Hopp til innhold

Facebook-sjefen: Jeg forklarer meg gjerne for Kongressen

I et intervju med CNN beklager Facebook-sjef Mark Zuckerberg og sier han gjerne går i vitneboksen hos Kongressen «hvis det er det riktige å gjøre».

Mark Zuckerberg

I et intervju med CNN beklager Facebook-sjef Mark Zuckerberg og sier han gjerne går i vitneboksen hos Kongressen «hvis det er det riktige å gjøre». Bildet er tatt ved en annen anledning.

Foto: Stephen Lam / Reuters

– Det korte svaret er at jeg gjerne gjør det om det er det riktige å gjøre, sier Facebook-direktøren i et eksklusivt TV-intervju med CNN.

– Dette var et stort tillitsbrudd, og jeg beklager for at dette har skjedd, sier Zuckerberg.

Se CNN-intervjuet med Zuckerberg her:

Facebook-sjefen har vært under hardt press etter avsløringene om at det britiske kommunikasjonsbyrået Cambridge Analytica (CA) hadde samlet inn personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab.

Zuckerberg har blitt avkrevd svar både fra EU-parlamentet, Parlamentet i Storbritannia og ledende demokrater i den amerikanske Kongressen.

– Vi vil sende den personen i Facebook som har mest kunnskap. Om det er meg, drar jeg gjerne, sier Zuckerberg.

Facerbook logo

Facebook er i hardt vær som følge av Cambridge Analytica-skandalen.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Har allerede innrømmet feil

Direktøren har allerede innrømmet at selskapet har begått feil i forbindelse med saken, og han lover å ta grep. Blant annet skal det bli vanskeligere for utviklere av apper å innhente ulike typer brukerinformasjon fra Facebook.

– Vi har et ansvar for å beskytte informasjonen deres. Hvis vi ikke kan gjøre det, så fortjener vi ikke å tjene dere, skrev han på sin Facebook-side onsdag.

Dette vil Zuckerberg gjøre

For å imøtegå problemene, sier Zuckerberg at selskapet skal gjøre følgende, skriver BBC:

  • Undersøke alle apper på Facebook som hadde tilgang på store mengder informasjon før de endret plattformen for å redusere tilgangen på data i 2014.
  • Gjennomføre en juridisk gransking av apper med mistenkelig aktivitet.
  • Stenge ute utviklere som motsetter seg en grundig gransking.
  • stenge ute utviklere som har misbrukt personinformasjon, og si ifra til alle som er rammet av disse appene.
  • Begrense utvikleres tilgang på data for å hindre misbruk.
  • Fjerne utvikleres tilgang til brukerdata dersom brukeren ikke har brukt utviklerens app i tre måneder.
  • Redusere informasjonen brukere gir en app når de logger inn til bare navn, profilbilde og e-postadresse.
  • Kreve at utviklere innhenter godkjennelse og også signerer kontrakter for å be hver enkelt om tilgang til innlegg eller annen privat informasjon.

Facebook-aksjen har falt 9 prosent denne uken, og onsdagens fall kom etter meldinger om at det amerikanske forbruker- og konkurransetilsynet Federal Trade Commission (FTC) skal granske Facebooks håndtering av personopplysninger. Torsdag endte aksjekursen med en liten oppgang.

Tiffany Li, stipendiat ved juridisk fakultet på Yale i USA, er ekspert på personvern og teknologisk kommunikasjon. Hun mener dette er svært alvorlig for selskapet Facebook.

SE VIDEO: Tiffany Li er ekspert på personvern og teknologisk kommunikasjon og arbeider ved Yale-universitetet. Hun mener vi som forbrukere delvis har skyld i situasjonen som har oppstått.

Se hele Urix-sendingen om Facebook og Cambridge Analytica

Til EU

EUs ledere i Brussel vil denne uka diskutere saken, inkludert de større truslene som inkluderer innblanding i en valgkamp, har EU-president Donald Tusk bekreftet.

Ifølge en kilde i unionen vil EUs ledere komme med en kort uttalelse når møtet er over.

– I dette tilfellet vil vi ta opp behovet for å garantere åpenhet og full beskyttelse av folks personvern og -opplysninger av sosiale nettverk og digitale plattformer, sa Tusk.

– Bedratt

Facebook hevder å ha tatt flere grep for å sikre brukernes personopplysninger siden skandalen ble kjent. Selskapet skrev også i en melding tidligere denne uka at det var opprørt over å ha blitt «bedratt».

Facebook har suspendert kontoene tilhørende CA og CAs morselskap Strategic Communication Laboratories (SCL).

Kontoene til to personer som var med på å utvikle CAs app, en personlighetstest, som 320.000 Facebook-brukere tok, er også stengt.

SISTE NYTT

Siste nytt