– De er ute etter å blinde verden

– Regimet prøver tydelig å skremme utenlandske journalister fra å rapportere om det som skjer i Kairo. Kameraer beslaglegges i stor stil, forteller NRKs medarbeider Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Ramses Hilton og Tharir-plassen i Kairo

Hotellet som pressefolkene nå omringes på, ligger like ved Tharir-plassen, sentrum for de to siste dagenes sammenstøt.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

– Det har skrudd seg skikkelig til mellom myndighetene og utenlandske medier, sier Mikkelsen på telefon fra Kairo.

– Det jeg vil beskrive som en mobb har sirkulert rundt hotellet som vi og de fleste andre utenlandske pressefolkene bor på her i Kairo, forklarer reporteren.

– I tillegg er det en rekke personer som ikke identifiserer seg, men som jeg nesten hundre prosent er sikker på tilhører sikkerhetspolitiet, som har vaket rundt inngangen og forsøkt å lage hindringer.

Følg: Volden fortsetter i Kairo - opposisjonen nekter å gi seg

Hotellet Ramses Hilton ligger like ved Tahrir-plassen, episenteret for demonstrasjonene de siste dagene. I går brøt det ut gatekamper her.

Pressefolkene har derfor hatt orkesterplass til begivenhetene som har utspilt seg på plassen i går og i dag. Bildene har gått verden rundt.

Ramses Hilton i Kairo

Ramses Hilton i Kairo.

Foto: n24 / Zuma Press

– Nå forsøker tydeligvis regimet å få kontroll over hva som går ut. Både utenfor og innenfor hotellet har det blitt beslaglegt utstyr.

- Det er spesielt kameraer de er ute etter, forteller Falkenberg Mikkelsen.

Samspill

NRK fikk beslaglagt et av sine hovedkameraer på flyplassen for to dager siden. I går ble det andre tatt av en egyptisk soldat som berget korrespondent Sidsel Wold og fotograf Mohammed Alayoubi fra en rasende folkemengde med Mubarak-tilhengere.

En rekke internasjonale TV- og avisteam fra ulike lande er rapportert holdt tilbake i kortere eller lengre tid både i går og i dag. Blant annet har kjente CNN-journalister fått unngjelde. Medarbeidere fra Washington Post, New York Times og Al Jazeera er arrestert.

Tidligere i dag ble to av TV 2s medarbeidere pågrepet, men de er siden sluppet fri.

Sveriges Television (SVT) fant i kveld igjen sin medarbeider Bert Sundström på et sykehus i Kairo, knivstukket og hardt skadd.

- Klokka 14.15 ringte jeg ham opp på Tahrirplassen som avtalt, men en arabisk stemme svarte at Bert holdes fanget, sier redaktør Robert Winström i SVT.

- «Deres mann er å finnes hos den egyptiske regjeringen, hos de militære. Vil dere horeunger ha ham tilbake, så kom og hent ham» sa stemmen ifølge en direkte oversettelse.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er fortsatt uklart akkurat når den erfarne utenriksjournalisten ble knivstukket og av hvem. Også hvem som pågrep ham og svarte på mobiltelefonen er uvisst, om det var soldater eller det som betegnes som «mobb».

Vil ha stopp

Sigurd Falkenberg Mikkelsen er ikke i tvil om at myndighetene står bak trakasseringen av utenlandske journalister.

– Slik det ser ut for meg, er det et samspill mellom sikkerhetspolitiet og de mest aggressive av Mubarak-tilhengerne.

Det er opprettet improviserte kontrollpunkter rundt Tahrir-plassen, hvor én eller to soldater står sammen med grupper som jeg vil betegne som «bøller».

– Jeg ble selv stoppet og ransaket på vei inn til hotellet, forteller han.

– Jeg tror hensikten rett og slett er å forsøke å skremme journalister og fotografer fra å rapportere herfra, sier han.

På statlig egyptisk fjernsyn og i enkelte private kanaler eid av Mubarak-allierte sies det at utenlandske pressefolk konspirerer sammen med anti-Mubarak-demonstranter for å velte regimet.

- En rådende holdning blant de regimetro, er at vi er med på å destabilisere Egypt ved å rapportere om uroen, sier korrespondent Sidsel Wold.

Flere og flere journalister har de siste timene forlatt hotellet, for å flytte til andre hoteller i Kairo - uten utsikt til Tahrir-plassen.

- Det har vært en dramatisk utvikling, der mobben styrt av regimet jakter på utenlandske journalister for å fjerne øyenvitner til det som skjer, sier NRKs Midtøsten-veteran Odd Karsten Tveit.

- Det er ingen tvil om at myndighetene vil ha oss bort.

Han ble kontaktet av hotelldirektøren og fikk beskjed om å bytte hotell uten at noen spesiell grunn oppgitt. Han fikk 15 minutter på å pakke og ble hele tiden fulgt av en sikkerhetsvakt.

- Jeg forsøkte å argumentere med at det ville medføre en fare for en utlending å dra gjennom Kairo på leting etter hotell, men det var å tale for døve ører, sier han.

Resten av NRKs team av journalister og fotografer bortsett fra Tveit har fortsatt tilhold ved Ramses Hilton ved Tahrir-plassen.

Anspent stemning i Kairo

Ifølge en demonstrerende student NRK har kontakt med i Kairo, hadde soldater under tumultene i går sagt til ham at sikkerhetspoliti i sivil hadde fått på seg soldatuniformer.

– Det stemmer overens med inntrykket jeg har, uten at jeg kan bekrefte det, forteller Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Stemningen i den egyptiske hovedstaden er svært spent. Ingen vet hva de neste timene bringer, og hvilke sammenstøt som kan komme.

Det er svært lite trafikk i den eller så travle byen. Svært få personer er ute foruten de demonstrerende gruppene og soldater.

– Vi kjørte ut av bykjernen i formiddag, på jakt etter våre beslaglagte kameraer. Det er få biler og lite folk å se over alt. Alle bare venter, sier Falkenberg Mikkelsen.

Opposisjonen har satt fredag etter fredagsbønnen som «deadline» for Hosni Mubarak.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt