Moon: Nord-Korea stenger atomtestanlegg i mai

Nord-Korea har besluttet å stenge anlegget for atomprøvesprenginger og inviterer eksperter og journalister til å overvære stengningen.

Testanlegg

TESTANLEGG: Et satellittbilde tatt 12. april 2017 av Punggye-ri atomtestanlegg i Nord-Korea.

Foto: Handout / Reuters

– Kim sa at han vil sette i gang stengingen av testanlegget i mai, og at han snart vil invitere sørkoreanske og amerikanske eksperter for å videreformidle dette til det internasjonale samfunnet, sier talsmann Yoon Young-chan for Sør-Koreas president Moon Jae-in.

Toppmøte

Sør-Koreas president Moon Jae-in taler under det historiske møtet mellom de to lederne for landene på Korea-halvøya. Kim Jong-un i front.

Foto: Handout / Reuters

Kim sa dette under fredagens toppmøte.

Etter toppmøtet mellom Sør- og Nord-Korea, hvor de skrev under på en fredsavtale og lovet å jobbe for atomnedrustning, har flere stilt seg kritiske til om dette faktisk vil finne sted.

Om det så skulle skje, vil det ta lang tid, skrev sørkoreanske medier lørdag.

– Kollapset

Ifølge kinesiske forskere er imidlertid anlegget ødelagt og ubrukelig etter at anlegget kollapset i sist atomprøvesprengning.

En av forskerne sa til South Chine Morning Post tidligere denne uka at kollapsen kan være den egentlige grunnen til at Kim Jong-un har varslet at han vil stanse testene og stenge anlegget.

Nord-Korea har gjennomført seks atomprøvesprengninger siden år 2006. Fem av testene har blitt gjennomført ved testområdet Punggye-ri, som ligger under fjellet Mantap nordvest i landet.

Kinesiske geologer mener at fjellet over Nord-Koreas atomtestanlegg har kollapset etter de kraftige eksplosjonene, og har gjort det farlig å fortsette testingen.

Foto: Lee Jin-man / AP

Under prøvesprengningen 3. september 107 åpnet det seg et hull i fjellet på nær 200 meter i diameter, ifølge forskerne, som mener de har bildebevis.

– Samme tidssone

Kim har i tillegg til stengningen av testanlegget også besluttet at landet skal innrette seg etter samme tidssone som Sør-Korea, ifølge nyhetsbyrået AP.

I 2015 stilte Nord-Korea klokka 30 minutter tilbake, og lagde sin egen tidssone som kalles for «Pyongyang-tid». Årsaken var at landet ville gå tilbake til tidssonen som var før Japan annekterte Nord-Korea i 1910 og endret til japansk tid i 1912.

Det neste toppmøtet som står for tur, er mellom Kim og USAs president Donald Trump. Sistnevnte sa lørdag kveld at han regner med de to landene møtes i løpet av de neste tre-fire ukene. Ifølge flere amerikanske medier vil møtet trolig enten finne sted i Singapore eller Mongolia.

Ifølge det sørkoreanske presidentkontoret sa Kim at president Donald Trump snart skal få vite at han ikke er «den typen person» som retter missiler mot USA.

SISTE NYTT

Siste nytt