Hopp til innhold

Historisk møte på grenselinjen mellom Nord-Korea og Sør-Korea

Klokka 09.30 lokal tid fredag morgen møtte Sør-Koreas president Moon Jae-in Nord-Koreas leder Kim Jong-un på grenselinjen mellom Sør og Nord.

Kim Jong-un er den første nordkoreanske lederen til å krysse grensen til Sør-Korea siden 1953.

HISTORISK MØTE: Kim Jong-un er med det den første nordkoreanske lederen som har vært på sørkoreansk territorium siden Korea-krigens slutt i 1953.

De to landene på Korea-halvøya er fremdeles formelt sett i krig, siden det ikke ble undertegnet en fredsavtale etter Korea-krigen på 1950-tallet.

Den nordkoreanske lederen kom gående mot den historiske delelinjen mellom landene klokka 02.30 norsk tid. På den andre siden sto den sørkoranske presidenten med en utstrakt hånd.

I Nord-Korea

PÅ NORDKOREANSK SIDE: Her er den sørkoreanske presidenten over på nordkoreansk side.

Foto: Reuters Tv / Reuters

De to delte noen ord og hilste på hverandre i noen svært symbolske øyeblikk, før Kim gikk over delelinjen og inn på sørkoreansk territorium. Deretter gikk begge over på den nordkoreanske siden av grensen, for å ta hverandre i hendene også der – et symbolsk trekk ifølge CNN.

– Jeg er glad for å møte deg, sa Moon til Kim ifølge AFP.

Håndtrykket
Foto: Korean Broadcasting System / AFP

Kim Jong-un er med det den første nordkoreanske lederen som har vært på sørkoreansk territorium siden Korea-krigens slutt i 1953. Kim ble tatt imot av den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in. Det er første gang de to møtes.

Den nordkoreanske presidenten skal ha sagt til Moon at han ville besøke Sør-Korea «når som helst, så lenge han ble invitert», ifølge AFP.

Videre understreket han at Moons nattesøvnen ikke lenger ville bli forstyrret, der han viste til de mange atomprøvesprengningene utført av Nord-Korea.

Delegasjonene fra begge land stilte seg så opp for fotografene, før Kim og Moon fortsatte ferden mot Fredshuset. I gjesteboken inne i Fredshuset signerte Kim:

– En ny historie begynner nå – ved begynnelsen av historien og fredsperioden.

Atomnedrustning

De offisielle samtalene mellom Moon og Kim startet klokka 10.30 lokal tid på Fredshuset i Panmunjom.

Dette er det første toppmøtet mellom lederne i de to landene på den koreanske halvøy siden 2007.

Det er ventet at de koreanske lederne i møtet vil snakke om Nord-Koreas indikasjoner i forrige uke om å legge ned landets atomvåpenprogram.

– Fra 21. april vil Nord-Korea stoppe med atomprøvesprengninger og oppskyting av interkontinentale ballistiske missiler, het det i en uttalelse fra det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA for nøyaktig en uke siden.

Fredsaktivister før møtet

FORHÅPNINGER: Fredsaktivister holder plakater med Sør-Koreas president Moon Jae-in og den nordkoreanske lederen med budskapet «fred og en ny start», skrevet på.

Foto: Ed Jones / AFP

Det kom imidlertid ikke klart frem i uttalelsene om regimet er innstilt på å avvikle atomvåpenprogrammet fullstendig.

Det er også ventet at Moon vil diskutere en fredsavtale med Kim, som kan erstatte våpenhvilen fra 1953, og formelt avslutte krigen mellom de to landene på Korea-halvøya.

– Kim vil med et åpent hjerte diskutere alle temaene med Moon Jae-in som er sentrale for å forbedre det interkoreanske forholdet, og for å kunne oppnå fred, fremgang og gjenforening av den koreanske halvøya, het det fra det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA like før møtet mellom de to statslederne.

Utenriksministeren i Sør-Korea har i forkant av møtet sagt at menneskerettssituasjonen ikke vil være et tema som blir tatt opp mellom president Moon og Kim Jong-un.

Serverer «rösti-poteter»

Nord-Korea sender en delegasjon på ni personer, i tillegg til lederen Kim Jong-un. I delegasjonen er Kims søster Kim Yo-jong, som ledet landets delegasjon til vinter-OL i Pyeongchang.

Sør-Koreas delegasjon består av syv tjenestemenn i tillegg til president Moon.

Møterom i Fredshuset

TOPPMØTE: Møterommet i Fredshuset i den demilitariserte sonen, hvor toppmøtet skal holdes fredag. Bordet er nøyaktig 2.018 millimeter bredt, for å symbolisere året møtet holdes.

Foto: Handout / Reuters

Etter første møteøkt vil de to delegasjonene spise lunsj hver for seg, og delegasjonen fra Nord vil trekke tilbake til nordkoreansk side av grensen.

Deretter vil det være en ettermiddagsseremoni hvor Moon og Kim vil plante et furutre, som vil bli vannet med vann fra begge landene – dette for å symbolisere «fred og velstand». Etter treplantingen vil det en ny runde med samtaler.

Møtet vil avsluttes med at de to lederne signerer en avtale og gir en felles uttalelse før middag, som vil bli holdt på sørsiden av grensen.

Menyen vil blant annet bestå av røstipoteter, et nikk til Kims skoleår i Sveits som barn. I tillegg vil menyen bestå av kalde nudler, nordkoreansk brennevin og mangomousse.

Dette bør du få med deg før et eventuelt møte mellom Nord-Koreas leder og USAs president Donald Trump.

I tillegg til røstipotetene vil Kim trolig også få spesialbehandling på andre områder. Ifølge The Washington Post vil den nordkoreanske lederen ha med seg sitt eget toalett.

– I stedet for å bruke et offentlig toalett, har lederen av Nord-Korea et personlig toalett som følger ham rundt på reiser, sa Lee Yun-keol, som jobbet for lederen i 2005.

Herr og fru statsleder fra begge land stiller opp for fotografene.
Klokka 09.30 lokal tid 27. april møtte Sør-Koreas president Moon Jae-in Nord-Koreas leder Kim Jong-un på grenselinjen mellom Sør og Nord.

Oppvarming til USA-møte

Kim og Trump
Foto: Kcna / Reuters

Det virkelig store toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un er under intens planlegging. Toppmøtet kan finne sted i slutten av mai eller i begynnelsen av juni.

Som del av oppkjøringen til det historiske møtet, har Trump endret stil og ordbruk fullstendig. Nå er det ikke utskjelling og snakk om «Rocket Man».

Tirsdag i denne uka omtalte Trump Nord-Koreas leder som «veldig åpen» og «veldig ærefull».

SISTE NYTT

Siste nytt