Hopp til innhold

Tyrkia vil krysse grensen til Syria innen kort tid

Tyrkiske soldater er snart klare til å ta seg inn i Syria. Kurdiske myndigheter mobiliserer langs grensa, og Russland ber om dialog mellom kurderne og den syriske regjeringen.

Tyrkiske styrker

Tyrkiske soldater kjørte mot den syriske grensen ved Akcakale natt til onsdag.

Foto: Bulent Kilic / AFP

Den nordlige delen av Syria står i fare for å bli kastet inn i en ny krig etter at USAs president Donald Trump kunngjorde at USA trekker sine styrker ut fra grenseområdet mellom Tyrkia og Syria.

USA forlater dermed sine allierte i den kurdiske YPG-militsen, som har kjempet mot IS med amerikansk støtte. Da Trump la til at Tyrkia snart ville gå videre med en planlagt operasjon i Syria, ble det av mange tolket som et klarsignal til en tyrkisk invasjon.

Tyrkia anser YPG-militsen som terrorister, og har sendt flere forsterkninger til den syriske grensen.

Ifølge en talsmann for president Recep Tayyip Erdogan vil tyrkiske styrker krysse grensen for å innlede en større militæroperasjon mot de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Syria «innen kort tid».

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu nærmer en kolonne med 100 militære kjøretøy seg Akcakale-distriktet, bare 6 kilometer fra den syriske grensebyen Tell Abyad.

Tyrkia sier de vil opprette en sikkerhetssone langs grensen. De vil også sende millioner av syriske flyktninger tilbake til hjemlandet.

Tyrkisk stridsvogn

Tyrkiske stridsvogner ved grensen mot Syria natt til onsdag.

Foto: Bulent Kilic / AFP

IS-angrep mot kurdere i Syria

Onsdag morgen opplyste USA-støttede Syrian Democratic Forces (SDF) og to syriske aktivistgrupper at IS har gjennomført tre selvmordsangrep i den gamle IS-bastionen Raqqa.

Det er foreløpig ikke kjent om noen ble drept. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble det rapportert om skuddvekslinger og minst en eksplosjon.

Onsdag formiddag innledet Iran en militærøvelse nordvest i landet, i nærheten av grensen mot Tyrkia.

Øvelsen var ikke varslet på forhånd.

Irans president Hassan Rouhani sier ifølge Reuters at Tyrkia er i sin fulle rett til å følge opp bekymringer de måtte ha over grensen i sør.

Ber sivile melde seg til tjeneste

Samtidig opplyste de kurdiske selvstyremyndighetene at de kaller inn sivile til å forsvare området mot en tyrkisk offensiv.

«Vi innfører tre dager med generell mobilisering nord og øst i Syria, og ber alle sivile om å reise mot grensen til Tyrkia for å oppfylle sin plikt», heter det i kunngjøringen.

Selvstyremyndighetene ber også det internasjonale samfunnet om å bidra til å avverge en humanitær katastrofe.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ber om dialog mellom kurderne og den syriske regjeringen, og oppfordrer USA til å rydde opp i kommunikasjonen sin.

– Kurderne er ekstremt urolige som følge av USAs uttalelser, og forvirringen kan antenne hele regionen. Dette må unngås for enhver pris, sier Lavrov.

Trump har de siste dagene truet Tyrkia med å rasere landets økonomi, før han roste både Tyrkia og kurderne.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt