Hopp til innhold

Kvinne (72) døde etter innleggelse: – Vi uttrykker vår dypeste medfølelse

En kvinne fra Askøy som ble innlagt med mage- og tarmsymptomer i helgen, døde onsdag. Politiet undersøker dødsfallet. – Vi har mottatt dette triste budskapet med stor sorg, sier varaordfører på Askøy, Bård Espelid.

En 72 år gammel kvinne fra Askøy døde onsdag på Haukeland sykehus. Kvinnnen har fått påvist den samme tarmbakterien som er funnet i drikekvannet på Askøy.

DØDE: En 72 år gammel kvinne fra Askøy døde onsdag på Haukeland sykehus. Kvinnen har fått påvist den samme tarmbakterien som er funnet i drikkevannet på Askøy.

En kvinne fra Askøy døde onsdag 12. juni på Haukeland universitetssjukehus. Pasienten ble innlagt med mage- og tarmsymptomer i helgen og har fått påvist campylobacter, skriver sykehuset i en pressemelding.

– Pasienten hadde en veldig alvorlig bakenforliggende grunnlidelse. Den endelige dødsårsaken vet vi derfor ikke, sier kommunikasjonsdirektør i Helse Bergen, Erik Vigander.

Dødsfallet er rutinemessig meldt til fylkeslegen og politiet.

I en pressemelding opplyser Vest politidistrikt at den døde er en 72 år gammel kvinne. Politiet bekrefter at de undersøker dødsfallet, for å se om bakteriesmitten kan ha innvirket til at kvinnen mistet livet.

Pasienten vil bli obdusert.

Dronebilde fra Askøy

ASKØY: 10-15.000 innbyggere på søndre deler av Askøy får vannet sitt fra Kleppe vannverk. Tarmbakterien campylobacter er påvist i et av høydebassengene som inneholder renset drikkevann.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

– Vil uttrykke vår dypeste medfølelse

Senest onsdag skrev Haukeland universitetssjukehus at ingen av de innlagte pasientene var kritisk syke.

Da hadde det gått nesten en uke siden det ble slått full alarm på Askøy etter flere sykdomstilfeller med mage- og tarmsymptomer.

Varaordfører Bård Espelid innledet med en uforbeholden beklagelse da han møtte pressen på Askøy rådhus.

– Innledningsvis vil vi uttrykke vår dypeste medfølelse til kvinnens familie og pårørende. Det budskapet pressemeldingen gir er svært trist og det aktualiserer alvorligheten i den situasjonen vi står oppe i, sa varaordføreren.

Bård Espelid, varaordfører på Askøy

VARAORDFØRER: Bård Espelid uttrykte på vegner av kommunen sin dypeste medfølelse til 72-åringens familie og pårørende.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Ble varslet om dødsfall i pressemelding

I tillegg til denne saken undersøker politiet dødsfallet til en ett år gammel gutt fra Askøy, som forrige uke døde etter å ha vært innlagt med en tarminfeksjon. Politiet venter fortsatt på obduksjonsrapporten for å kunne fastslå om dødsfallet har sammenheng med sykdomsutbruddet.

Espelid understreker at man også i dette tilfellet må vente på obduksjonsrapporten før man kan si om bakteriesmitten har hatt en direkte innvirkning på dødsfallet.

Helse Bergen understreker at den avdøde kvinnen hadde et bakenforliggende sykdomsbilde. Ifølge Espelid har ikke sykdomsutbruddet i kommune ført til noen unormale avvik ved sykehjem eller andre institusjoner.

Kommunen ble torsdag formiddag varslet om at en pasient fra Askøy var død på Haukeland. At den avdøde hadde fått påvist campylobacter, fikk de først vite da sykehuset sendte ut pressemelding.

Espelid vedgår at kommunen helst skulle hatt denne informasjonen tidligere.

– Vi setter stor pris på informasjon, på mange ulike plan, i en krise som vi er inne i nå. Men så er det taushetsplikt og andre forhold vi må forholde oss til. Vi kan ikke ha andre forventninger om å bli informert enn det regelverket åpner for, sa varaordføreren, som la til at de opplever samarbeidet med sykehuset som godt.

Hjortelort på Askøy

HJORTELORT: Ansatte i kommunen fant avføring fra både hjort og hund i terrenget over høydebassenget på Øvre Kleppe onsdag kveld. Tarmbakteriene i drikkevannet ses i sammenheng med avføring fra dyr.

Foto: Askøy kommune

Avviser ikke menneskelig forurensing i drikkevann

Det er tarmbakterien campylobacter som er påvist i et høydebasseng på Askøy og hos pasienter som er eller har vært innlagt på sykehus. Torsdag 6. juni sendte kommunen ut det første kokevarselet.

Torsdag ble det funnet fersk avføring fra hund og hjort på fjellet over høydebassenget. En av teoriene er at avføring kan ha funnet veien gjennom sprekker i fjellet og ned i vannbassenget fem meter under berge.

– Det betyr ikke at vi har utelukket at det kan være forurensing fra kloakk eller andre menneskelige kilder som kan ha infisert drikkevannet.

Hva gjør dere konkret med personer som har bakenforliggende sykdommer?

– Vi har en helsetjeneste og hjemmetjeneste som følger opp gjennom vanlige tjenestelinjer. Jeg regner med at disse vil bli fulgt opp særlig tett i tiden vi er inne i, svarte Espelid.

Ettåring døde etter tarminfeksjon

I tillegg til denne saken undersøker politiet dødsfallet til en ett år gammel gutt fra Askøy, som forrige uke døde etter å ha vært innlagt med en tarminfeksjon. Politiet venter fortsatt på obduksjonsrapporten for å kunne fastslå eller avvise at dødsfallet har sammenheng med sykdomsutbruddet.

Kommunen estimerer at over 2000 personer har vært syke som følger av bakterieutbruddet. Til nå har 64 personer vært innlagt på sykehus etter epidemien. 49 av disse er voksne, mens 15 er barn.

Politiet besluttet onsdag å starte etterforskning av kommunen for mulig brudd på drikkevannsforskriften.

Fortsatt er det utstedt kokevarsel for alle husstander som mottar drikkevann fra Kleppe vannverk. Det tilsvarer et sted mellom 10-15.000 innbyggere.

Campylobacter, testing på Haukeland universitetssjukehus

CAMPYLOBACTER: Tarmbakterien campylobacter smurt over et prøveglass på Haukeland universitetssjukehus. Alle pasientene som er testet på Haukeland har fått påvist bakterien.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK