Hopp til innhold

Trafikkaos på riksvei 13: –Folk stoler ikke på trafikklysene, det er livsfarlig

To strekninger på den kjente turistveien, riksvei 13 kom langt opp på NRK sin kåring over Norges verste veier. Fredag kjørte flere biler på strekningen på rødt lys, ifølge beboer i området.

Kaos på riksveg13

VANT IKKE KÅRINGEN: Beboer i Eidfjord, Anne Marit Røise Hus er klar på at hun mener strekningen langs riksvei 13 burde vunnet NRK sin kåring over Norges verste veier. Veien kom på en sjette plass.

Foto: Iselind Bjurholt

– Folk stoler ikke på lysene, så da kjører de på rødt i frykt for å bli stående fast hele dagen. Det er livsfarlig.

Det sier Anne Marit Røise Hus, som bor i Ringøy i Hordaland.

To av strekningene langs riksvei 13 kom tidligere i år langt opp på kåringen av Norges verste veier. Problemet på begge strekningene er at det er for trangt til å passere med to biler.

Strekningene det er snakk om befinner seg mellom Kyrkjenes og Bjotveit i Ulelnsvang herad.

På den ene strekningen har Vegvesenet satt opp et trafikklys, som skal dirigere trafikken. Lyset har ved flere anledninger sluttet å fungere, noe som har ført til store trafikale problemer på stedet.

Fredag måtte Hus stanse en turistbuss, som var på vei for å nå en båt i Eidfjord.

– Jeg fikk ham heldigvis til å stoppe, men det er grense for hvor lenge dette kan gå bra. Det er bare flaks at ingen har skadet seg enda, sier hun.

Ifølge Jan Erikstad ved Vegtrafikksentralen i Hordaland var lyset i orden fredag. Problemene oppstod på grunn av en campingvogn som hadde kjørt seg fast.

Lørdag morgen ble det imidlertid meldt inn på nytt at lyset ikke fungerte. Dette selv om Vegvesenet onsdag informerte om at trafikklysene var i full drift igjen.

Blinkende trafikklys på riksvei 13

– IKKE TIL Å STOLE PÅ: Flere bilister som kjører langs riksvei 13 forteller at trafikklyset på strekningen slutter å virke flere ganger i uken.

Foto: TALE HAUSO / NRK

– Noen må ta ansvar

Riksvei 13 er en svært populær turistrute som frakter tusenvis av turister og reisende gjennom Hardanger hver sommer.

Anett Viveli kjørte gjennom strekningen fredag. Også hun støtte på problemer.

– Det var helt kaos. Jeg stod og ventet i nesten en og en halv time. Det er helt forferdelig. Noen må snart ta ansvar for dette, sier hun.

Byggeleder for elektrokontrakt i Statens vegvesen, Johannes Øydvin, uttalte onsdag at de jobber med å finne ut av hvordan de kan fjernstyre lysene.

– Da kan vi fikse dem automatisk istedenfor å sende ut folk til lysene hver gang.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Øydvin lørdag.

Kjent problem

Det er ikke første gang det har vært trafikkproblemer på riksveien. Facebook-gruppen "Verre enn kolonnekjøring Kyrkjenes-Bjotveit" har 1281 medlemmer. Den oppdateres nærmest daglig fra folk som opplever problemer på strekningen.

Viveli er lei av problemene på strekningen og er klar på at noe burde gjøres.

– Dette løsner ikke uten at noen tar grep. Jeg mener det bør komme et trafikklys til, men da må det jo fungere, sier hun.

Fastbuande langs den smale og svingete riksveg 13 i Hardanger opplever turismens bakside gjennom heile sesongen. Turistar og tungbilar skapar kaos kvar einaste dag.

SE VIDEO: Slik så kaoset ut i fjor høst.

Problemene var de samme i september 2017.

– På de verste dagene er det fullstendig kaos. Folk i veien, folk som prøver å dirigere, og folk som er sinte. Er du skikkelig uheldig, kan du fort bli stående stille i over en time

Det sa Randi Elisabeth Oppedal til NRK i fjor høst.