Hopp til innhold

Slik reagerer verden på USAs Syria-angrep

Mens flere land i verden støtter nattens angrep på en syrisk flybase, vil et kritisk Russland trekke seg fra en avtale med USA og styrke luftforsvaret i Syria.

Vladimir Putin

Vladimir Putin mener USA har laget seg et påskudd for å kunne angripe en suveren stat. Han sier angrepet på Syria er i strid med internasjonale lover.

Foto: POOL / Reuters

Syrisk opposisjon håper angrepene bare er en begynnelse. Den tyrkisk-baserte Syrisk Koalisjon sier i en uttalelse de amerikanske angrepene har stanset «straffriheten» hans forgjenger tillot.

Håper på bedre beskyttelse

En kommandant i den syriske opposisjonen i det området som ble rammet av kjemiske våpen denne uka, sier han håper det amerikanske angrepet vil bli et vendepunkt i krigen.

Major Jamil al-Saleh sier ifølge nyhetsbyrået AP at flere slike angrep vil gjøre det mulig å gi den syriske befolkningen bedre beskyttelse.

Natt til i dag skjøt USA 59 Tomahawk kryssermissiler mot flybasen Shayrat i Syria. Angrepet er en reaksjon etter at Syria skal ha brukt kjemiske våpen mot sivile. Flyene som angivelig sto for det kjemiske angrepet mot byen Khan Sheikhoun, skal være stasjonert ved Shayrat.

Bilder fra syrisk statlig TV viser det som skal være det amerikanske angrepet på flybasen i Homs.

Dette skal være bilder av det amerikanske angrepet.

Den syriske informasjonsministeren sier angrepet var ventet. Han sier skadene er begrenset og venter ikke en militær opptrapping.

Russland opphever avtale og styrker Syria

En talsmann for Kreml sier angrepet strider med internasjonale lover og regler. Russland mener angrepet ble utført etter at man har funnet på et påskudd og at den syriske hæren ikke har kjemiske våpen, sier Dmitry Peskov.

Peskov sier president Vladimir Putin ser på angrepet som et forsøk på å få verdens blikk vekk fra de høye dødstallene i Irak. Putin mener aksjonen kan være et stort hinder for etableringen av et internasjonalt samarbeid mot terrorisme, sier han.

Russland sier de nå trekker seg fra luftsikkerhetsavtalen som ble inngått med USA i 2015. Avtalen skulle sikre luftrommet slik at de to landene ikke skulle skyte på hverandre.

Samtidig melder det russiske forsvarsdepartementet at det syriske luftforsvaret blir styrket etter angrepet.

– For å beskytte de mest sårbare anleggene i Syria vil vi gjennomføre en rekke tiltak, blant annet å styrke effektiviteten til det syriske luftforsvaret, sier departementets talsmann, Igor Konasjenkov.

Det russiske utenriksdepartementet ber om et hastemøte i Sikkerhetsrådet i FN i dag.

Se hele talen til Donald Trump.

Full støtte fra London, Paris og Berlin

Storbritannia gir sin fulle støtte til USA.

– Den britiske regjeringen støtter aksjonen. Vi mener den var en passende respons til det barbariske kjemiske angrepet fra de syriske myndighetene og det kan virke avskrekkende med tanke på nye angrep, sier en talskvinne for statsministeren.

President François Hollande sier Frankrike har etterlyst et slikt angrep siden de forrige kjemiske angrepene i 2013. Etter å ha snakket med forbundskansler Angela Merkel på telefon i dag, kom de to med en felles uttalelse. De sier at Frankrike og Tyskland vil jobbe gjennom FN for å finne en fredelig løsning på krisen i Syria.

Merkel og Hollande mener det er Assad som alene må bære ansvaret for denne utviklingen.

Den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel sier det er forståelig at USA gikk til rakettangrep mot et syrisk mål.

– Faktum at USA har reagert med et angrep mot militære mål i Assad-regimet, som utførte den grusomme krigsforbrytelsen, er forståelig, sier han.

Russisk TV viste fredag formiddag det som skal være den syriske flybasen som ble truffet i det amerikanske angrepet.

Tyrkia, Israel og Saudi-Arabia støtter

Tyrkias visestatsminister Numan Kurtulmus er positiv til den amerikanske aksjonen og sier det internasjonale samfunnet må stå opp mot Assad-regimet. Han sier han håper angrepet kan bidra til fred i Syria og håper på en fortgang i prosessen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han støtter den «sterke og tydelige beskjeden» angrepet sender.

– I både ord og handling sender president Trump en sterk og klar beskjed om at bruk av kjemiske våpen ikke vil bli tolerert, sier den israelske statsministeren.

Netanyahu sier Israel gir sin fulle støtte til trumps beslutning om å angripe og at han håper at dette er et budskap som også vil bli lagt merke til i Teheran, Pyongyang og andre steder.

Også myndighetene i Saudi-Arabia sier de gir sin fulle støtte til det amerikanske angrepet.

Italias utenriksminister Angelino Alfano mener angrepet var en rimelig reaksjon på bruken av kjemiske våpen.

Den australske statsministeren Malcom Turnbull sier «australske myndigheter gir sterk støtte til den raske og rettferdige responsen fra USA» mot Assad-regimet.

Også EU-president Donald Tusk mener angrepet var nødvendig og sier EU vil samarbeide med USA for å sette en stopper for brutaliteten i Syria.

Laster Twitter-innhold

– Nå er det viktig å ikke få en forverring av situasjonen, sier talskvinne for kinesiske myndigheter, Hua Chunying. Hun legger til at Kina er imot all form for bruk av kjemiske våpen, uansett formål.

Rakettutskyting fra USS Porter

Rakettutskyting fra USS Porter i Middelhavet.

Foto: HANDOUT / Reuters

Svensk skepsis mens Iran fordømmer

Den svenske regjeringen er skeptisk til det amerikanske angrepet og spør om det er i overensstemmelse med folkeretten.

– Det finnes allerede for mye våpenmakt i Syria. Det er på høy tid at det syriske folket får bestemme over sin framtid, skriver utenriksminister Margot Wallström i en e-post til nyhetsbyrået TT.

Statsminister Stefan Löfven er enig med henne og sier han mener saken hører hjemme i FN.

Myndighetene i Iran er langt tydeligere og kommer med sterke fordømmelser av nattens angrep, melder nyhetsbyrået ISNA.

– Iran fordømmer bruken av kjemiske våpen, men fordømmer samtidig slike ensidige angrep. Slike tiltak vil styrke terroristene i Syria og vil komplisere situasjonen både i landet og i regionen, sier talsmann Bahram Qasemi.

USAs rakettangrep mot Syria

SISTE NYTT

Siste nytt