Hopp til innhold

Monica Mæland: Dette har du lov til og ikke i påsken

– Det blir ikke noen normal påske, slår justis- og beredskapsminister Monica Mæland fast. Men hun legger til at dersom du bare følger de tre hovedrådene, kan du gjøre mye av det du er vant til i påsken.

Den daglige pressekonferansen i forbindelse med koronasituasjonen.

RÅD FØR PÅSKEN: Det handler rett og slett om å være forsiktig og bruke ekstra sunt turvett, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland før årets påskeferie.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Like før inngangen til den stille uke, uken mellom palmesøndag og 1. påskedag, er det unntakstilstand.

Påskeferien på hytta eller i utlandet, eller planen om å samle hele storfamilien rundt langbordet for å nyte årets påskelam, er lagt bort.

Innføringen av det mye omtalte hytteforbudet, som sier at du ikke kan overnatte på hytta dersom den ligger i en annen kommune enn den du bor i, ble spikeren i kista for mange.

Nå er det presisert i forskriften at forbudet gjelder til over påske, til og med 2. påskedag 13. april.

– Bare bra for helsen å komme seg ut

Likevel understreker justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) at det ikke nødvendigvis betyr at man ikke kan gjøre noe som normalt i en svært unormal situasjon.

– Mange har faste tradisjoner, og mange lurer på hvordan koronasituasjonen nå påvirker hva som er lov i påsken, sier Mæland.

Selv om skituren på hytta ikke blir noe av, betyr det ikke at du må holde deg innendørs hele tiden.

– Organisert idrett er ikke lov, men det er lov til å trene, og det er lov til å gå tur både i byen og i skog og mark. Det er bare bra for helsen å komme seg ut og være i bevegelse, sier Mæland.

– Det er godt kjent at det ikke er lov til å overnatte på hytten, men det er lov å drive friluftsliv – fortrinnsvis hvis man går fra der man bor. Det generelle rådet er fortsatt at alle unødvendige fritidsreiser bør unngås.

Åpne butikker

Mæland peker på at flere tilbud som normalt holder åpent, nå må holdes stengt.

– Det gjelder selvsagt særlig stedet med høyt smittepotensial. Både treningssentre, kulturarrangement og svømmehaller er nå stengt, sier hun.

– Men både matbutikker, klesbutikker, bokhandlere og andre butikker holder fortsatt åpent. Dem kan man gjerne oppsøke, så lenge man følger rådene om god håndhygiene, og at man holder avstand. Man kan gjerne ta en handletur for dem som selv ikke kan, for eldre og dem som er i risikogrupper, for dem som er i karantene eller isolasjon.

I går gjorde Mæland det klart at det er lov til å tilbringe påskedager på sjøen i fritidsbåt, men ber folk være føre var både til sjøs og på land.

– Man må prøve å unngå å sette seg i en situasjon hvor man trenger hjelp av andre. Man må bruke litt ekstra sunt turvett nå om dagen, sier hun.

Folk står på ski i alpinanlegget på Norefjell

IKKE I ÅR: Slik så det ut i Norefjell Skisenter i fjor. Nå er skianlegget stengt for å begrense spredningen av koronaviruset, og forblir stengt ut sesongen.

Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Tre råd

Det handler rett og slett om å være ekstra forsiktig, legger Mæland til.

– Når vi er sammen, bør vi ikke være flere enn fem personer samlet, vi bør holde to meter avstand mellom oss, med mindre det er snakk om personer som lever i samme husstand til vanlig.

– De viktigste rådene er fortsatt: Hold avstand, vask hender ofte og grundig og unngå store folkemengder. Hvis man følger de tre rådene, så kan man gjøre mye av det man er vant til. Man kan handle mat og klær, gå turer, dra på sjøen, bestille håndverkere og pusse opp huset, rydde, lese, følge med på påskekrim og høre på radio og podkast.

Ber folk unngå å senke skuldrene

I alt har nå 47 personer dødd etter å ha blitt smittet av koronaviruset i Norge.

Bent Høie på den daglige pressekonferansen i forbindelse med koronasituasjonen.

– HOLD UT! Helseminister Bent Høie (H) ber folk fortsatt følge tiltakene og passe på. – Bruk tallene som inspirasjon til å holde fast.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

En ny undersøkelse viser at stadig færre nordmenn tror på økt koronasmitte i tiden fremover. Samtidig har flere butikker åpnet igjen etter å ha blitt stengt etter innføringen av de strenge koronatiltakene.

Helseminister Bent Høie frykter ikke at folk tar for lett på smittefaren. Han ber imidlertid folk bruke tallene som viser at færre koronasmittede er innlagt nå, som motivasjon og ikke som grunn til å senke skuldrene.

– De tallene som vi presenterer, må vi ta som en inspirasjon til å holde fast og ikke slippe ned skuldrene. Jeg synes det er positivt at folk bruker butikkene, men det er ekstremt viktig at man holder avstand, ikke tar seg til ansiktet underveis, vasker hendene når man kommer hjem og så videre, sier Høie.

– Pass på, men ta de positive tallene som en inspirasjon til å holde ut.

AKTUELT NÅ