NRK Meny
Normal

«Den hvite enka» bodde i Nairobi før terrorangrepet

Nye undersøkelser viser at Samantha Lewthwaite, som går under kallenavnet «Den hvite enka», skal ha bodd på flere adresser i Nairobi i 2011. Hun skal også ha skrevet et dikt, der hun hyllet Osama bin Laden.

Det falske sørafrikanske passet til Samantha Lewthwaite.

Det falske, sørafrikanske passet til Samantha Lewthwaite. Det var under dette navnet, Nathalie Faye Webb, at Lewthwaite bodde i Nairobi.

Foto: HANDOUT / Reuters

Lewthwaite (29), var gift med en av terroristene som stod bak terrorangrepet i London i 2005, ble i slutten av september etterlyst gjennom Interpol. Hun ble etterlyst av kenyanske myndigheter fordi de mener hun deltok i planlegging av et angrep i landet i 2011.

Lewthwaite har også blitt koblet til terrorangrepet på kjøpesenteret i Westgate i slutten av september. Dette blant annet fordi enkelte vitner hevdet de så en europeisk kvinne blant angriperne. Dette har imidlertid ikke blitt styrket av den videre etterforskningen, og hvilken rolle Lewthwaite eventuelt skal ha hatt i angrepet, er høyst uklart.

Interessen for britiske Lewthwaite har uansett vært enorm i kjølvannet av terrorangrepet, og Sky News kunne tirsdag bringe nye opplysninger i saken. Deres korrespondent har blant annet funnet ut at Lewthwaite bodde i en leilighet i Nairobi i sju måneder i 2011.

CNN skriver at Lewthwaite skal ha hatt kontakt med «Ikrima» dette året, i forbindelse med et mislykket angrep i Mombasa. Ikrima, som også er kjent som Mohamed Abdikadir Mohamed, regnes som en av de farligste lederne i den somaliske terrorgruppen Al-Shabaab.

CNN skriver også at den norske statsborgeren, som PST tror at har vært involvert i Westgate-angrepet, skal ha hatt kontakt med terrorlederen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Samantha Lewthwaite

Dette, udaterte bildet viser Lewthwaite. Ifølge Sky News skal flere av Google-søkene den islamske konvertitten gjorde på sin datamaskin ha vært etter slanke – og treningssider.

Foto: HANDOUT / Reuters

Hyllest til bin Laden

Dette er første gang det har blitt slått fast at Lewthwaite har hatt tilhold i den kenyanske hovedstaden, der 67 mennesker ble drept i angrepet mot kjøpesenteret West Gate i september.

Ifølge Sky News har leiligheten utsikt mot et annet kjøpesenter i byen. Ifølge kilder nær etterforskningen skal dette kjøpesenteret ha vært et annet, potensielt mål for Al-Shabaab.

Det meldes også at leiligheten, der Lewthwaite bodde med sine fire barn, var et av tre steder «Den hvite enka» hadde tilhold i Nairobi.

I leiligheten ble det også funnet et dikt den britiske kvinnen skal ha skrevet. Diktet er en hyllest til Osama bin Laden, Lewthwaite skriver blant annet at «vi som er igjen må fortsette det du startet».

Lethwaite, som tidligere har blitt koblet til Al Qaida og Al-Shabaab, hevder i diktet at Al Qaida er sterkere enn noensinne, og at hun er villig til å bli martyr.

Søkte på bombeoppskrifter

Samantha Lewthwaite

Samantha Lewthwaite sammen med Jermaine Lindsay, som deltok i London-terroren i 2005, og et av deres felles barn.

Foto: SOLO Syndication / Solo Syndication

Tirsdag melder også Daily Mirror, som hevder å ha fått tak i Lewthwaites dagbok, at hun leste fortellinger om hellig krig som nattahistorier for de små. Avisa har også publisert en rekke nye bilder av «Den hvite enka», noen av dem sammen med barna sine.

Ifølge avisa skal også dagboka ha vist at hun hadde radikale ambisjoner for sine sønner. Lewthwaite skal ha gitt uttrykk for at hun ville at de skulle bli selvmordsbombere, som sin far Jermaine Lindsay. Han var involvert i terrorangrepet i London 7. juli.

Lewthwaite skal ha brukt navnet Nathalie Faye Webb da hun leide rommet i Nairobi. Ifølge Sky News skal hun også ha brukt flere år på å researche kjemikalier og bombeoppskrifter.

Et av de mange dokumentene hun lastet ned het ifølge Sky News «The Mujahideen Explosives Handbook». «Mujahideen» er et begrep som ofte brukes om hellige krigere i Islam.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt