Hopp til innhold

– Det er min feil. Jeg er lei meg

– Mitt øverste prioritet har alltid vært å bringe mennesker sammen. Det er tydelig at vi ikke gjorde nok, sa Facebook-sjef Mark Zuckerberg (33) når han forklarte seg for Senatet tirsdag i kjølvannet av Cambridge Analytica-skandalen.

- Jeg startet Facebook. Jeg leder selskapet, og jeg er ansvarlig for det som skjer.

– Facebook er et idealistisk og optimistisk selskap, men det er tydelig at vi ikke gjorde nok for å beskytte brukerne våre. Det er min feil, og jeg er veldig lei meg, sa Facebook-gründer Mark Zuckerberg overfor Senatet tirsdag i høringen som varte i over fem timer.

33-åringen stod tydelig berørt foran pressen og handel- og justiskomiteen, etter å ha bli kalt inn til Capitol Hill forrige uke for å vite om den omstridte Cambridge Analytica-skandalen.

– Det er ikke nok å knytte mennesker sammen, de må knyttes sammen positivt. Det er ikke nok å gi folk en stemme, vi må passe på at de stemmene ikke skader andre og sprer feil informasjon. Det er ikke nok å gi mennesker kontroll over denne informasjonen – vi må passe på at utviklerne de deler den med også har kontroll, sier Zuckerberg.

Seansen ble ledet av de to høyest rangerte medlemmene i Senatets justiskomité, John Thune og Dianne Feinstein, som startet høringen med å understreke Facebooks ansvar og at de var bekymret for selskapets utvikling.

– Mr. Zuckerberg. Du og ditt selskap representerer den amerikanske drømmen. På samme tid er du ansvarlig, og det er opp til det at dette ikke blir et personvern-mareritt, sa Thune.

– Hvis ikke du og andre sosiale medier selskaper skjerper dere, kommer ingen av oss til å ha noe privatliv lenger, sa senator Bill Nelson.

Mark Zuckerberg måtte svare Senatet om selskapets ansvar i Cambridge Analytica-skandalen.

GRILLES: Zuckerberg må svare på hvorfor de ikke tok tidligere grep om Cambridge Analytica-skandalen.

Bekreftet Mueller-samarbeid

Etter å ha lagt frem sin vitneforklaring, fikk Zuckerberg spørsmål om Facebook samarbeider direkte med spesialetterforsker Robert Mueller.

– Ja, det gjør vi, svarte Zuckerberg, og la til at han aldri hadde blitt intervjuet av Mueller, men at det var et samarbeid mellom Facebook-ansatte, selskapet og spesialetterforskeren.

Gründeren fikk også spørsmål om hvorfor de ikke delte mer om hvordan brukernes informasjon kunne bli misbrukt gjennom Facebook. Som svar mente Zuckerberg at dette var noe folk flest ikke ville lese.

– Dette er et problem vi og andre i teknologi-industrien syns er utfordrende. Folk syns for mye informasjon er forvirrende, og blir det for mange detaljer vil de ikke lese det. Derfor har vi fokusert, og slitt med, å gjøre dette så enkelt som mulig, svarte han.

Mark Zuckerberg

MØTTE LOVGIVERE: Mandag møtte Zuckerberg både pressen og politiske lovgivere i Washington, for å diskuterte Facebooks samfunnsrolle.

Foto: Andrew Harnik / AP

Zuckerberg kom også med tre grep de skal gjøre i kjølvannet av skandalen.

– For det første skal vi komme til bunns i nøyaktig hva Cambridge Analytica gjorde. Det vi vet til nå er at de har kjøpt brukerinformasjon gjennom en annen utvikler, sier han, og legger til at Facebook nå sammen med amerikanske myndigheter jobber for å få all informasjonen slettet.

– For det andre etterforsker vi nå hver eneste app som tidligere har hatt tilgang til større mengder brukerinformasjon. Finner vi at noen har misbrukt data, så vil vi forvise dem fra Facebook og informere alle som er påvirket, fortsetter den unge millionæren.

Som et tredje punkt forklarer Zuckerberg at utviklere nå ikke vil kunne få tilgang til like mye informasjon som tidligere.

– Den gode nyheten er at vi lagde en skisse for en slik plattform allerede i 2014. Det er fortsatt mer igjen å gjøre, men dette er det vi anser som viktige steg fremover, sier han.

Zuckerberg fikk gjentatte spørsmål fra senator

Omtales som avgjørende øyeblikk

I The Washington Post omtales dagens vitneforklaring som en av Zuckerbergs viktigste tester så langt i karrieren, i tillegg til et avgjørende øyeblikk for hele selskapets fremtid.

Allerede mandag ble vitneforklaringen hans publisert av amerikanske myndigheter, hvor Zuckerberg tok kraftig selvkritikk. Den kan leses i fullstendig form her.

– Vi tok ikke nok ansvar og det var en stor feil. Det var min feil, og jeg beklager. Jeg startet Facebook, jeg driver det, og jeg er ansvarlig for hva som skjer der, skriver den unge millionæren.

Mandag var også Zuckerberg i møter med politiske lovgivere, hvor de for første gang diskuterte Facebooks påvirkningskraft og samfunnsrolle.

Gjennom den siste tiden har selskapet forsøkt å beklage på ulike måter, blant annet gjennom avisannonser, i tillegg til å bli mer åpne om nye retningslinjer for personvern og hvordan brukerne kan styrke dette.

Dette har ifølge den amerikanske avisen blitt møtt med ros fra ekspertene, men saken har også ført til at flere brukere har slengt seg på kampanjen #deletefacebook for å slå opp med selskapet.

Se hele høringen her:

Mark Zuckerberg forklarer seg for Representantenes hus om Facebooks salg av personopplysninger

I flere runder måtte Facebook-gründer Mark Zuckerberg svare for seg overfor Senatet i den amerikanske Kongressen.

SISTE NYTT

Siste nytt