Hopp til innhold

Alvorlig, men stabilt for SVT-journalist

SVTs savnede medarbeider Bert Sundström ble torsdag funnet hardt skadd på et sykehus Kairo. Han forsvant i kaoset torsdag og redaksjonen fikk beskjed om at han ble holdt fanget. - Helt uakseptabelt, sier Reinfeldt.

Bert Sundström

Bert Sundström ble i kveld funnet skadet på et sykehus i Kairo.

Foto: HO / Reuters

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sier til SVT at angrepet på Sundstrøm er helt uakseptabelt.

– Volden mot journalister, som er verdens øyne og ører i Egypt, er helt uakseptabel, sier Reinfeldt.

Han mener det er viktig at egyptere viser respekt for internasjonale medier. Han sier videre at han håper Sundström så snart som mulig kan reise hjem til Sverige.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Holdt fanget

Det var en dramatisk dag for flere pressefolk i Kairo torsdag.

Svært mange er blitt anholdt, inkludert journalister og fotografer fra BBC, The New York Times, Washington Post, Al Jazeera. Andre er jaget av Mubarak-tilhengere.

Sveriges Television (SVT) fikk ikke kontakt med sin medarbeider Bert Sundström på flere timer.

Torsdag kveld ble han funnet igjen på et sykehus i Kairo, hvor han er operert for knivskader. Han skal være alvorlig skadd, men tilstanden er stabil. Han skal være ved bevissthet.

Fredag morgen opplyser SVT til NRK at situasjonen for Sundström er den samme. Alvorlig, men stabil.

– Klokka 14.15 ringte jeg ham opp på Tahrir-plassen som avtalt, men en arabisk stemme svarte at Bert holdes fanget, sier redaktør Robert Winström i SVT.

– Sundström har sovet i natt og blitt behandlet er operert for knivskader, sier utenrikssjef i SVT, Ingrid Thörnqvist.

«Deres mann er å finnes hos den egyptiske regjeringen, hos de militære. Vil dere horeunger ha ham tilbake, så kom og hent ham» sa stemmen ifølge en direkte oversettelse.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er fortsatt uklart akkurat når den erfarne utenriksjournalisten ble knivstukket og av hvem. Også hvem som pågrep ham og svarte på mobiltelefonen er også ukjent, om det var soldater eller det som betegnes som «mobb».

Nå passes han på av to svenske politifolk, ifølge Sveriges Television . I tillegg har svensk UD og arbeidsgiveren representanter på sykehuset.

Hemmelig ordre

Sundström medvirket i en direktesending klokken 12 torsdag. Deretter skulle han ned på Tahrir-plassen for å følge med hva som skjedde og rapportere derfra to timer etter.

Rundt klokken 14.10 hadde en medarbeider kort kontakt med ham. Men da de ringte opp igjen fra studio fem minutter senere, var det altså noen andre som tok telefonen.

Både det svenske utenriksdepartementet og den svenske ambassaden i Kairo ble koblet inn i letingen.

Hemmelig ordre

Egyptiske kilder har fortalt til SVT at det er gått ut en hemmelig ordre til det egyptiske militæret om at alle utenlandske journalister skal pågripes, for å få gjenopprettet ro og orden i gatene.

Regimet mener at journalistene hisser opp stemningen i landet.

– Det har vært en dramatisk utvikling, der mobben styrt av regimet jakter på utenlandske journalister for å fjerne øyenvitner til det som skjer, sier NRKs Midtøsten-veteran Odd Karsten Tveit

Han ble uten forklaring bedt om å flytte fra hotellet Ramses Hilton, som ligger rett ved Tahrir-plassen.

Svært mange av de internasjonale pressefolkene har hatt tilhold der, og utenlandsk media har derfor hatt orkesterplass til begivenhetene som har utspilt seg på plassen i går og i dag.

Bildene har gått verden rundt og vist det egyptiske dramaet på direkten. Nå er de fleste av fjernsynsselskapenes kameraer beslaglagt.

USA og andre land har protestert mot angrepene mot de utenlandske journalistene. Deler av dagen i dag og gårsdagen ble det karakterisert som regelrett farlig å være utlending i Kairos gater hvor lovløsheten mer eller mindre herjet.

Det er regimetro tilhengere og sikkerhetspoliti i sivil som har innledet en klappjakt på de utenlandske rapportørene. Noen enkeltsoldater har også vist en negativ holdning, mens flertallet har hjulpet til med å redde mediefolkene unna rasende folkemengder.

Demonstrantene som startet opprøret, har hele tiden vist en annen holdning og vært glad for at noen følger deres kamp for et nytt regime.

– En rådende holdning blant de regimetro, er at vi er med på å destabilisere Egypt ved å rapportere om uroen, sier korrespondent Sidsel Wold.

På statlig egyptisk fjernsyn og i enkelte private kanaler eid av Mubarak-allierte sies det at utenlandske pressefolk konspirerer sammen med anti-Mubarak-demonstranter for å velte regimet.

– Slik det ser ut for meg, er det et samspill mellom sikkerhetspolitiet og de mest aggressive av Mubarak-tilhengerne. Jeg tror hensikten rett og slett er å forsøke å skremme journalister og fotografer fra å rapportere herfra, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen, NRKs tredje reporter i Kairo.

SISTE NYTT

Siste nytt