Facebook er i gang med storrengjøring etter at selskapet har fått massiv kritikk i kjølvannet av Cambridge Analyticas innsamling av informasjon fra 87 millioner, i hovedsak, amerikanske brukere.
- LES:
Informasjonen har blitt brukt til å utarbeide en programvare som kunne forutsi og påvirke velgernes valg under presidentvalget i USA.
- BAKGRUNN:
Facebook er den siste tiden blitt klaget inn for Datatilsynene i flere europeiske land for brudd på personvernlovgivningen, og på sosiale medier varsler folk flest at de forlater nettsamfunnet under emneknaggen #deletefacebook.
Prøver å gjenreise tilliten
TILLITSKRISE: Mark Zuckerberg og Facebook får mye kjeft om dagen.
Foto: Stephen Lam / ReutersSelskapet har siden skandalen var et faktum, gjort sitt ytterste for å overbevise sine rundt to milliarder brukere om at sikkerheten og personvernet deres vil bli ivaretatt best mulig.
I slutten av mars startet oppdateringen av mobilappen til Facebook, som skal gjøre personvernsinnstillingene mer tilgjengelige og forståelige.
- LES:
Tredjepartsapper skal få mindre tilgang til brukerinformasjon enn de har hatt tidligere, og det blir ikke lenger mulig å søke opp brukere ved hjelp av telefonnummer og e-postadresser.
- LES:
Onsdag skal selskapets sjef Mark Zuckerberg forklare seg for den amerikanske kongressen.
Alle får beskjed
Når brukerne åpner Facebook på mobilen mandag, vil de bli møtt av en melding fra nettsamfunnet. Alle vil få en generell oppfordring om å gjennomgå appene de har knyttet til facebookkontoen sin og hvilken informasjon den har tilgang på.
I tillegg vil de opp mot 87 millioner brukerne som ble berørt av Cambridge Analyticas datainnsamling, få en egen beskjed om at appen «This is your digital life» som ble brukt til innsamlingen, er fjernet.
SE VIDEO: Slik sikrer du informasjonen din.
Selskapet kan ikke gjøre annet enn å informere, for ifølge Zuckerberg selv vet ikke selskapet nøyaktig omfanget av hva slags informasjon som tilfløt Cambridge Analytica.
– Vi beregnet oss fram til 87 millioner som det absolutt maksimale tallet på berørte. Men vi vet ikke hvor mye informasjon som ble solgt til Cambridge Analytica eller hvor mye de er i besittelse av i dag, sa Zuckerberg til journalister tidligere denne uka, ifølge Fortune.com.
Flere grep
Facebooks teknologisjef Mike Schroepfer annonserte ytterligere grep onsdag som skal gjøre det sikrere å være medlem av nettsamfunnet.
De nye reglene legger begrensninger på hva slags opplysninger tredjeparter kan få tilgang på. Blant annet skal Facebook begrense tilgangen som apper har til brukeropplysninger og hendelser, samt informasjon om grupper, medlemslister og innhold.
RYDDER OPP: Facebook sender for tiden ut oppdateringer av mobilappen, som samler og forenkler personverninnstillingene. Den nyeste versjonen er til høyre.
Foto: FacebookFacebook fjerner også muligheten for å lete etter brukere ved å søke på telefonnummer eller e-postadresser. Facebook argumenterer med at selskaper som har hatt tilgang på telefonnumre og e-postadresser på denne måten har kunnet samle inn brukerprofiler.
Man skal også endre ordningen med å logge inn på andre nettsider og apper med facebookkontoen sin. I tillegg gjøres det endringer i tredjeparters tilgang til den facebookeide bildedelingstjenesten Instagram.
SE VIDEO: Hva har egentlig Cambridge Analytica gjort med dataene?