Hopp til innhold

Tyrkiske bakkestyrker har krysset grensen til Syria

Tyrkiske soldater har krysset grensen og er på vei inn i Nord-Syria, øst for elven Eufrat. Det opplyser forsvarsdepartementet i Tyrkia.

Folk flykter fra Tal Abyad i Syria

Folk flykter til fots etter at Tyrkia startet angrepene i Syria onsdag ettermiddag.

Foto: Reuters Tv / Reuters

Nyhetsbyrået Reuters var først ute med nyheten om at tyrkiske bakkestyrker har krysset grensen til Syria onsdag kveld. Kilden til nyhetsbyrået er det tyrkiske utenriksdepartementet.

Tidligere onsdag gjennomførte tyrkiske styrker luftangrep mot flere mål i området.

Samtidig kommer det meldinger om at tallet på døde stiger etter luft- og artilleriangrepene mot mål i Syria onsdag ettermiddag.

Trump: – Dårlig idé

Tyrkias angrep i nabolandet er blitt møtt med mye motbør fra omverdenen.

Den militære offensiven skjer tre dager etter at USAs president Donald Trump kunngjorde at amerikanske tropper skal trekkes tilbake fra grensen.

US og tyrkiske soldater i Syria

Amerikanske styrker har trukket seg ut av Syria. Bildet viser amerikanske og tyrkiske styrker sammen i grenseområdet ved byen Tell Abyad 8. september.

Foto: Delil Souleiman / AFP

Amerikanerne har kjempet sammen med den syriske opprørsalliansen SDF i kampen mot IS, og kunngjøringen fra Trump ble tolket som et grønt lys for en tyrkisk offensiv.

Trump sa onsdag i en kunngjøring at USA ikke støttet Tyrkias offensiv, som ifølge ham er en «dårlig idé».

Nabolandene føler seg truet

Det statlige nyhetsbyrået i Kuwait melder at Tyrkias militære offensiv er en direkte trussel mot stabiliteten i hele regionen, skriver Reuters.

Nyhetsbyrået BNA i Bahrain melder at landets utenriksdepartement fordømmer tyrkernes invasjon i Syria. Bahrain krever et hastemøte i organisasjonen for de arabiske landene, Den arabiske liga.

tyrkisk angrep i Syria

En kvinne i byen Ras al-Ain i Syria kommer seg i sikkerhet. Bak henne skimtes eksplosjoner etter at Tyrkia startet sine luftangrep onsdag ettermiddag.

Foto: Delil Souleiman / AFP

– Det som skjer er en uakseptabel aggresjon mot en suveren arabisk stat, melder nyhetsbyrået WAM i De forente arabiske emirater. Byrået legger til at det tyrkiske angrepet er en farlig utvikling.

Tallet på døde stiger

Minst 15 er drept, åtte av dem sivile, i tyrkiske luftangrep mot kurdiskkontrollerte områder i nordøst-Syria onsdag, ifølge observatørgruppa SOHR som har sitt hovedkvarter i London.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sier minst to av de sivile ble drept i angrep mot byen Qamishli. Observatørgruppa sier at mer enn 40 mennesker er skadd i angrepene.

President Recep Tayyip Erdogan opplyste onsdag at tyrkiske styrker har innledet den lenge varslede militæroffensiven mot kurdisk milits nord i nabolandet Syria.

Tyrkiske krigsfly

Det sivile og militære koordineringssenteret til SDF sier at 25 tyrkiske kampfly inngikk i den første fasen av offensiven mot i alt 16 mål i det utstrakte grenseområdet, skriver NTB.

Kurderne har sverget å kjempe imot enhver militæroffensiv på bakken, og den sivile befolkningen er blitt oppfordret til å mobilisere.

Det flate og åpne terrenget er imidlertid svært fordelaktig for den mye større tyrkiske hæren, og kurderne levnes små sjanser uten hjelp fra sine allierte.

SISTE NYTT

Siste nytt