– Hvis kommunen hadde gjort jobben sin, hadde vi ikke stått her nå

SANDEFJORD TINGRETT (NRK): Prosessfullmektig Mette Yvonne Larsen mener barnevernet i Sandefjord har ignorert en rekke bekymringsmeldinger, og forteller om flere skremmende episoder med en voldelig far.

Barnevernssvikt i Sandefjord

Søskenflokken på fem fra Sandefjord krever kommunen for 25 millioner for tapt barndom og tapt fremtidig arbeidsinntekt.

Foto: Bengt Kristiansen

Fem søsken har saksøkt Sandefjord kommune for 25 millioner kroner for tapt barndom og fremtidig arbeidsinntekt. De mener barnevernet unnlot å handle etter mange år med omsorgssvikt.

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen.

Foto: Anders Brekke / NRK

Advokat Mette Yvonne Larsen er prosessfullmektig på vegne av de fem.

– Kommunen hadde meget god kunnskap om hva å leve under slike forhold gjør med barn, og meget god kunnskap om denne familien. Det var rimelige krav, men de utførte ikke jobben sin, sa Larsen før sitt innledningsforedrag i Sandefjord tingrett mandag.

Det er fremlagt over 1000 dokumentsider for retten. Ifølge Larsen hevder kommunen at de ikke kjente til store deler av det.

– Hvis kommunen hadde gjort jobben sin, hadde de hatt disse dokumentene den gangen. Da hadde vi ikke stått her nå, sier hun.

Barnevernet mottok minst tolv bekymringsmeldinger om familieforholdene mellom 2005 og 2009, men sakene ble henlagt.

Faren tvangsinnlagt

Barnas mor ble funnet død hjemme i 2009. Politiet etterforsket dødsfallet som mistenkelig, men henla saken.

Barnas far ble tvangsinnlagt i psykiatrien etter dødsfallet, og en bekymringsmelding ble sendt barnevernet om at han ikke burde ha omsorg for barna sine.

Han har tidligere avvist alle påstandene overfor NRK, og fastholdt at ingen var blitt utsatt for vold i hans hjem. Han skal vitne i retten senere.

Barna har bodd hos morens familie siden.

Faren var ilagt besøksforbud, noe han ble anmeldt for å ha brutt flere ganger. Han har også anmeldt svigerfamilien for kidnapping av barna.

Søsken i rettssak

Et av søsknene sammen med advokat En av de eldste søsknene sammen med Mette Yvonne Larsen i Sandefjord tingrett mandag.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Barna gjemte seg, faren knuste døra

Larsen siterte fra tidligere dokumenter, der sakkyndige slår fast at faren har psykopatiske trekk, og oppfører seg truende uten å forstå at det virker skremmende på andre.

Der fortelles det også om uproposjonale reaksjoner fra faren. «At barn krangler i bilen, kan ikke rettferdiggjøre at faren dunker barnets hode gjentatt ganger mot setet,» heter det i en av bekymringsmeldingene.

Ved et annet tilfelle skal faren ha vært voldelig mot moren. Da barna gjemte seg på rommet, skal han ha knust døra.

Barna har tidligere forklart at de aldri kunne vite når faren forandret seg, og at de måtte passe på hva de sa så han ikke skulle «eksplodere».

Ringte politiet på natta

Den første kontakten mellom familien og barnevernet var i januar 2005, da den eldste sønnen ringte politiet på natta fordi faren var voldelig mot moren.

Les: – Pappa tar mamma! Kom fort!

Faren ble pågrepet, og saken meldt til barnevernet. Saken ble henlagt i juni samme år.

Larsen mener barnevernet burde ha satt inn hjelpetiltak i 2005, og tatt barna ut av hjemmet senest i 2008.

– Alle fem er enige om at moren også sviktet. Hun hadde mer enn nok med å beskytte seg mot en trakasserende og voldelig ektemann, og klarte ikke å ha omsorg for disse fem barna, sier Larsen.

Alle de fem barna, som nå er i alderen 17-24, er tilkjent voldsoffererstatning.