Hopp til innhold

Politiet: – Dropp påsketuren til Sverige

Folk sniker seg over grensa til fots og på sykkel for å handle i Sverige. Nå frykter politiet at mange vil ta påskeferien der også, og dra med seg smitte hjem.

Vegard og Kristian i politiet i Innlandet patruljerer grensa mot Sverige, her i Grue.

Vegard og Kristian i Innlandet politidistrikt syns folk burde tenke seg om to ganger før de tar seg over grensa nå.

Foto: Ann-Kristin Mo

I Sverige er det lov til å dra på hytta, og foreløpig er også alpinanleggene åpne.

– Det er mange nordmenn som har fritidsbolig i Sverige. Vi er bekymret for at folk skal dra på hytta der og til alpinanleggene før de stenger over helga, sier stabssjef Pål Erik Teigen i Innlandet politidistrikt.

Det er ikke forbudt å dra til Sverige, men politiet ber likevel folk om å holde seg hjemme.

– For det første vil noen kanskje ta med seg smitte tilbake. For det andre vil de pådra seg 14 dagers karantene. Og det er vanskelig å følge dem opp og vite at de holder seg i karantene, sier Pål Erik Teigen.

På sykkel og moped over grensa

Men det er tydeligvis veldig vanskelig for noen å droppe handleturen til Sverige. Nå tar folk i bruk gamle smuglerveier for å få handlet uten å bli oppdaget.

– Vi har sett den siste tida at de tar både sykkel, moped og beina fatt. De bruker gamle veier som det finnes mange av i dette området, sier politimennene Kristian og Vegard.

De tar en prat med alle de støter på, og spør hvor de har vært og hvor de skal.

Politiet vokter grenseovergangene til Sverige.

Det er mange småveier mellom Norge og Sverige og politiet og HV går nå streifvakter.

Foto: Ann-Kristin Mo

– Det er visst mange som har blitt spreke og funnet ut at en skogstur kan være bra, sier politioverbetjent Olaf Heggedal.

Både politiet og HV patruljerer grensa 24 timer i døgnet nå. Det er 36 grenseoverganger bare i Innlandet, pluss mange private veger og stier, så patruljene går streifvakter og beveger seg stadig til nye steder.

Registrerer alle som handler

Nå har politiet også begynt å registrere alle som kommer fra handletur i Sverige slik at de ikke skal kunne gjøre det igjen før de har vært 14 dager i karantene.

Olaf Heggedal, Innlandet politidistrikt.

Politioverbetjent Olaf Heggedal sier folk handler i Sverige og går i karantene med glede når de kommer tilbake.

Foto: Ann-Kristin Mo

Tirsdag telte politiet 25 personer som kom tilbake fra handletur og måtte i karantene.

– Jeg syns det er trist at folk ikke respekterer myndighetenes regler, sier politioverbetjent Olaf Heggedal på grenseovergangen på Magnormoen.

– Vi ser at noen går igjen, og ikke er i karantene sånn som de var pålagt. Og da kan vi straffeforfølge dem, sier stabssjef i politiet, Pål Erik Teigen.

De siste tre ukene har politiet i Innlandet skrevet ut 16 anmeldelser for brudd på smittevernloven og karantenereglene. Det er gitt seks bøter til nå.

Politidirektoratatet har foreløpig ikke noen oversikt over antall anmeldte og bøtelagte på landsbasis.

Bare en tur på bensinstasjonen.

Mange som bor nær svenskegrensa ser ikke på en liten tur over som en tur til et annet land. Politioverbetjent Olaf Heggedal på Magnormoen kontrollstasjon i Eidskog forteller at det er stor trafikk til en bensinstasjon som ligger like over grensa.

– De sier at de bare har vært på bensinstasjonen og kjøpt røyk. Men når vi ber dem lese advarselen på sigarettkartongen og spør om den står på norsk eller svensk, så må de nok innrømme at de har vært i Sverige, sier Heggedal.

– Det er disse som er vant til å reise til Sverige for å handle da. De klarer ikke å slutte, for å si det sånn, sier stabssjef Teigen.

Skjerper grensekontrollen

Pål Erik Teigen

Stabssjef i Innlandet politidistrikt, Pål Erik Teigen, ber folk droppe Sverige-turen og holde seg hjemme i påsken.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Pål Erik Teigen sier de vil oppbemanne grensekontrollen i påsken. Politiet i Innlandet får nå 29 nye tjenestemenn og noen av dem vil bistå på grensa allerede til uka.

Teigen ber folk følge rådene fra myndighetene om å holde seg hjemme.

– Vi kan ikke nekte dem. Men det er ikke greit. Sverige har en annen pandemiutvikling enn Norge akkurat nå og vi er redde for at de som tar seg over grensa skal ta med seg smitte tilbake til Norge og at vi får smittespredning på bakgrunn av det, sier Teigen.

Les også:

Flere saker fra Innlandet