Trump vil kopiere Moon og Kim: Ønsker toppmøte på Koreagrensen

Donald Trump skal ha blitt så begeistret av tv-bildene fra toppmøtet mellom Kim og Moon sist fredag, at han kan tenke seg å møte Nord-Koreas leder samme sted.

Kim Jong Un, Moon Jae-in

Leder Kim og president Moon sammen med æresgarden under toppmøtet i den demilitariserte sonen sist fredag. Trump ble så begeistret for tv-bildene, at han ønsker et toppmøte samme sted.

Foto: AP

Inntil nå var Singapore USAs favoritt til å bli vertssted for det høyprofilerte toppmøtet mellom Trump og Kim om en måneds tid.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un ønsket seg derimot Mongolias hovedstad Ulan Bator. Da kunne han reist til møtet i det skuddsikre toget han har arvet av faren sin.

Trump begeistret

Etter det vellykkede toppmøtet i den demilitariserte sonen mellom Nord-Korea og Sør-Korea, skal imidlertid Trump ha endret oppfatning.

Ifølge CNN ble Trump så begeistret for tv-bildene fra toppmøtet på grensen, at han ønsker å møte Kim Jong-un samme sted.

moon og kim ved fredshuset

Hånd i hånd ved 'Fredshuset'. Sist fredag holdt de to lederne toppmøte i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea.

Foto: Str / AFP

Sør-Koreas president Moon Jae-in skal ha vært en ivrig pådriver overfor Kim og Trump om at møtet mellom dem bør finne sted på grensen.

Selv er Trump svært positiv. Han kan forestille seg at det kan bli en spektakulær tv-begivenhet.

USAs president kan se for seg at han som den første amerikanske lederen krysser grensen fra Sør-Korea og inn i Nord-Korea.

– Det er noe spesielt jeg liker ved tanken om å ha møtet der, fordi du er der, vi kan ha en stor feiring i begivenhetens sentrum, og ikke i et tredjeland, sa Trump på en pressekonferanse mandag.

Donald Trump

Donald Trump skal være fasinert av tanken om å holde toppmøtet med Kim Jong-un på grensen mellom Nord- og Sør-Korea. Kretsen rundt Trump går fortsatt for Singapore.

Foto: Mandel Ngan / AFP

Sist fredag ble hvert skritt og hver bevegelse fulgt med kameraer. Alt ble overført direkte i Sør-Korea og rundt om i verden, men i Nord-Korea ble alt strengt redigert.

Trumps administrasjon uenig

Kretsen rundt Trump er ikke like entusiastisk, ifølge CNN.

Den amerikanske administrasjonen er urolig for at Trump lettere lar seg rive med, dersom toppmøtet finner sted på grensen.

Hva hvis møtet ikke er vellykket? Flere som er med i planleggingen av toppmøtet mener det vil være lettere å trekke seg fra et mislykket møte dersom toppmøtet finner sted hos en tredjepart.

Det vil være en høyere terskel å trekke seg fra et høyprofilert møte «på Kims hjemmebane».

Singapore

Kretsen rundt Trump ønsker fortsatt at møtet finner sted i Singapore.

Storbyen og lilleputtlandet tilfredsstiller alle krav til infrastruktur og sikkerhet som amerikanerne setter høyt.

 Singapore

Singapore er fortsatt i favorittsjiktet til å bli vertssted for toppmøte mellom Trump og Kim. Bildet viser havnen og sentrum.

Foto: Edgar Su / Reuters

Singapore har et godt forhold til både USA og Nord-Korea, begge land har ambassader der.

Det velstående og glamorøse Singapore har alltid blitt sett på som en port mellom Vesten og Asia, skriver CNN.

Ulan Bator

Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal lenge ha vært fasinert av tanken om å holde toppmøte med Trump i Ulan Bator i Mongolia.

Et viktig poeng for ham er sikkerhet. Hvis møtet holdes i Ulan Bator, så kan Kim reise med det skuddsikre toget han har arvet av faren sin.

Toget er så tungt at det kan gå maksimum i 37 kilometer i timen, ifølge BBC.

Ulan Bator

Ulan Bator, hovedstaden i Mongolia. Nord-Koreas leder ønsker at toppmøtet finner sted der, da kan han reise trygt i det skuddsikre toget sitt.

Foto: Andy Wong / AP

Et annet poeng med Mongolia, er at landet har gode forbindelser både med Nord-Korea og USA.

– Myndighetene i Mongolia er veldig ivrige etter å bli vertskap for toppmøtet. De ønsker å være Asias svar på Sveits, de ønsker å være en partner som har gode forbindelser til alle.

Det sier Jenna Gibson ved Korea Economic Institute, til CNN.

Sikkerhetsrisiko

Det å reise langt, utgjør en sikkerhetsrisiko for Kim Jong-un.

Akkurat som faren er han engstelig for å reise langt. Et fly kan utsettes for angrep spesielt når det letter og under landing.

I tillegg er det ombygde russiske flyet han disponerer, fra 1970-tallet.

– Kims fly er gammelt. For å være ærlig så vet jeg ikke om han fysisk kan reise dit han vil, fordi flyet ikke kan klare lange distanser, sier Jenna Gibson.

Det med flysikkerhet skal være en grunn til at Stockholm og Zürich raskt ble droppet som potensielle vertsbyer for det kommende toppmøtet.

SISTE NYTT

Siste nytt