Normal

Svenske journalister truet i Egypt

To journalister fra det svenske Aftonbladet ble truet på livet og holdt tilbake av en militær egyptisk offiser i flere timer i dag.

Khan el-Khalili basaren i gamlebyen i Kairo

Stengte butikker og varemangel rammer de fattige særlig hardt. Det ville de svenske journalistene skrive om. (Illustrasjonsbilde).

Foto: Tara Todras-Whitehill / Ap

De to svenskene, Karin Östman og Krister Hansson, var sammen med tolk og sjåfør på vei til et fattigkvarter i Kairo for å lage reportasje om de fattiges situasjon og hvordan de klarer å skaffe seg mat når varene uteblir og butikkene stenger på grunn av uroen.

- Underveis så vi to kvinner som lette etter mat i søpla. Vi stanset og to av oss gikk ut av bilen og spurte om vi kunne ta et bilde, forteller Karin Östeman til Aftonbladet .

Det oppsto en diskusjon og stadig flere mennesker kom til. De gikk tilbake til bilen, men folkemassen ville ikke la dem kjøre videre.

Omringet

- Til slutt var bilen fullstendig omringet, og vi kunne ikke se ut av vinduene. De tok bilnøklene og sim-kortet til sjåførens mobiltelefon. De skrek og begynte å gynge på bilen. De satte stein rundt hjulene slik at vi ikke kunne kjøre videre og spyttet oss i ansiktet mens de beksyldte oss for å være israelske agenter som ville ødelegge for presidenten deres, sier hun.

Endelig kom det en militær offiser og de fire trodde de var reddet. Han satte seg bak rattet og sa han skulle kjøre dem til et trygt sted.

- Etter noen meter begynte han å skjelle ut den kvinnelige tolken som begynte å gråte, og fortalte at offiseren ikke var på vår side.

Også han beskyldte følget for å være israelske mossadagenter som ville ødelegge for Hosni Mubarak.

Truet

- Da vi kom fram til et fengsel stanset offiseren, og sa at dersom han drepte oss nå, så ville ingen finne oss. Vi fikk beskjed om ikke å gå ut av bilen. Offiseren forsvant, men utenfor sto fire soldater med maskingevær, sier hun.

- Vi begynte å snakke med dem og fikk beskjed om at dette skulle ordne seg. Etter en stund kom offiseren tilbake, og uten noen forklaring fikk vi beskjed om at vi kunne dra, sier Östman.

Aftonbladets sjefredaktør Jan Helin sier behandlingen de fire fikk er helt uakseptabel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt