Hadde ikke betalt for høyttalere i Kongo

Rettsaken mot Tjostolv Moland og Joshua French ble i dag forsinket fordi regningene til lydutstyret ikke var betalt.

Video Moland og French er slitne

Video: - De er slitne og på bristepunktet, sier advokat Morten Furuholmen.

I nesten førti grader og uten aircondition må de to tiltalte stå skolerett foran dommerne som fortsetter sin utspørring om hva de to draps- og spiontiltalte nordmennene gjorde i Kongo.

Hentet høytalerne

Olivier Maloba, som er kunstnerisk leder i kultursenteret hvor rettssaken holdes, laget litt kluss i rettssalen da han kom tidlig på morgenen og hentet høyttalerne sine fordi han ikke hadde fått betaling.

Han forteller til NTB at myndighetene bare har betalt for ti liter drivstoff til generatoren. Det er nok til fem timers drift, og om de ikke betaler mer, forsvinner alt lyset.

– De har ikke betalt, og saken er lukket. Hvis de betaler, skal de få utstyret tilbake, sier Maloba.

Orket ikke snakke

Moland og French orket i dag ikke å snakke med journalistene som er tilstede i salen, og var tydelig slitne etter at de ble grillet i timevis under gårsdagens rettssak.

I dag fortsatte dommerne der de slapp i går. Med utspørringer om hva de gjorde etter drapet og hvorfor de ikke varslet politiet og viltvokterne i nasjonalparken Epulu, der de overnattet.

Flere ganger ble de to tiltalte spurt om hvorfor de ikke brukte telefonene sine og ringte for å varsle.

–Jeg tror dere misforstår, vi hadde GPS, men bare en telefon som ikke virket i det området, svarte French.

Mentalt nedkjørt

Både i går og i dag har Moland og French blitt presset hardt av retten som gjerne vil vite hva de to gjorde i Kongo, og hvorfor de hadde med seg våpen. I dag har dommerne og påtalemyndighetene fortsatt å presse på for å få svar på hvorfor de ikke varslet om drapet.

– De er mentalt veldig nedkjørt. Etter gårsdagens maratondag der det var ingen pauser er de veldig slitne i dag, sier deres norske advokat Morten Furuholmen, som følger rettssaken i Kisangani.

Som tidligere, understreket Furuholmen nok en gang at de trolig ikke vil anke en fellende dom, men at de ønsker en avslutning av saken og jobber for å få i stand en soningsoverføring.

– De er på et bristepunkt og kan nok ikke sitte her så veldig mye lenger. Slik jeg ser det er nok det mentale det største problemet under fengselsoppholdet her nede, sier Furuholmen.

SISTE NYTT

Siste nytt