Hopp til innhold

3D-printet, kunstig kjeve i bruk

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En eldre kvinne har fått operert inn en kunstig underkjeve av titan, som er printet ut i 3D. – 3D-printing av implantater vil brukes mye mer i medisinen fremover, sier tannekspert.

Den 83 år gamle kvinnen fikk operert inn den kunstige underkjeven i Nederland i juni, men operasjonen har ikke blitt rapportert om før nylig.

Før operasjonen var underkjeven hennes nesten helt ødelagt. Hun hadde infeksjonen osteomyelitt, som gjorde at hun hverken kunne tygge eller snakke.

Den nye underkjeven hennes ble skrevet ut lagvis av en 3D-printer. Etter den var skrevet ut ble den dekket av et biokeramisk belegg.

Spesialtilpassede implantater

Kort forklart dreier 3D-printing seg om en tredimensjonal modell tegnet på data, som blir printet ut.

På denne måten blir det man ser på skjermen virkeliggjort.

– 3D-printing har ikke vært så mye i bruk innen medisinen, men det tror jeg det absolutt vil bli fremover, sier Nils Roar Gjerdet, professor i odontologi ved Universitetet i Bergen, til NRK.no.

Han synes det er ganske stort at en en hel titankjeve printet ut i 3D har blitt operert inn suksessfullt hos et menneske.

Når implantater printes ut i 3D, kan de spesialtilpasses pasientene.

– Det er det som er så bra med slike modeller. 3D-printing får til den indre strukturen i bein, den kan skape hulrom i bein. Det får man ikke til ved så mye annen teknologi, sier Gjerdet.

Kjeve av titan

Slik ser en nøyaktig modell av kvinnens kjeveimplantat ut.

Foto: University of Hasselt

Kjappere operasjoner

Det er LayerWise, et belgisk firma som spesialiserer seg på metallimplantater, som har designet og produsert underkjeven.

3D-printing kan redusere kostnader rundt medisinsk behandling. Grunnen til det er at slike operasjoner er kortere enn vanlig, og pasientene kommer seg igjen raskere.

Det sier Ruben Wauthle, Layerwise' medisinske ingeniør, til BBC.

Odontolog Nils Roar Gjerdet

Nils Roar Gjerdet synes det er ganske bra gjort at en så stor 3D-printet del som en underkjeve har blitt satt inn hos en pasient, og at det går bra med henne.

Foto: Universitetet i Bergen

Teamet bak operasjonen sier det tok flere timer å printe ut implantatet når det først var designet.

– Da vi hadde mottatt det digitale 3D-designet ble det automatisk splittet opp i 2D-lag, og så sendte vi lagene til printemaskinen, sier Wauhtle.

Selve operasjonen tok fire timer. Ifølge Gjerdet er dét langt kortere tid enn en vanlig rekonstruksjonsoperasjon ville tatt.

– Viktig teknologisk skritt

Den kunstige kjeven som ble skrevet ut i 3D representerer kompleks teknologi.

Gjerdet slår fast at operasjonen er et teknologisk viktig skritt innen medisin.

– Materialene man bruker må være sterke nok til å være i mennesker, samtidig som de ikke kan skade oss. Det har de klart her. Titan er et metall som jeg ville trodd var ganske vanskelig å printe ut, sier han.

Kunne raskt snakke igjen

Doktor Poukens forteller at pasienten sa noen ord kort tid etter at hun våknet opp fra operasjonen, og at hun kunne svelge og snakke normalt igjen dagen etter.

Fire dager etter operasjonen forlot hun sykehuset.

Den 83 år gamle kvinnen ble anbefalt den nye teknologien av legen sin. Han trodde det ville være risikabelt å satse på en vanlig rekonstruksjonsoperasjon på grunn av hennes høye alder.

3D-printere kan skrive ut i en mengde materialer, blant annet plast, metaller, nylon og resirkulert papir.

Ifølge The Telegraph håper forskere på at det en dag vil være mulig å 3D-printe menneskevev, organer og ben.

Imidlertid advarer de om at det fortsatt vil være en stund til dette kan bli en realitet.