Trump om Korea-møte: – Moon ga USA all ære

USAs president Donald Trump sa på et folkemøte natt til søndag at toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil finne sted i løpet av tre-fire uker.

Trump

MICHIGAN: I stedet for korrespondentmiddag valgte presidenten å dra til Washington i delstaten Michigan for å tale til sine egne tilhengere, omtrent samtidig som korrespondentmiddagen begynte.

Foto: Mandel Ngan / AFP

For andre år på rad droppet president Donald Trump korrespondentmiddagen i Washington. I stedet talte han for egne tilhengere.

– Jeg vil heller være i Washington, Michigan enn i Washington, DC. Hvorfor skulle jeg ville sitte fast i et rom med «fake news»-liberale som hater meg?, spurte Trump tilhengerne.

Korrespondentmiddagen er en årlig begivenhet som arrangeres av foreningen for korrespondentene i Det hvite hus siste lørdag i april. Æresgjesten er vanligvis USAs president, som etter tradisjonen holder en humoristisk tale.

Folkemøte

HOS SINE EGNE: I stedet for å delta på den tradisjonelle korrespondentmiddagen, snakket Trump til egne tilhengere i Washington, Michigan.

Foto: Mandel Ngan / AFP

Men Trump var ikke i Washington DC, men i Washington i Michigan, og det var ingen humortale han leverte.

Presidenten brukte en del av taletiden på den siste ukas hendelser på Korea-halvøya. Trump sa blant annet at toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un trolig skjer i løpet av de kommende tre-fire ukene.

Mongolia og Singapore skal ifølge CBS og CNN være blant de aktuelle stedene for det fremtidige møtet mellom Nord-Korea og USA.

«Nobel, Nobel, Nobel»

Trump fortalte at han lørdag hadde snakket med president Moon i Sør-Korea i en telefonsamtale i forbindelse med det historiske møtet mellom Sør-Koreas president og Nord-Koreas leder Kim Jong-un fredag.

– Moon og Kim hadde et veldig godt møte, og Moon ga USA all ære, sa Trump.

Presidenten stilte spørsmål ved nyhetsdekningen det siste døgnet, som har stilt spørsmål ved hva slags rolle Trump har hatt i forbindelse med å få til Korea-toppmøtet denne uken.

– Jeg skal fortelle dere det. Hva med alt, spurte presidenten retorisk.

Trump snakket også om det anstrengte forholdet mellom USA og Nord-Korea bare noen måneder tilbake i tid – hvor det ble truet med atomkrig. Michigan-publikummet ropte så «Nobel, Nobel, Nobel» til Trump.

– Jeg vil bare få jobben gjort, svarte presidenten.

Han understreket at møtet med Kim ville bli viktig, og at det ville handle om atomnedrustning.

Samtidig sa Trump at det er ikke sikkert det ville føre til en løsning, og at han da bare vil reise.

– Det som skjer, det skjer, sa presidenten.

Droppet middagen også i fjor

Videre i talen til tilhengerne snakket presidenten om alt fra muren på grensen til Mexico, til handel med Kina og EU, og han slaktet regelrett tidligere FBI-direktør James Comey.

Også under fjorårets korrespondentmiddag glimtet Trump med sitt fravær, som første siden president siden 1981 – han brøt dermed tradisjonen som startet i 1921, da presidenten ble invitert til den årlige middagen for første gang. I fjor talte Trump til sine tilhengere i Pennsylvania i stedet for å delta på middagen.

På årets tradisjonsrike middag deltok pressetalskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, i stedet for Trump.

Video Barack Obama raljerer over Donald Trump

GJORDE NARR: I 2011 brukte Barack Obama sin tale på korrespondentmiddagen til å gjøre narr av Donald Trumps planer om å bli president. Nå dropper president Trump den samme middagen.

En rekke Hollywood-kjendiser har i årenes løp havnet på gjestelisten, men høydepunktet er vanligvis USAs presidents ofte humoristiske tale der han pleier å gjøre narr av mediene, politikere og seg selv.

Komiker Michelle Wolf, best kjent fra «The Daily Show», ledet middagen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Derfor er det bråk i Jerusalem

Flere hundre palestinere er skadet de siste dagene etter at israelsk politi stormet Al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Situasjonen i den hellige byen kan komme ut av kontroll, ifølge eksperter. Hva er det som egentlig skjer?