Hopp til innhold

Nå kan du sjekke om du er rammet av Facebook-skandalen

Facebook har begynt å varsle brukerne som er rammet av informasjonsinnsamlingen til firmaet Cambridge Analytica, men du kan sjekke selv allerede nå.

Facebook personvern-varsel

Disse varslene skal sendes ut til Facebooks 2,2 milliarder brukere i løpet av de nærmeste dagene.

Foto: Facebook

Alle Facebooks 2,2 milliarder brukere skal etter hvert få et varsel øverst i strømmen sin med en advarsel om at apper og nettsider kan samle inn informasjon om dem.

I tillegg til 87 millioner brukere få et varsel om at de er berørt av datainnsamlingen til Cambridge Analytica.

Varslingen rulles ut gradvis, men Facebook har allerede nå åpnet for at man kan sjekke selv via nettsiden.

Beskjeden er om du eller noen av vennene dine har logget inn på appen «This Is Your Digital Life», som Cambridge Analytica brukte til å samle inn informasjon.

Informasjonen skal ha blitt brukt til å påvirke velgere under presidentvalgkampen i USA og i forkant av Brexit-avstemningen i Storbritannia.

Det er trolig flest amerikanere som er rammet, men ifølge Forbrukerrådet er det sannsynlig at 37.550 av de rammede brukerne befinner seg i Norge.

Skandalen rundt Facebook og Cambridge Analytica vokser. Men hva handler den egentlig om?

Zuckerberg forklarer seg i kveld

Facebook vil også be brukerne sine om å gjennomgå appene de har knyttet til kontoen sin og hvilken informasjon de har tilgang på.

Mark Zuckerberg

Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Foto: Reuters

Tirsdag kveld skal Facebook-sjef Mark Zuckerberg forklare seg for Kongressen.

Han har allerede lagt seg flat i et brev som ble sendt til Kongressen mandag, der han beklager at privat informasjon kom på avveie og at han var for sent ute med å oppdage den russiske innblandingen under det amerikanske presidentvalget.

– Vi tok ikke nok ansvar og det var en stor feil. Det var min feil, og jeg beklager, skrev Zuckerberg.

Tirsdag ble det også kjent at britiske og amerikanske advokater har gått sammen om et massesøksmål mot Facebook og Cambridge Analytica. I søksmålet heter det blant annet at personlig informasjon ble brukt til politisk propaganda, skriver The Guardian.

SISTE NYTT

Siste nytt