NRK Meny
Normal

– Vil ikke bare godta fengsel i Norge

De to dødsdømte nordmennene vil ikke nødvendigvis bare godta å gå rett i fengsel hvis de blir utlevert fra Kongo til Norge, sier forsvareren deres.

Video Kongo: – Vil ikke bare godta fengsel i Norge

I dag startet den nye rettsrunden for de to dødsdømte, Joshua French og Tjostolv Moland, i retten i Kisangani.

Tjostolv Moland i Kisangani-retten
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Joshua French (og Tjostolv Moland) i Kisangani

Tjostolv Moland og Jushua French under dagens rettsmøte i Kisangani.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
Les: - Jeg vet hvem som forsøkte å drepe oss

NRK fulgte rettsaken: Strømmen gikk da retten ble satt

Nordmennenes forsvarer Morten Furuholmen gir uttrykk for at de nå ønsker en rask avklaring for å kunne starte en eventuell prosess for å bli utlevert til Norge.

Dette betyr likevel ikke helt sikkert at de skal sone dommen i Norge ved eventuell utlevering.

– Det er helt åpentbart at en situasjon i Norge hvor de to skal sone etter den bevisførselen vi har vært vitne til her i Kongo ikke vil bli akseptert helt passivt fra vår side, sier Furuholmen til NRKs Afrika-korrespondent Dag Bredvei utenfor rettslokalet i Kisangani etter dagens rettsmøte.

Furuholmen åpner dermed for en ny prosess etter utlevering, men innrømmer at også dette kan bli svært vanskelig. Først må de i alle fall utleveres.

– Det er aktuelt å diskutere å avstå fra nye anker hvis det nå kommer en dom. Vi ønsker å få avsluttet rettsprosessen og få UD på banen slik at vi kan få en rask avklaring om eventuell tilbakesendelse til Norge, sier Furuholmen.

Tror du de må sone i Norge i så fall?

– Det blir en prosess som helt klart vil by på utfordringer, svarer Furuholmen og mener at bevisførselen i Kongo taler for at de kan slippe fri i Norge.

Aktoratet ber om dødstraff igjen

Aktoratet vil igjen be om dødsstraff for de to nordmennene. Deres norske advokat Morten Furuholmen på sin side tror dette blir siste runde.

– Hvis man nå får et resultat som er noe bedre enn forrige gang så bør vi kanskje sette sluttstrek, sier Furuholmen til NRK.

Saken mot de to har pågått i over ett år, og tidligere har de to nordmennene selv også sagt at de ikke ønsker å anke en ny dom i saken.

– Ledende spørsmål fra dommerne

I dagens rettsak måtte de to, Moland og French, stå oppreist i rettslokalet og svare pågående spørsmål fra dommerne angående mange forhold knyttet til at de reiste til Kongo og hensiktene med virksomheten.

De måtte forklare seg om våpen, GPS, kart, fortolling og spionanklager. Under utspørringen ble begge spurt hva de hadde å si til disse beskyldningene.

– Vi har aldri spionert på noe, og kompasset og GPSen ble bare brukt til å finne veien og orientere oss, sa Tjostolv Moland til retten under sin forklaring.

Forsvarer Morten Furuholmen syntes det var anderledes enn i tidligere rettsrunder med så pågående dommere.

– Jeg er litt overrasket over hvor pågående dommerne er, og hvor ledende spørsmålene er, sa forsvareren til NRK etter dagens rettsmøte.

Han vedgikk at dagen i rettslokalet nok hadde vært ganske tøff for begge de to dødsdømte med borti fire timer i vitneboksen.

Rettslokalet i Kisangani
Foto: Junge, Heiko / Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt