- Mubarak-tilhengere er svært sinte

- Stemningen i dag har vært usedvanlig aggressiv. Mange pressefolk, inkludert oss, ble kastet stein på, ropt skjellsord etter og omringet. Vi måtte til slutt reddes av soldater fra hæren.

Video NRKs korrespondent ble angrepet i Kairo

NRKs korrespondent i Midøsten Sidsel Wold og fotograf Mohammed Alayoubi har vært i den egyptiske hovedstaden de siste dagene for å dekke uroen.

Stemingen i dag var markant forskjellig fra gårsdagen. Inntil nå er det meldt om over 400 såret og en soldat har mistet livet.

- Stemningen var aggressiv og eksplosiv. Det var spesielt de som demonstrerte for president Mubarak som oppførte seg på en slik måte at det ble ubehagelig. Jeg har aldri før opplevd en slik aggressivitet, forteller Sidsel Wold på telefon.

Fratatt kamera

Hun og Alayoubi var rundt i ulike deler av Kairo for å lage reportasje, før de kom tilbake til sentrum og Frigjøringsplassen.

- Demonstrantene som har hatt tilhold på Tahrir-plassen de siste dagene, har oppført seg på en helt annen måte. Mer enn noe har de ønsket å få frem budskapet sitt og vi har derfor vært svært velkomne.

- I dag var pressefolk et eget mål for den nye gruppen demonstranter. De mener vi alle hauser opp krisen og ødelegger for landet og presidenten.

To journalister fra Aftonbladet ble holdt tilbake av en rasende folkemengde da de skulle lage reportasje fra fattigkvarterene i hovedstaden, og beskyldt for å være israelske agenter - også fra en offiser som de trodde skulle bli redningen.

- Det er spesielt et sterkt sinne mot den arabiske TV-kanalen Al Jazeera, forteller Wold.

NRKs team ble tatt for å være nettopp fra denne TV-kanalen da de ble omringet av en gruppe rasende demonstranter.

- Vi ble ropt skjellsord etter, kastet vann på og hele tiden forsøkt omringet. De var svært pågende. Fotografen ble forsøkt spent ben på ,og jeg ble antastet. Til slutt ble vi reddet av soldater som tok oss ut av folkemengden, først jeg og deretter fotografen. Det hele var relativt ubehagelig, sier Wold.

En egyptisk soldat beslagla NRKs utstyr, blant annet kamera og filmruller med dagens opptak.

(Saken fortsetter under videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere pressefolk er blitt arrestert, andre er blitt banket opp.

En belgisk journalist er stygt forslått etter å ha fått regelrett juling. Også CNNs kjente TV-reporter Anderson Cooper ble banket opp, det samme ble to korrepondenter fra nyhetsbyrået Associated Press.

Også sjåfører og tolker som har arbeidet for mediefolk, har fått smake Mubarak-tilhengernes vrede.

USA har overfor egyptiske myndigheter uttrykt bekymring over måten internasjonale pressefolk er blitt behandlet på i dag.

Statlig egyptisk TV melder i kveld at utenlandske mediefolk har delt ut flygesedler med anti-Mubarak-budskap på.

Motkrefter

- Det foregår nå en enorm maktkamp ute i gatene, med sterke motkrefter som har kommet til. Folk på anti-Mubarak-siden som jeg snakket med, mente det var sikkerhetsstyrker i sivil som var sendt ut, eller at det var partisympatisører som ble betalt for å lage motopprør.

- Det samme mente en kjent arabisk kommentar, han sa underhånden til oss at dette var pøbel, folk som står på regimets lønningslister, sikkerhetsstyrker eller andre tilknyttet Mubaraks system.

- Jeg spurte flere som demonstrerte for Mubarak om dette, men de avviste det helt - naturlig nok.

Før helgen gikk sikkerhetspolitiet løs på demonstrantene, noe som utløste sterk kritikk og som regnes som medvirkende til at president Mubarak skiftet ut innenriksministeren Habib e-Adeli som har ansvar og kontroll over det sivile sikkerhetsapparatet.

Sikkerhetspolitiets oppførsel var også utløsende for at hæren har fått en en så sentral rolle i uroen.

Internasjonale nyhetsbyråer rapporterer om at flere skal ha observert identitietskort tilhørende politifolk, men dette er vanskelig å få bekreftet.

Sidsel Wold forteller at det fortsatt er et splittet syn på president Mubaraks skjebne.

- Tilhengere som jeg har snakket med, sier at «nå er det nok». De er redde for kaos i landet og at turistindustrien, som landet er helt avhengig av, skal rammes.

De sier også at presidenten må få sitte ut sitt siste halvår og gå av med æren i behold, han er egypter og må få lov til å dø i Egypt og ikke bli jaget ut av landet.

- Motstanderne holder på at han må trekke seg.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt