Hopp til innhold

Pakistan villig til å overlevere indisk pilot

Pakistan vil frigi den indiske piloten som «en fredsgest». Det opplyser statsminister Imran Khan. Samtidig er det brutt ut nye skuddvekslinger i regionen.

Video: Twitter

Video: Twitter

– Vi har den indiske piloten i vår forvaring. Men vi kommer til å frigi ham i morgen, som en gest for fred, sa den pakistanske statsministeren i en TV-sendt tale.

Den indiske jagerflypiloten ble tatt til fange da flyet han førte ble skutt ned av det pakistanske luftforsvaret på onsdag.

Pakistans statsminister Imran Khan

NYE SKUDDVEKSLINGER: Få timer etter at Pakistans statsminister Imran Khan bekreftet den «vennlige gesten» mot nabolandet, kom det meldinger om nye skuddvekslinger i Kashmir.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

Khan går lengre enn hva pakistanske tjenestemenn tidligere har gjort.

– Vi er klare til å frigi piloten dersom det leder til de-eskalering av konflikten, sa talsmann for det pakistanske utenriksdepartementet Mohammad Faisal til nyhetsbyrået AFP.

Roser de som tok ham

I videoer spredd i sosiale medier ser man den fangede piloten blir slått og utspurt av en illsint folkemengde.

I et senere publisert klipp ser man piloten med synlige kutt og oppsvulmet ansikt, mens han drikker te og takker den pakistanske hæren for å ha reddet ham fra folkemengden.

Den indiske piloten tatt til fange i Pakistan

Den indiske piloten Abhinandan Varthaman slippes fri i morgen ifølge pakistanske myndigheter.

Foto: Handout / AFP

– Dette er den oppførselen jeg ville ha forventet av min egen hær, og jeg er veldig imponert over den pakistanske hæren, sier mannen ifølge nyhetsbyrået AP.

Klippet har gått viralt i både India og Pakistan, og i hjemlandet omtales han som en helt.

I Pakistan skryter folk av hærens måte å håndtere situasjonen på.

Det indiske utenriksdepartementet sa i går at «Pakistan vil gjøre det klokt i å forsikre seg om at den indiske piloten de har i sin varetekt kommer hjem uskadd».

Angrep besvart med angrep

Det var på tirsdag indiske jagerfly gikk til angrep på det de hevdet å være en treningsleir tilhørende den militante gruppen Jaish-e-Mohammad (JeM).

Gruppen, som kjemper mot Indias kontroll over deler av Kashmir, hadde sagt at de stod bak selvmordsangrepet mot en indisk militærkolonne to uker tidligere hvor 40 politisoldater ble drept.

Leiren til Jaish-e-Mohammad skal ifølge det britiske International Institute for Strategic Studies (IISS) ligge i den pakistanske provinsen Khyber Pakhtunkhwa, men utenfor området i Kashmir som Pakistan kontrollerer.

Til sammen 12 indiske Mirage jagerfly passerte kontrollinjen som skiller den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir fra den indiske og fløy i pakistansk luftrom.

Kart over Kashmir
Foto: NRK

Ifølge IISS ødela det indiske flyangrepet leiren til Jaish-e-Mohammad.

Pakistan på sin side hevdet at India feilinformerer om angrepet og at de indiske bombene traff et tilnærmet ubebodd skogsområde.

Likevel svarte de på angrepet på onsdag, med å passere kontrollinjen som deler Kashmir.

Dette igjen resulterte i en flystrid mellom pakistanske F-16 og indiske MiG-21.

To av de indiske kampflyene ble deretter skutt ned i pakistansk luftrom, ifølge pakistanske myndigheter.

Piloten som skal frigis i morgen førte ett av flyene.

Indiske myndigheter hevder at også et pakistansk jagerfly ble skutt ned, noe pakistanske myndigheter benekter.

Begge har atomvåpen

India og Pakistan har til sammen omtrent 250 atomvåpen.

Situasjonen mellom de to naboene blir beskrevet som den mest alvorlige siden krigen mellom de to land i 1971.

EU, USA, Kina og Russland ber de to landene løse problemene på en diplomatisk måte.

Få timer etter løftet fra den pakistanske statsministeren om at den indiske piloten vil bli satt fri, kom det likevel til skuddvekslinger i Kashmir, noe som gjorde at beboerne i grenseområdene flyktet.

Indiske styrker er også i beredskap langs kontrollinjen.

– Vi er beredt og vi står klare til å svare på enhver provokasjon fra Pakistan, advarer generalmajor Surendra Singh Mahal i det indiske militæret.

Han sier at landbaserte luftvåpen står klare langs den tungt militariserte de facto-grensen mot Pakistan i Kashmir.

Russlands president Vladimir Putin har i en samtale med den indiske statsministeren Narendra Modi uttrykt forventning om at India og Pakistan raskt kommer ut av den spente situasjonen. Den russiske utenriksminister Sergeh Lavrov har allerede tilbudt seg å megle.

SISTE NYTT

Siste nytt