Hopp til innhold

- Jeg vet hvem som forsøkte å drepe oss

Under første dag av rettsrunden i Kisangani navnga Joshua French mannen som han mener forsøkte å drepe dem.

Drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French

Drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French på plass under dagens rettsrunde i Kisangani.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Enken til den drepte sjaføren, Olendjeke Bibiche

Også enken til den drepte sjåføren, Olendjeke Bibiche forklarte seg i retten i dag.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Nå vet jeg hvem som ledet den militærenheten som forsøkte å drepe oss. Det er oberst Jagier. Samme mann som kjørte oss fra Mambasa til Kisangani og til politiet dagen etter, sa French under dagens rettsrunde som ble sendt direkte på Dagbladet.no.

– Jeg kjenner han igjen nå. Han satt i samme fengsel som oss et par uker i våres, og vi snakket med han, fortsatte French.

Vil be om dødstraff

Aktoratet vil igjen be om dødsstraff for de to nordmennene. Deres norske advokat Morten Furuholmen på sin side tror dette blir siste runde.

– Hvis man nå får et resultat som er noe bedre enn forrige gang så bør vi kanskje sette sluttstrek. Vi må få diplomatiet i gang og få løst denne saken så fort som mulig, sier Furuholmen til NRK.

Saken mot de to har pågått i over ett år, og tidligere har de to nordmennene selv også sagt at de ikke ønsker å anke en ny dom i saken.

– Brukte aldri hagla

Med flere strømbrudd og ingen aircondition stod de to nordmennene under store deler av den første dagen av tredje rettsrunde mot dem i Kisangani og forklarte seg om våpen, GPS, kart, fortolling og spionanklager.

Under utspørringen ble begge spurt hva de hadde å si til disse beskyldningene.

– Vi har aldri spionert på noe, og kompasset og GPSen ble bare brukt til å finne veien og orientere oss, sier Tjostolv Moland til retten under sin forklaring.

Presidenten for domstolen var særlig interessert i å få vite om de to nordmennene hadde fortollet hagla som Moland hadde med seg fra Uganda eller ikke.

– Den kongolesiske ambassaden i Kampala fortalte oss at det var lovlig å reise med våpen i Kongo, forklarte Moland, og fikk støtte fra sin kamerat.

– Grensevaktene var mer interessert i å få sine 100 dollar enn i noe annet, sier French.

Moland ble også spurt om han skjøt med hagla.

– Nei, hagla ble aldri brukt, svarte Moland.

Føler seg slitne

Det var to slitne tiltalte som møtte opp tirsdag morgen. Lokalet var skiftet ut, men tiltalen var den samme.

– Vi har jo vært gjennom det samme to ganger før, og det er ikke noe nytt som vi har oppfattet så langt. Fortsatt er det jo tidligere dommer som blir dissekert, sier Joshua French til Dagbladet under en pause i rettssaken. Han innrømmet at det har vært en stor overgang fra fengelsesoppholdet til dagens rettsrunde.

– Det er vel bare en naturlig konsekvens at at vi har sittet isloert i seks måneder nå, og så plutselig er vi midt oppe i det igjen, sier French til Dagbladet.

Begge nordmennene var i ilden og først ute var Tjostolv Moland og hans forsvarer Andre Kibambe. I en time argumenterte Kibambe for hvorfor hans klienet er uskyldig i tiltalen mot ham. Han benyttet også anledningen til å angripe familien til den drepte familien.

UD overleverte dokumenter

Deretter var det Joshua French sin tur til å stå foran tribunalet og forklare sin uskyld gjennom sin advokat Guillaume Likwela. Også han benyttet anledningen til å angripe retten for saksbehandlingsfeil, og kritiserte retten for å ha tilkjent mennesker erstatning som ikke rettmessig har krav på en.

Etter en liten pause måtte også UDs representant Christian Larssen forklare seg.

– Det er ikke min oppgave å forklare meg i retten, sier Larssen, som overleverte en kopi den norske regjeringen sendte den kongolesiske ambassaden i Stockholm, der Norge viser til at de etter internasjonal lov ikke er en del av denne rettssaken.

Edsavleggelse og godkjenning

Like før halv ti tirsdag morgen masjerte de fem dommerne inn i rettssalen i Espace Culturel Ngoma og satte seg ved dommerbordet på den opphøyde scenen.

Alle de blå plasstolene i rettssalen er opptatt av soldater og skoleelever. De som ikke fikk sitteplass, står langs veggen.

Etter den høytidelige åpningen, ble de to tiltalte kalt fram for å avlegge eden akkurat idet lyset gikk. Lyset kom tilbake da generatoren ble satt i gang.

Espace Culturel Ngoma i Kisangani

Rettssaken blir holdt i Espace Culturel Ngoma i Kisangani.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Ifølge Aftenposten var det rundt 150 mennesker seg i rettslokalet tirsdag. Flere av familemedlemmer til den drepte sjåføren Abedi Kasongo, deriblant enken Bibiche Olendjeke, overvar deler av tirsdagens rettssak.

De to passasjerene som reiste sammen med Moland og French i Kasongos bil, og som har beskyldt dem for å drepe sjåføren, møtte ikke opp i retten.

Dømt to ganger

Joshua French og Tjostolv Moland har nå sittet fengslet i Kongo i over ett år. De er to ganger dømt til døden for drap og spionasje, men dommene mot dem ble satt til side. Saken er sendt tilbake for ny behandling i militærdomstolen i Kisangani.

Opprinnelig skulle retten settes 10. april, men startdatoen ble utsatt til 25. mai.

Video Moland og French på vei til rettslokalene

Video: Moland og French på vei til rettslokalene (Foto: Scanpix).

SISTE NYTT

Siste nytt