Hopp til innhold

Ettåring døde av infeksjon på Askøy – undersøker sammenheng med vannsmitte

KLEPPESTØ (NRK): En liten gutt har dødd av infeksjon på Askøy. Foreløpig er det ikke påvist sammenheng mellom smitte fra drikkevannet og dødsfallet, men dette undersøkes nå av kommunen og politiet. Åtte barn er innlagt på sykehus.

Askøy kommune har varslet en pressekonferanse om vannsituasjonen i kommunen klokken 13.00

INFORMERER: Askøy kommune har varslet en ny pressekonferanse om vannsituasjonen i kommunen klokken 13 fredag.

Flere titalls innbyggere sør på Askøy er blitt syke med diaré, magesmerter og feber, og kommunen mistenker bakterier i drikkevannet. Flere har alvorlige symptomer, og nå bekrefter kommunen at det også er mulig at et dødsfall kan knyttes til saken.

– Vi kan bekrefte at det er et dødsfall i kommunen som kan ha sammenheng med mulig smitteutbrudd, sier ordfører Terje Mathiassen i en pressemelding fredag morgen.

NRK ble kjent med dødsfallet torsdag kveld, men verken Mathiassen, smittevernoverlegen eller kommuneoverlegen ville da bekrefte sammenhengen. Jourhavende jurist i Vest politidistrikt, Arne Fjeldstad, bekreftet imidlertid overfor NRK at de undersøkte dødsfallet.

– Koblingen til vannproblemene dukket opp i dag, men det er altfor tidlig å spekulere i om det er en sammenheng, sa Fjeldstad.

– Politiet er kjent med dødsfallet og vannsituasjonen. Det er ikke kjent hva som er dødsårsaken, men er ikke unaturlig om man undersøker om det er en sammenheng, sa Fjeldstad.

Kleppe vannverk på Askøy

KILDEN?: Askøy kommune frykter at Kleppe vannverk er kilden til at svært mange innbyggere har blitt syke.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Ikke påvist sammenheng

Foreløpig er det ingen bekreftet årsakssammenheng mellom dødsfallet og smitteutbruddet, understreker kommunen. Rådmann Eystein Venneslan bekrefter overfor NRK at gutten døde av en infeksjon.

– Vi undersøker muligheten for en sammenheng, fordi det ligger i samme geografiske område, og avventer svar på prøver som vil vise hva barnet døde av, sier Venneslan.

– Jeg kan bekrefte at et barn døde hos oss, men det er for tidlig å si noe om årsak. Vi avventer flere analysesvar. Dette er en dypt tragisk hendelse og av hensyn til familien kan vi ikke kommentere dette ytterligere, sier direktør Ansgar Berg ved barne- og ungdomsklinikken på Haukeland i en pressemelding fredag formiddag.

Kommunen har satt ned et kriseteam for guttens familie, i tillegg til krisestaben som jobber med vannproblematikken.

– Familien blir fulgt opp av kommunen og Haukeland universitetssjukehus og ønsker ro, sier ordfører Terje Mathiassen til NRK.

Eystein Venneslan

RÅDMANN: Eystein Venneslan etter møtet i krisestaben fredag morgen.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Politiet undersøker

Fredag morgen sier leder for vold- og sedelighetsavdelingen, Jannike Bremar Johannessen, til NRK at de har opprettet undersøkelsessak på dødsfallet.

– Vi har ingen grunn til å tro at det har skjedd noe straffbart, men oppretter rutinemessig sak når et barn under 18 år dør. Vi har foreløpig ingen tanker om at dette skyldes noe annet enn sykdom. Vi ser foreløpig ingen sammenheng med vannet, men det er jo noe vi må undersøke, sier Johannessen.

Varsel vann askøy

VARSEL: Askøy kommune varslet torsdag innbyggerne sør i kommunen om alvorlige sykdomstilfeller og mulig smitte fra drikkevannet.

Foto: 03030-tipser

Åtte barn innlagt

Totalt har 47 personer blitt undersøkt ved Askøy legevakt siden torsdag ettermiddag, melder kommunen.

– Totalt er det innlagt 18 personer fra Askøy på sykehuset med mage-tarmsymptomer. Åtte av disse er barn. Ingen av pasientene er kritisk syke, men ligger til observasjon, sier klinikkdirektøren ved Haukeland i pressemeldingen fredag formiddag.

«Vi venter på analyseresultater for å klargjøre om innleggelsene har en felles årsak. Vi prioriterer å få prøveresultatene klare så raskt som mulig for å bekrefte eller avkrefte mistanken om at dette er et utbrudd av en mage- og tarminfeksjon. Vi vil informere når dette er klart», melder sykehuset, som sier de har iverksatt nødvendige tiltak for å ha tilstrekkelig kapasitet for å kunne ta imot flere pasienter.

Legevakten har gitt råd til rundt 170 personer på telefon i løpet av natten, og presiserer at personer med vedvarende og eskalerende dårlig allmenntilstand, høy feber, diare og magesmerter må ta kontakt.

– For de fleste går slike symptomer over av seg selv. Men vær spesielt oppmerksom på små barn og eldre og syke. Det er lavere terskel for å kontakte legevakten for disse gruppene, sier Hetland.

Askøy rådhus (fotografert 08.05.19)

KRISESTAB: Askøy kommune har satt krisestab etter at innbyggere kan ha blitt smittet av bakterier i drikkevannet.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK