NRK Meny
Normal

Prioforsker:– Trumps uforutsigbarhet kan bli farlig

Direktøren ved Institutt for fredsforskning, Prio, kaller Donald Trumps angrep på en flybase i Syria for «risikofylt». – Når lederen for verdens viktigste militærmakt snur på en femøre, kan det bli farlig, sier Kristian Berg Harpviken.

Kristian Berg Harpviken

KAN RASKT ESKALERE: – Skulle russiske soldater bli rammet av amerikanske krigføring i Syria, så vil vi ganske sikkert se en eskalering, sier Kristian Berg Harpviken i Prio.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

Natt til fredag skjøt USA mellom 50 og 60 tomahawk-raketter mot en militær flybase i Syria.

Angrepet kom etter at president Trump sa at President Assad i Syria krysset flere grenser ved sitt antatte gassangrep, som drepte 70 mennesker, blant dem barn og små babyer.

Bilder fra syrisk statlig TV viser det som skal være det amerikanske angrepet på flybasen i Homs.

– Jeg tror Trump virkelig ønsker å markere et poeng, og vise at han er en annen type president enn sin forgjenger Barack Obama; at han er handlekraftig, sier Kristian Berg Harpviken til NRK.

Forskeren påpeker at Trump med det militære angrepet gjør det stikk motsatte av det han sa han ville gjøre i forhold til Assad-regimet, for så lite som et par dager siden.

– Dette er veldig risikofylt. Her har vi en leder for verdens viktigste militærmakt som snur på en femøre, og ikke sørger for å ha beslutningene forankret verken i sin egen kongress, befolkning eller hos sine allierte. Det er det virkelig grunn til å bli skremt av, sier Harpviken.

– Kan øke konflikten raskt

Han mener det er for tidlig å si hva konsekvensene blir, men at angrepet kan få konsekvenser for USAs forhold til Russland, som er Assads nærmeste støttespiller i Syria-krigen.

– Skulle russiske soldater bli rammet av amerikanske krigføring i Syria, så vil vi ganske sikkert se en eskalering, sier Harpviken, som legger til at verken USA eller Russland har ønske om direkte konfrontasjon.

– Når beslutningene tas på den måten som vi akkurat har sett i Washington, at man vender seg så raskt fra en posisjon til en annen, blir situasjonen veldig uforutsigbar og en konflikteskalering kan veldig fort skje, sier Harpviken.

Seniorrådgiver ved landinfo, Kai Kverme, sier til NRK, at han tror angrepet ikke får så mye å si, dersom det ikke blir flere.

Forskeren tror ikke angrepet blir et vendepunkt for selve borgerkrigen i Syria, som har rast i seks år.

– Jeg tviler på at dette vil åpne for noen fredsløsning. Jeg tror det er mer sannsynlig at dette vil føre til en eskalering av konflikten.

Anders Romarheim kommenterer USAs angrep på base i Syria

Forsvarsforsker: – Endrer spillet i Syria

Forsker ved institutt for forsvarsstudier, Anders Romarheim, sier til NRK at Trumps bombing kan være en «game changer» for hele borgerkrigen i Syria.

– Borgerkrigen har gått inn i et spor der det har vært Russland som har vært i førersetet og diktert utviklingen, og Putin har lagt sin hånd over Assad-regimet. Nå har Trump gjort en helomvending med tanke på å bruke direkte militærmakt mot Assad-regimet, sier Romarheim.

Ifølge forskeren kan angrepet tyde på en kursendring for amerikansk utenrikspolitikk mer i retning av en tradisjonell, republikansk utenrikspolitikk, der militærmakten har en tydelig plass.

– Amerikanerne har til nå holdt seg unna selve borgerkrigen, men drevet med et slags sideprosjekt gjennom kampen mot IS, som Norge også har en rolle i. Nå som amerikanerne er på banen, er det ikke sikker at Assad blir sittende, sier Romarheim.

Russisk TV viste fredag formiddag det som skal være den syriske flybasen som ble truffet i det amerikanske angrepet.

Negativt for «bromancen» mellom Trump og Putin

Han sier det nå gjenstår å se hvordan Russland svarer, men at angrepet er negativt for oppmykningen i tonen mellom Putin og Trump, omtalt som «bromance».

Svein Melby

Ifølge forsker Svein Melby ved IFF kan USAs utenriksministers planlagte møte i Russland neste uke gi svar på om forholdet mellom Trump og Putin har overlevd testen.

Foto: Institutt for forsvarsstudier

– Det er Syria som er angrepet. Russerne var på basen, men skal ikke ha blitt rammet. De innledende reaksjonene fra russisk hold har vært protester, inkalling til FNs sikkerhetsråd. Det spørs om det er i deres interesse å eskalere en konfrontasjon med Trump i det syriske teatert, sier forskeren.

– Det som blir interessant blir å se hva som skjer konkret, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Han viser til at den amerikanske utenriksministeren, Rex Tillersen, etter planen skal til Russland til uka.

– Hvis det møtet går som planlagt, og hva som kommer ut av det, vil være et signal på om det som har skjedd i natt er innledningen til en ny fase i forhandlingene om Syria, sier Melby.

Militærhistoriker: – USA ønsker ikke krig med Russland

Den pensjonerte amerikanske obersten Peter R. Mansoor sier til BBC at angrepet trolig ikke gjorde veldig stor skade på den syriske hærens militære evne, men at det viktigste var den politiske virkningen.

Peter Mansoor

Professor i militærhistorie, Peter Mansoor, var tidligere oberst og tjenestegjorde i Irak. Bildet er fra 2003 under en seremoni i Bagdad.

Foto: JOSEPH BARRAK / AFP

– Angrepet viser at Trump-administrasjonen setter makt bak kravet om å ikke bruke kjemiske våpen mot sivilbefolkningen, noe Obama ikke gjorde da han trakk en rød linje, men foretok seg ikke noe da den ble brutt.

Mansoor, som nå er professor i militærhistorie, mener det var lurt av USA å varsle Russland om det kommende angrepet for å hindre at russerne skulle rammes.

– USA ønsker ikke å gå til krig med Russland over Midtøsten, men det blir interessant å se om dette ødelegger forholdet som Vladimir Putin tilsynelatende var i ferd med å reetablere med USA.

Ifølge Mansoor kan en konsekvens av angrepet være at Iran, som er alliert med Assad, hevner seg med militser i Irak og angriper amerikansk militært og rådgivende personell.

Se hele talen til Donald Trump.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt