Russland og Iran truer med maktbruk hvis Syria blir bombet igjen

Russland og Iran sier en «rød linje» ble krysset da USA angrep Syria. De to landene etablerer en felles iransk kommandosentral som vil reagere med makt på ethvert angrep på Syria.

Vladimir Putin og Hassan Rouhani

De to presidentene Hassan Rouhani og Vladimir Putin snakket sammen på telefon i dag.

Foto: POOL / Reuters

Reaksjonen kommer etter det amerikanske angrepet mot den syriske flybasen Shayrat i Homs-provinsen i Syria natt til fredag.

Vil reagere med makt

– Heretter vil vi reagere med makt på enhver aggresjon eller enhver overskridelse av «røde linjer», uansett hvem som står bak. USA kjenner godt vår evne til å reagere, lyder det i en felles erklæring fra Russland, Iran og Hizbollah, melder nyhetsbyrået Reuters.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley truet med å gå til aksjon i Syria igjen om nødvendig da FNs sikkerhetsråd fredag møttes til krisemøte etter det amerikanske angrepet. Hun sa at USA er forberedt på å iverksette flere angrep som svar på nervegassangrepet mot sivile i Idlib tidligere i uka, men håper det ikke blir nødvendig.

Lørdag sendte Russland en fregatt til Syria. Ifølge russisk media har fregatten, Admiral Grigorovich, kurs mot logistikkbasen Tartus i Syria.

Kritikk og støtte

Reuters melder at Russlands president Vladimir Putin snakket med president Hassan Rouhani på telefon søndag. De to fordømmer det amerikanske angrepet på flybasen og etterlyser en objektiv gransking.

EU, Nato og land som Storbritannia, Frankrike, Tyrkia og Saudi-Arabia har alle uttrykt sin støtte til bombeangrepet, mens Russland og Iran reagerte med fordømmelse da nyheten ble kjent.

Russland og Iran mener også at den amerikanske tilstedeværelsen, med flere hundre spesialsoldater nord i Irak, er ulovlig. De hevder det er en del av en amerikansk plan for å erobre landområder der.

Russland og Iran er Syrias viktigste allierte, og i likhet med regimet omtaler de som regel alle opprørere som terrorister.

SISTE NYTT

Siste nytt