Westgate-tiltalte møtte i retten

Fire somaliere, beskyldt for å være delaktige i terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi, istemte «ikke skyldig» under et innledende rettsmøte.

Tiltalte i forbindelse med terrorangrepet på Westgate, Kenya

Abdi Mohamed Ahmed, Liban Abdulle Omar, Adan Mohamed Ibrahim og Hussein Mustafa Hassan er foreløpig de eneste som er tiltalt for massakren i Westgate i september.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

Ingen av de fire, som alle personlig møtte i retten, var til stede under selve gisselaksjonen i september.

Men Abdi Mohamed Ahmed, Liban Abdulle Omar, Adan Mohamed Ibrahim og Hussein Mustafa Hassan er tiltalt for å ha støttet terroristorganisasjonen Al Shabab, den militante somaliske islamistgruppen som sier den utførte terrorangrepet.

Dessuten mener den kenyanske påtalemyndigheten at mennene må straffes for å ha tatt seg ulovlig inn i Kenya og for å ha skaffet seg og operert med falske dokumenter i tillegg til å ha skjult og støttet dem som utførte gisselaksjonen som endte i blodbad.

Det er slått fast at de fire er fra Somalia, men det skal fortsatt være uklart om en eller flere av dem har skaffet seg kenyansk statsborgerskap. Minst en skal operere med flere identiteter, ifølge kenyansk politi.

Flere av dem ble arrestert i flyktningleiren Kakuma, som ligger i byen ved samme navn nordvest i Kenya. Flyktningleiren, som ble opprettet i 1992, huser over 125.000 flyktninger, blant annet mange fra Somalia.

Da dommeren spurte hevdet alle fire at de ikke er skyldige etter tiltalen, rapporterer nyhetsbyrået AFP.

Selve rettssaken stater 19. januar, og deres forsvarere mener de må settes fri inntil da.

Skjøt vilt rundt seg

Kenyansk politi mener det kun var fire terrorister inne i Westgate under den fire dagers lange gisselaksjonen. Alle gisseltakerne skal ha blitt skutt og drept av kenyanske sikkerhetsstyrker da disse etter hvert tok seg inn i senteret.

De fire er fortsatt ikke identifisert, og Interpol er fremdeles inne i den prosessen.

20 er savnet

Frem til nå er likene av 67 personer funnet inne i kjøpesenteret. Men det kan bli flere, ifølge kenyansk Røde Kors. 20 personer er fortsatt savnet og tillegg frykter man at det kan finnes døde som ikke er funnet ennå.

Vitner har fortalt om hvordan gisseltakerne skjøt vilkårlig rundt seg med maskingevær og hvordan de kastet granater mot kunder og ansatte.

Det er fortsatt uklart om en norsksomalier var involvert i angrepet. Representanter for PST, Politiets sikkerhetstjeneste, har vært i Kenya for å etterforske påstandene.

Det var overvåkingsbilder kombinert med en mobilsamtale, sporet fra Westgate-kjøpesenteret til Norge midt under terroraksjonen, som satte kenyansk politi på sporet av norsksomalieren. Familien i Norge benekter at det er rett person som er å se på bildene fra kjøpesenteret.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt