Skriv ut tredimensjonalt

Snart kan fabrikkene bli overflødige. I framtida printer du nemlig ut 3D-objekter hjemme i din egen stue.

3D printed Photo Frame
Foto: Picasa 3.0

Vi kjenner alle til utskrifter i 2D i form av vanlige papirkopier på A4-ark, men visste du at det også er fullt mulig å skrive ut tredimensjonale utgaver av det du ser på skjermen?

I Tekno denne uka møter du Steinar Killi, førsteamanuensis ved arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

– Kort fortalt dreier 3D-printing seg om at man har en tredimensjonal modell tegnet på data som man printer ut og slik virkeliggjør det man ser på skjermen, forklarer han.

Se hvordan!

I Tekno på NRK2 torsdag kl 20.10 ser du eksempler på hvordan slike fysiske kopier kan se ut. Killi har med seg tre par solbriller som alle er laget ved hjelp av en 3D-printer og forklarer hvordan det har gått til.

Se innslaget i nett-tv allerede nå!

– 3D-printere finnes både i veldig små og veldig store utgaver. Man mater den med datafilen, selve 3D-modellen, og materialet man vil jobbe med. I maskinen gjøres dette så om til det endelige produktet. Det kan gjøres på forskjellige måter, men i utgangspunktet som lag på lag, forteller Killi.

– Copyright en utfordring

Med denne teknologien er det for eksempel fullt mulig å printe ut dine egne mobildeksler fremfor å kjøpe originalproduktet av produsenten.

Hva vil en slik utvikling ha å si for opphavsretten på designet?

– Dette vil på en måte havne i samme kategori som fildeling, sier Killi. – Men jeg tror det er et stykke fram til 3D-printerne blir gode nok til at vi kan skrive ut ting i den kvaliteten vi ønsker hjemme på kjøkkenbenken.

Killi ser i første rekke for seg produksjonenheter for eksempel i byer, hvor bedriftene som printer ut må forholde seg til gjeldende lover.

– Men dette med copyright er en utfording i forhold til denne teknologien, avslutter han.

Tekno, NRK2, torsdag 30. april kl 20.10