerne en markedsandel i oktober på 48 prosent , mens det nyeste – Windows 7 – nådde 34 prosent.

Andre målinger viser at Windows 7 har tatt igjen XP med hårfin margin, men den gamle utgaven holder seg bemerkelsesverdig tidløs.

Windows 8

Det er lite som minner om Windows slik vi kjenner det i Windows 8.

Foto: Erlend Lånke Solbu

Så spørs det om Microsoft klarer å få flere til å fornye datamaskinene sine når de om en stund lanserer neste medlem i Windows-familien, Windows 8.

På CES-messen i Las Vegas fikk NRK.no tirsdag en sniktitt på noe av funksjonaliteten i operativsystemet, som slippes i en prøveutgave som alle kan laste ned i slutten av februar.

For brett og pc

Windows 8 lanseres både for nettbrett og for pc, og det er tydelig hvor Microsoft har hentet inspirasjonen fra til brukergrensesnittet.

Her er det mulig å bruke fingeren og musa om hverandre. Bla sidelengs i menyene med pekefingeren, og knipe sammen to fingre for å zoome ut.

Det nye brukergrensesnittet er kalt Metro, og programmer og snarveier er kategorisert i rutenett med en firkant per program. Det er også gjort plass til såkalte «charms», snarveier til de viktigste funksjonene i operativsystemet.

Det er lite som minne om hvordan vi kjenner dagens Windows. Microsoft har lagt seg på et kubistisk og futuristisk design.

Janelle Pool i Microsoft viser oss hvordan de har adoptert andre funksjoner fra mobiltelefonens verden.

– Her på oppstartskjermen kan du få en oversikt over eposter og avtaler du har, uten å måtte åpne noen programmer, forteller Pool engasjert uten at vi helt klarer å se det nyskapende i det.

App-store

Så viser hun oss hvordan hun kan fingermale med fem fingre i et tegneprogram.

– Jeg bør nok holde på den jobben jeg har, for jeg egner meg ikke som kunstner, sier Pool.

Windows 8 blir også lansert med en «App store» som vi kjenner fra mobilens verden og også fra operativsystem som Linux. Kundene skal kunne laste ned spill og programmer direkte fra Windows store, uten å måtte gå omveien om produsentenes nettsider.

Det er foreløpig ikke klart hvor mange applikasjoner som er produsert, men over tre millioner mennesker, trolig i hovedsak utviklere, lastet ned kildekoden til operativsystemet da den ble tilgjengeliggjort i september i fjor.

Skjermkrøll

Janelle Pool forteller at applikasjonene kan jobbe sammen, og viser hvordan hun kan hente opp en oppskrift på en sunn makaroni og ost-rett, og ved å trykke på en knapp dele lenken og sende den til ektemannen til en av kollegene hennes på epost.

– Slik slipper man å klippe og lime, sier Pool.

Litt teknisk krøll må det være under en presentasjon, også denne gangen. Ikke like alvorlig som da Bill Gates opplevde at hele systemet krasjet under presentasjonen av Windows 98 i sin tid, dog.

Men Pool går seg plutselig vill i alle boksene og sidene i Metro når hun skal forsøke å vise oss nok en funksjon.

Da er det kanskje en fordel at man fortsatt kan bruke Windows 8 med det velkjente skrivebordet og startmenyen som har vært standard siden Windows 95.

Noen endelig lanseringsdato for Windows 8 er foreløpig ikke klar, men allerede i slutten av februar kan du altså laste ned en gratis prøveversjon og teste ut selv.

NRK.no er på plass i Las Vegas hele uka, og gir deg alt du trenger å vite om verdens største forbrukerteknologimesse - CES 2012.