Printer skrutrekkere

I Lyngen har de laget programvare i verdensklasse, glem gamlemåten med å printe ut på papir!

Video nsps_upload_2009_8_19_18_28_19_2625.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se teknologidirektør i Uformia, Turlif Vilbrandt, daglig leder Cherie Stamm, styreleder Tor Petter Christensen og daglig leder av Intek Lyngen, Einar Hamnvik fortelle om nyskapningen. (reporter Laila Lanes og foto/redigering Nikolas Gogstad-Andersen)

Nyskapende datateknologi med hele verden som marked ligger til grunn for et nystiftet selskap i Lyngen.

Det nystiftede selskapet Uformia AS på Furuflaten i Lyngen tar mål av seg å produsere en programvare som kan brukes til å lage en det meste ved hjelp av en 3-D-printer, et eksempel kan være en skiftnøkkel i plast. Det handler om å gjenskape og produsere ting på en enklere måte enn før.

Science fiction blir virkelighet

Det høres mest ut for science fiction, som ”replikatoren” i filmen Star Trek som kunne gjenskape hva som helst på et øyeblikk. Men det er ikke science fiction, det er i ferd med å bli realitet.

Sammen med forskere over hele verden har Turlif Vilbrandt, som er teknologidirektør i det nye selskapet, jobbet i 20 år med å utvikle denne nye programvaren, software for 3-d-printing.

For mens 3-D-printing i seg selv ikke er noe nytt, har de hittil mangla en viktig bit for å utnytte dette fullt ut, nemlig programvaren.

Målet er å kunne produsere en nær sagt hvilken som helst gjenstand ved et tastetrykk. Nå er han kommet så langt at han har stiftet selskapet for å starte produksjon av programvaren.

Og det hele skjer i industribygda Furuflaten i Lyngen. Fra et lite spartansk kontor midt i industrimiljøet skal utviklingen av programvaren skje, men forskerne som utvikler dette videre sitter over hele verden.

Stort potensiale

- Dette markedet er helt nytt og vi kan bli det første selskapet som går inn i det, sier daglig leder Cherie Stamm. - Det er et enorm globalt marked, sier hun.

Styreleder Tor Petter Christensen sier de har store forventninger til selskapet. Og her er det ikke snakk om lokal eller regional satsing, det er snakk om satsing i hele verden.

– På sikt håper vi å skaffe arbeidsplasser til Furuflaten, sier han.

Bedriftene på Furuflaten er med på satsingen gjennom den to år gamle industri-inkubatoren Intek Lyngen, som skal hjelpe til med å få fram forretningsidéer som nettopp dette.

Daglig leder Einar Hamnvik sier han har stor tro på selskapet. Og det er også viktig for industrimiljøet på Furuflaten og for Intek Lyngen.

- Dette er en milepæl for oss, sier han.

Les mer om 3D-printing her.