Hopp til innhold

Slik skal de stoppe påsketrafikken

Veisperringer, bøter og stengte broer, eller avlyst skoleferie. Her er noen av tiltakene fra forskjellige land som skal stoppe påsketuristene.

Australias kjente Bondi beach er stengt.

Australias kjente Bondi Beach er stengt på grunn av koronaepidemien.

Foto: Loren Elliott / Reuters

Det er ikke bare nordmenn som ønsker seg påskeferie på hytta eller på besøk hos storfamilien. I mange av verdens land innfører myndighetene regler og forbud for å stanse brakkesjuke innbyggere som savner familien, eller som ønsker en luftforandring.

Truer med å stenge broer

Danske myndigheter har fått grønt lys fra jurister at de med loven i hånd kan stenge flere av de store broene i landet. Samferdselsdepartementet har fått lov til å sperre både Storebæltsbroen og Lillebæltsbroen hvis de mener det blir behov for det.

Stasminister Mette Frederiksen

– Vi må dempe reiseaktiviteten, sier statsminister Mette Frederiksen.

Foto: Ida Guldbaek Arentsen / AFP

– Jeg har forståelse for at folk gjerne vil til sommerhusene sine, men vi må dempe reiseaktiviteten, sier statsminister Mette Frederiksen. Foreløpig er borene åpne, men broforbindelsene som knutter landet sammen kan altså stenges, slik man gjør når det er uvær eller har skjedd en ulykke, melder Danmarks radio.

– Vi står midt i en alvorlig situasjon og regjeringen er klart for å gjøre det som er nødvendig for å hindre smittespredningen, sier samferdselsminister Benny Engelbrecht.

Sverige nøyer seg med en oppfordring

Sverige har ikke innført noen påbud, men har kommet med en tydelig oppfordring til landets innbyggere om å holde seg hjemme denne påsken. Kriseberedskapssjef Taha Alexandersson sa på en pressekonferanse tidligere denne uka at de enkelte regionene har et helsevesen som er tilpasset egne innbyggere og de ikke har kapasitet til å ta seg av tilreisende. Men noe forbud er det ikke snakk om.

– Vi jobber ikke slik, sa Alexandersson.

Sperringer og politikontroller

– Viruset er ikke på ferie, sa den franske statsministeren Édouard Philippe torsdag kveld på TV-kanalen TF1. Han ber folk holde seg hjemme og ikke reise på landet i påskeferien.

– Vi har som mål å få stanset utfarten. Det blir flere veisperringer og vi øker kontrollen på utfartsveiene av de store byene, på jernbanestasjonene og på veiene i turistområder, sier innenriksminister Christophe Castaner til den franske avisen Le Parisien.

Selv om politiet har registrert flere hundre tusen brudd på de strenge reglene, mener innenriksministeren at de fleste franskmenn har respektert påbudet om å holde seg hjemme. Det er portforbud i landet hvis man ikke har et signert dokument om gyldig ærend. Helikoptre og droner brukes til å sjekke at forbudet overholdes.

En enslig mann går på Promenade des anglais i Nice

Nesten folketomt på Promenade des Anglais i Nice. Franskmenn som hadde planlagt ferie her må holde seg hjemme.

Foto: Valery Hache / AFP

– Det er ikke mulig å overholde portforbudet hvis man drar på ferie. Da risikerer vi at den innsatsen vi har lagt inn i disse tre ukene er bortkastet. Derfor har jeg også bedt lokale myndigheter flere steder om å øke kontrollene, sier Castaner.

Avlyst skoleferie

I New York har lokale myndighetene pålagt skolene å fortsette fjernundervisningen for elevene selv om det egentlig skulle vært ferie fra 9. til 17. april.

– Jeg skjønner at mange blir skuffet, men det siste vi ønsker nå er folk som går ut i det fine været og sprer smitten, sier lærernes fagforeningsrepresentant Michael Mulgrew ifølge New York Post.

Men det er ikke bare elever som blir skuffet. Flere lærer og foreldre sier at også de hadde trengt en pause.

– Ikke dra på dagstur

Tyske myndigheter har minnet om at alle dagsturer bør unngås. En talsmann for regjeringen sier at det fremdeles gjelder å unngå at folk som ikke har møtt hverandre tidligere, møtes i påsken. Men en liten tur hjemmefra, der man holder minst 1,5 meter avstand, er fremdeles tillatt.

En strand ved Heiligenhafen, helt nord i Tyskland.

En strand ved Heiligenhafen, helt nord i Tyskland. Hit pleier det å komme mange turister i påsken.

Foto: Heribert Proepper / AP


– Denne helgen er det meldt pent vær, men ikke dra på dagstur til kysten. Det er beskjeden fra belgiske myndigheter, melder kringkasteren RTBE.

Selv om myndighetene satser på at folk er samarbeidsvillige og vil respektere oppfordringen, vil de også forsterke kontrollene. De som bryter pålegget om å holde seg hjemme risikere en bot på 250 euro.

I Portugal er flyplasser stengt og det er forbudt å reise hjemmefra i perioden 9. til 13. april.

– Viruset reiser ikke på egen hånd. Derfor er det viktig å begrense reisene, også innenlands, sa statsminister Antonio Costa da han presenterte tiltakene.

Det blir heller ikke lov til å forlate den kommunen man bor i, med mindre det er for å komme seg på arbeid.

  • Vil du ha nyhetsbrev fra Utenriks? Klikk her
Trikk kjører i gatene i gamlebyen i Lisboa.

Det blir få turister å se i gamlebyen i Lisboa denne påsken.

Foto: Rafael Marchante / Reuters

– Ikke dra på stranden

Australierne har fått beskjed om å holde seg unna strendene og å glemme årets påskeferie.

– Selv om det er en varm dag kan vi ikke ha masse mennesker på stranda, sa statsminister Scott Morrison på en pressekonferanse denne uka.

Flere av landets delstater har satt opp sperringer på grensen for å hindre reisende å komme inn. Øystaten Tasmania har satt seg selv i isolasjon, melder nyhetsbyrået Reuters.