Hopp til innhold

FBI koblet inn i etterforskning av falsk Trump-nominasjon til Nobels fredspris

Norsk politi ber FBI om hjelp i etterforskningen av det skal være en falsk nominasjon av Donald Trump som kandidat til Nobels fredspris.

President Donald Trump

USAs president Donald Trump ble angivelig nominert til Nobels fredsprisen både i 2017 og nå i 2018.

Foto: Mandel Ngan / AFP

Det er den amerikanske avisen The Washington Post som skriver dette.

Det var NRK som tirsdag kunne fortelle at Nobelinstituttet har mistanke om at det foreligger en forfalsket nominasjon. Nominasjonen gjelder USAs president Donald Trump.

Instituttet kontaktet norsk politi, som startet etterforskning av saken. Nå har Oslo politikammer bedt om bistand fra sine kolleger i amerikanske FBI.

Rune Skjold, som er seksjonsleder for økonomi og etterforskning i Oslo politidistrikt, sier til den amerikanske avisen at de ikke kan si om personen som står bak nominasjonen er fra USA, men at FBI er kontaktet for bistand i saken.

Fattet raskt mistanke

Nobeldirektør Olav Njølstad fortalte NRK at de raskt fattet mistanke til nominasjonen som gjaldt Donald Trump, at den kunne være falsk. Og at fjorårets nominasjon av Trump trolig også var en forfalskning.

Det skal være samme person som angivelig nominerte Trump for Nobels fredspris i 2016 og 2017.

Normalt er Nobelinstituttet og Nobelkomiteen svært strenge med å uttale seg om hvem som er nominert til fredsprisen. Dette fordi kandidatenes navn skal være hemmelig i 50 år, i henhold til statuttene for utdeling av fredsprisen.

Olav Njølstad sitter på kontoret på Nobelinstituttet

Nobeldirektør Olav Njølstad sier at de raskt fattet mistanke til nominasjonen av Donald Trump.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nobelkomiteen får hvert år inn flere hundre forslag på kandidater til årets fredspris. Men det er strenge regler for hvem som har rett til å nominere kandidater til prisen, og når nominasjonen må være komiteen i hende.

Nobelinstituttet kontrollerer derfor alltid at den eller de som står bak en nominasjon, har nominasjonsrett, slik at nominasjonen kan anses som gyldig og kandidaten bli vurdert.

Det skal ha vært i forbindelse med denne prosessen at enkelte forhold ved nominasjonen vakte bekymring.

Nekter for å ha nominert

Til Washington Post sier nobeldirektør Njølstad at de kontaktet personen som angivelig stod bak nominasjonene av Trump. Personen skal ha opplyst at vedkommende ikke har nominert den amerikanske presidenten til fredsprisen.

Njølstad ønsker ikke å opplyse hvilket navn som er benyttet. Men det skal være første gang en stjålet identitet er brukt.

Institutt for fredsforskning (PRIO) fører en liste over foreslåtte kandidater til fredsprisen, der navnene kommer frem gjennom at dem som nominerer offentliggjør sine forslag.

PRIO-direktør Henrik Urdal sa i januar til Nettavisen at den som nominerte Trump var amerikansk. Begrunnelsen for nominasjonen i 2017 skulle være at Trump måtte bli anerkjent for sin «fred gjennom styrke-ideologi.»

Til årets fredspris er det kommet inn 329 nominasjoner som anses som gyldige. 217 er personer og 112 organisasjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt