– Sov med kniv under puta

SANDEFJORD TINGRETT (NRK): Den eldste av de fem søsknene som har saksøkt Sandefjord kommune for tapt barndom, forteller at han var livredd for å ta kontakt med barnevernet selv.

Søsken i rettssak

Den eldste broren sammen med prosessfullmektig Mette Yvonne Larsen i Sandefjord tingrett.

Foto: Henrik Bøe / NRK

24-åringen er den eldste i søskenflokken på fem som har saksøkt Sandefjord kommune for 25 millioner kroner for tapt barndom og fremtidig arbeidsinntekt.

Han var 14 år gammel da han ringte nødnummeret 112 en natt i 2005. Da skal faren ha slått barnas mor gjentatte ganger, og sparket opp døra da de gjemte seg på et annet soverom.

– Etterpå sov jeg med kniv under puta. Jeg sovnet aldri før jeg var sikker på at de hadde sovnet, sier han.

Han forteller om et familieliv med konstante trusler og vold, som for det meste gikk utover moren og de tre eldste brødrene.

– Det var krangler, trusler, drikking, juling for oss små. Du forventet et slag når han sto og pratet med deg. Han var en stor mann, så det gjorde vondt. På fisketur satt jeg og håpet at han fikk fisk, ellers gikk det utover oss, sier han.

– Kastet moren ned trappa

24-åringen forteller at lillebroren har blitt «slengt veggimellom», slått i svime, og stengt inne på loftet en hel natt.

– Hvis vi ikke sovnet med en gang vi la oss, var det opp på loftet i timevis. Det var bekmørkt, kaldt og skummelt, sier han.

Etter at politiet kom og pågrep faren i 2005, ble det enda verre, sier forteller han.

Ifølge 24-åringen slo faren moren i ansiktet og kastet henne ned trappa. Han skal også ha anklaget den eldste sønnen for å ha hatt et seksuelt forhold til sin egen mor.

Familievoldssak i Sandefjord

De fem søsknene har gått til søksmål mot Sandefjord kommune for tapt barndom og fremtidig inntektstap.

Foto: Privat

– Ingen tilbud om hjelp

Søsknene mener barnevernet har opptrådt uaktsomt ved å ikke handle etter en rekke bekymringsmeldinger. Barnevernet skal ha fått tolv henvendelser, men alle sakene har blitt henlagt.

24-åringen hevder han aldri har fått tilbud om hjelp fra barnevernet eller kommunen, og sier han var redd for å ta kontakt selv.

– Da den første saken ble henlagt, tenkte jeg: «Er det normalt å ha det sånn, skal vi bare godta det?» Vi turte ikke å ta kontakt selv, vi var redde for at han skulle skade mamma eller oss, sier han.

Faren har tidligere nektet for å ha brukt vold mot familien sin. I dag sier han til NRK at han reagerer på de sakkyndiges vurdering av ham.

– For meg er det helt ukjent at det finnes sakkyndige som har vært i kontakt med meg, og som har konkludert med at jeg har psykopatiske trekk. Jeg har tvert imot hørt det motsatte. Jeg reagerer veldig på hvorfor dette blir trukket frem som et spørsmål på hvorfor jeg er innkalt som vitne, sier han.

Moren ble funnet død hjemme i 2009. Politiet etterforsket dødsfallet som mistenkelig, men henla saken.