Hopp til innhold

Skrøt av kostnadskutt i gruven

Eieren av kullgruven i Soma kuttet kraftig i driftskostnadene for to år siden og skrøt av hvor mye han tjente på driften, melder tyrkiske medier.

Inngangen til gruven i Soma.

Hovedinngangen til kullgruven i Soma.

Foto: Ap

Alp Gürkan eier konglomeratet Soma Holding, som er en av de største leverandørene av kull i Tyrkia.

Selskapet produserer 5,5 millioner tonn kull i året, og har drevet kullgruven der 282 mennesker nå er bekreftet omkommet siden 1984.

Les: Her flykter gruvearbeiderne
Les: – Sjefene sendte oss i feil retning

I et intervju med den tyrkiske avisen Hürriyet i 2012 fortalte Gürkan at gruvedriften hadde blitt langt mer lukrativ takket være kostnadskutt og nye retningslinjer fra myndighetene.

Ifølge Gürkan hadde Soma Holding kuttet kostnadene i gruvedriften fra mellom 130 og 140 dollar til 23,8 dollar per tonn kull, «takket være metodene til privat sektor,» skriver Hürriyet.

– Ingeniørene og arbeiderne våre kom ikke fra verdensrommet. Det er god forretningsplanlegging og driftsmetodene til den private sektoren som betyr noe, sa Gürkan i intervjuet.

Protesterer mot privatisering

Kuttene kom etter at den statlig eide kullprodusenten TKI åpnet for å la private selskaper drive gruvene. Soma Holding selger nå produksjonen sin til TKI, som får 15 prosent av inntektene. Denne modellen lønner seg, fortalte Gürkan.

– Ingen av oss eller andre private selskaper ville ha drevet med dette hvis det ikke gjorde det, sa Gürkan.

Kullgruven i Soma ble privatisert i 2005.

Tyrkiske fagforeninger kunngjorde sent i går kveld at de vil streike i en dag i protest mot det som har blitt landets verste gruveulykke noensinne.

De mener det er nettopp privatiseringen av gruveindustrien som har gjort arbeidsforholdene farligere enn tidligere, og krever at eierne stilles til ansvar.

Ulykken har også ført til protester i Soma og hovedstaden Ankara, og statsminister Recep Tayyip Erdogan ble jaget av sinte pårørende da han besøkte området onsdag.

Les: Soma preget av fortvilelse og sorg
Les: Sinte pårørende jaget statsministeren

– Lei av å gå i begravelser

Ifølge Reuters hevder arbeidsdepartementet i Tyrkia at gruven ble inspisert jevnlig, og at den siste inspeksjonen var i mars.

Likevel var sikkerheten til gruvearbeiderne tema i parlamentet senest for et par uker siden, da det største opposisjonspartiet CHP krevde en grundig inspeksjon av alle gruvene i landet, skriver BBC.

– Vi er grundig lei av å gå i begravelser for gruvearbeidere. Vi må gjøre noe for å stanse disse dødsfallene, vi får tips hver eneste dag om at arbeidernes liv er i fare, sa CHP-medlemet Özgur Özel.

 Recep Tayyip Erdogan i Soma

Statsminister Recep Tayyip Erdogan på besøk utenfor gruven i Soma.

Foto: Kayhan Ozer / Ap

Forslaget hans ble stemt ned.

Høyere dødssnitt enn Kina

Før tirsdagens ulykke var det registrert 1308 dødsfall i gruveindustrien siden 2000.

I fjor var 13.000 gruvearbeidere involvert i arbeidsulykker, noe som utgjorde litt over ti prosent av alle arbeidsuhell i hele landet.

I gjennomsnitt dør sju gruvearbeidere for hver million tonn kull som utvinnes i Tyrkia i året, skriver BBC. Snittet er langt høyere enn i Kina, der det dør én arbeider per million tonn kull.

– Dette er dessverre en del av skjebnen i dette yrket, sa statsminsiter Erdogan da 30 personer omkom i en gruveulykke i 2010.

Gruveindustrien i Tyrkia er verdt rundt 2,5 milliarder dollar, og utgjør 1,2 prosent av landets økonomi. Det anslås at rundt 92.000 mennesker er ansatt i industrien.

Les: Verdens farligste yrke: Minst 12.000 gruvearbeidere dør årlig
Les: Salim jobbet i gruve i Soma: Tok et siste farvel med kona hver dag

Gruveulykke i Tyrkia