–Vrien sak å føre bevis for

Jusprofessor tror det blir vanskelig for de fem søsknene som har saksøkt Sandefjord kommune, å vinne frem.

Familievoldssak i Sandefjord

Søskenflokken på fem fra Sandefjord krever kommunen for 25 millioner for tapt barndom og tapt fremtidig arbeidsinntekt.

Foto: Privat

De fem søsknene har saksøkt Sandefjord kommune for 25 millioner kroner for tapt barndom og fremtidig arbeidsinntekt. Saken starter i Sandefjord tingrett i dag.

I fem år meldte barna fra minst tolv ganger om at faren hadde vært voldelig, men barnevernet henla sakene. Erstatningsadvokat Jan Gunnar Ness sier det er sjelden noen saksøker en kommune for tapt barndom.

– Det er tungt materiale å nå frem på. Det skal føres bevis fra dem som fremmer kravet, det er mange år etterpå og det er vanskelig å kunne dokumentere og sannsynliggjøre manglende barnevernets inntreden, at den eventuelt kom for sent. Det er nok mange som dropper å fremme slike søksmål, sier Ness til NRK.

Han tror det er store mørketall på området, for i tillegg til det ovennevnte, mener han det er mange som kvier seg for å ta den økonomiske risikoen det er å fremme slike krav overfor mot sterke kommuner.

Spesiell sak

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen er søskenflokkens advokat.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Barnas advokat Mette Yvonne Larsen mener at barna ikke får det livet de hadde planlagt fordi de har vært eksponert for så mye vold i barndommen.

Jusprofessor Magne Strandberg ved Universitetet i Bergen har aldri hørt om en liknende sak.

– Det er jo meget spesielt at fem søsken går til sak mot en kommune, med den typen påstandsgrunnlag som det er snakk om her.

Også erstatningsadvokat Christer Lundin synes saken er spesiell.

– Det erstatningskravet som er fremmet her er svært høyt, det er helt spesielt. Jeg har hørt om slike krav før, men jeg har aldri hørt at det har ført frem, sier Lundin.

Vanskelig

Jusprofessor Strandberg mener at barnas advokat får to hovedutfordringer når hun skal føre fram bevis.

– Å føre tilstrekkelig bevis for at kommunen rent faktisk har handlet uaktsomt på et eller annet tidspunkt. Det andre problemet er å føre bevis for det økonomiske tapet. Det er alltid vanskelig i saker som dette, og det er spesielt vanskelig for unge skadelidte, som ikke er i jobb på det tidspunktet skaden skjer.

NRK følger saken i Sandefjord tingrett i dag.