Hopp til innhold
Urix forklarer

Møte mellom Donald Trump og Kim Jong-un mer sannsynlig   

Et historisk toppmøte mellom USAs president og Nord-Koreas diktator kan være på trappene, etter at CIA-sjef Pompeo møtte Kim Jong-un. Det kan skje allerede i begynnelsen av juni eller tidligere

NORTHKOREA-MISSILES/USA-POMPEO

DIALOG: Et toppmøte mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump vil være første gang de to landenes ledere møtes.

Foto: KCNA / Reuters

Hva har skjedd: Mike Pompeo, tidligere CIA-direktør og påtroppende utenriksminister, var i påsken i all hemmelighet i Nord-Korea. Det møtte han Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Det var avisen Washington Post som kom med nyheten. Det dreide seg om forberedelser til et toppmøte mellom Trump og Kim.

NORTHKOREA-MISSILES/USA-POMPEO

UTSENDING: Mike Pompeo var ifølge Washington Post i Nord-Korea i påsken.

Foto: Leah Millis / Reuters

Hva står på spill: En historisk fredsavtale på den koreanske halvøya. Nord og Sør-Korea er fortsatt formelt i krig, selv om det ble inngått våpenhvile i 1953. Dette er en av verdens farligste konflikter.

Laster Twitter-innhold

Hva sier USA: USAs president Donald Trump bekrefter i en Twitter-melding at møtet mellom Pompeo og Kim har funnet sted. Han sier at det var et godt møte og at det nå arbeides med detaljer rundt et toppmøte. Trump har tidligere sagt at det kan finne sted i begynnelsen av juni eller tidligere hvis alt går bra.

Hva sier Nord-Korea: Signalene fra Nord-Korea er også positive. Det har ikke vært noen rakett-tester eller prøvebombesprengninger på lang tid. Nord-Korea sendte også høytstående representanter til vinter-OL i Sør-Korea. Nord-Koreas leder Kim Jong-un snakket tidligere i april på et partimøte om en mulig dialog med USA. Dette ble tolket av omverdenen som om han forberedte seg på et møte.

Dette bør du få med deg før et eventuelt møte mellom Nord-Koreas leder og USAs president Donald Trump.

Tre ting du bør vite om Kim Jong-un

Hvor kan Trump og Kim møtes: Det er ennå ikke sagt noe om hvor et møte skal kunne finne sted. Ifølge Trump finnes det fem alternativer. Sverige har vært på listen over mulige møtesteder. Sverige er det vestlige landet som lengst har hatt diplomatiske forbindelser med Nord-Korea, og spiller en viktig rolle i fredsmeklingen.

Hva sier Sør-Korea: De planlegger også et møte med Kim Jong-un. Det kan skje allerede neste fredag. Målet er få til en endelig fredsavtale. Det skal etter planen skje på sørkoreansk side, og det vil i så fall være første gang en nordkoreansk leder kommer til Sør-Korea. Det har vært to tidligere toppmøter uten at det ble noen fredsavtale, og begge har skjedd i nord.

North Korea Kim First Ladies

NORD OG SØR: Sør Koreas president Moon Jae-in planlegger også å møte Kim Jong-un. Her snakker han med Kims søster under vinter-OL.

Foto: Bae Jae-man / AP

Hva kan gå galt: Mye. Nord-Korea har tidligere trukket seg tilbake etter positive signaler om samtaler. Det er et spørsmål om de faktisk er villig til å gi opp sitt atomprogram. Kritiske røster mente for eksempel at Nord-Korea brukte dialogen under vinter-OL for å kjøpe seg tid til å utvikle sine våpenprogram. Sist gang USA og Nord-Korea var like nærme, var i 2000. Da brøt forhandlingene sammen på grunn av politiske endringer i USA, i og med valget av George W. Bush som president.

Kontroversielt: Tidligere amerikanske presidenter har ikke villet møte Nord-Koreas ledere alene. De har mente det ville kunne framstå som en legitimering av Nord-Koreas brudd på menneskerettighetene, og overgrep mot egen befolkning som regimet beskyldes for.

SISTE NYTT

Siste nytt