Hopp til innhold

Zuckerberg legger seg flat for Kongressen

Facebook-sjef Mark Zuckerberg beklager sterkt i skriftlig uttalelse til Kongressen: – Vi gjorde ikke nok for å forhindre misbruk, skriver han.

Mark Zuckerberg arrives for meeting with U.S. Senator Nelson on Capitol Hill in Washington

TAR SELVKRITIKK: Facebook-gründer Mark Zuckerberg ankommer mandag Washington for et møte med senator Bill Nelson. Etter møtet kom Zuckerberg med en skriftlig uttalelse hvor han tok kraftig selvkritikk.

Foto: Leah Millis / Reuters

Den skriftlige uttalelsen kommer dagen før Facebook-gründeren skal utspørres av Kongressen senere denne uken.

– Det er tydelig for meg at vi ikke gjorde nok for å forhindre at disse verktøyene ble misbrukt på en så skadelig måte. Det gjelder både innen falske nyheter, påvirkning under valg, hatefulle ytringer og personlig sikkerhet på nett, skriver Mark Zuckerberg.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av Cambridge Analytica-skandalen som har rammet 87 millioner Facebook-brukere.

– Det er min feil

I uttalelsen tar Zuckerberg kraftig selvkritikk.

– Vi tok ikke nok ansvar og det var en stor feil. Det var min feil, og jeg beklager. Jeg startet Facebook, jeg driver det, og jeg er ansvarlig for hva som skjer der, fortsatte han i skrivet. CNBN har publisert hele uttalelsen.

Tirsdag og onsdag må Zuckerberg møte Kongressens to komiteer for å svare på hvordan privat informasjon fra 87 millioner Facebook-brukere kunne havne på avveie.

Den russiske innblandingen under det amerikanske presidentvalget i 2016, er noe som trekkes frem som et eksempel de burde reagert raskere på.

– Vi var for trege med å oppdage og svare på den russiske innblandingen, og vi jobber hardt for å forbedre oss, sier Zuckerberg.

Det London-baserte selskapet Cambridge Analytica har vært kritiske til det høye antallet som er rammet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Mandag begynner Facebook å telle opp de påvirkede. Selskapets datapraksis og metoder er nå under etterforskning av Federal Trade Commission (FTC) som har ansvar for forbrukervern og konkurranseregulering.

Det er estimert at rundt 36 000 nordmenn vil være blant de rammede.