Anker ikke en ny Kongo-dom

Tjostolv Moland og Joshua French vurderer sterkt ikke å anke en ny dødsdom.

Video

Kristian Aanensen i Kongo
Foto: NRK

Fra sin lille celle i sentralfengslet i Kisangani fikk de to nordmennene i dag beskjed om at ankesaken mot dem er utsatt til tidligst onsdag.

De nye dommerne var ikke med på flyet fra hovedstaden Kinshasa og kan dermed ikke møte til den planlagte rettsaken i morgen. Det neste flyet lander først på tirsdag.

Ikke overrasket

NRK.no møtte de to drapssiktede nordmennene på cella i dag og de var ikke overrasket over avgjørelsen.

– Det føles alltid som et nederlag hver gang saken blir utsatt, men dette kommer ikke som noen overraskelse på oss. Det har vært en konstant utsettelse av saken, men sånn er det i Afrika, sier French.

Tidligere i dag har de også møtt sin norske advokat Marius Dietrichson, for å diskutere den videre gangen i saken. En anke kan bli lagt på is.

– I ren desperasjon og på grunn av at situasjonen vår er ganske ekstraordinær, kan det være aktuelt for oss ikke å anke en ny dom. Det betyr ikke at vi vedtar dommen. Det betyr bare at vi benytter oss av nødrett og nødverge, sier French.

– Det er opp til French og Moland om de vil anke, men de har uttrykt overfor meg at de er klar for å sette sluttstrek for rettssaken, og de vurderer sterkt ikke å anke uansett utfall, sier Dietrichson..

Ta hensyn til vår egen helse

3.desember i fjor ble de to funnet skyldig og dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Den gangen anket de til den militære høyesteretten i Kinshasa, en mulighet de nå vurderer ikke å benytte seg av.

– Vi må ta hensyn til vårt eget liv og helse og derfor få en fortgang i saken og be UD om hjelp til å få til en utlevering, sier French.

– Rent juridisk vil det være vanskelig for meg å anbefale mine klienter om ikke å forfølge en dom de sier seg uenig i, men denne saken har også andre aspekter som må vurderes. Moland og French har ingen tiltro til rettsystemet her i Kongo, en vurdering jeg langt på vei kan si meg enig i. Derfor ser jeg deres behov til en snarlig avklaring, slik at UD kan komme på banen, sier Dietrichson.

SISTE NYTT

Siste nytt

Seks meter høy lavastrøm truer bebyggelse på Kanariøyene

Rundt 100 boliger er ødelagt etter vulkanutbruddet på La Palma og tusenvis er evakuert.