Hopp til innhold
Urix forklarer

Derfor er Kashmir-konflikten så farlig

Konflikten mellom India og Pakistan kalles ofte «verdens farligste konflikt». Her er grunnene til at situasjonen er så eksplosiv.

Pakistans studenter brenner et indisk flagg

BRENNBART: Konflikten om Kashmir er kjerne i striden mellom Pakistan og India. Her brenner pakistanske studenter et indisk flagg i minneseremoni for en opprørslederen Burhan Wani i Kashmir.

Foto: K.m. Chaudary / AP

Hva dreier konflikten seg om?

Striden om Kashmir stammer fra delingen av det som var britisk India i 1947. Området ble delt på religiøst grunnlag mellom Pakistan (muslimsk) og India (hindu-flertall).

Kashmir var da et fyrstedømme der fyrsten (hindu) søkte uavhengighet og deretter til India mens deler av den muslimske befolkningen gjorde opprør og fikk støtte av Pakistan.

Krigen endte med at om lag en tredel av Kashmir havnet i dagens Pakistan mens to tredeler kontrolleres av India.

Begge landene mener de selv skal ha hele området.

Det har ikke vært avholdt noen folkeavstemning om spørsmålet, trass indiske løfter. På indisk side har regionen derimot hatt utstrakt selvstyre og det har for eksempel ikke vært lov for mennesker fra andre deler av India å kjøpe eiendom der.

Det er dette Indias statsminister Narendra Modi prøver å endre. Det åpner igjen for at mennesker fra hele India kan flytte dit, også ikke-muslimer.

Pakistani Rangers (in black) and Indian Border Security Force personnel (in brown) perform during a

FARLIG TEATER: Flaggseremoni på grensen mellom India og Pakistan. Publikum på hver side følger ivrig med.

Foto: Aamir Qureshi / AFP

Atomvåpen

Shaheen II, surface-to-surface ballistic missile, according to Pakistan capable of delivering conventional and nuclear weapons at a range of up to 1500 miles, during a training launch in this handout photo released by Inter Services Public Relations

ATOMMAKTER: Både India og Pakistan har atomvåpen. Dette er et bilde av den pakistanske Shaheen II-raketten som kan bære både konvensjonelle stridshoder og atomvåpen.

Foto: Handout / Reuters

Både India og Pakistan har atomvåpen.

Landene har vært i krig to ganger, og senest i februar var det svært spent på grunn av et selvmordsangrep mot en indisk militærtropp.

India og Pakistan er to av verdens mest folkerike og tetteste bebodde land.

En storkrig dem imellom vil få forferdelige konsekvenser, selv med bruk av vanlige våpen. Skulle et av landene føle seg så presset at de tar atomvåpen i bruk, vil det være en katastrofe verden aldri har opplevd maken til.

Storpolitikk

Striden om Kashmir skjer i en verden i endring.

Kina ser på India som en rival i Asia, og støtter aktivt Pakistan både militært og politisk. Kina gjør også hevd på et område i Kashmir.

USA har tradisjonelt vært alliert med Pakistan, men har skiftet fokus over til India blant annet for å demme opp for Kina.

Det er en fare for at Kina og USA havner på hver sin side i konflikten, og kanskje ikke har noen interesse av å dempe den. Afghanistan kan også dras inn i dette. Pakistan og India støtter forskjellige parter. Krigen der kan bli verre som følge av den spente situasjonen i Kashmir.

Religion

Striden om Kashmir handler også om religion.

Indian Prime Minister Narendra Modi (C) gestures as he is felicitated during a Bhartiya Janta Party

STERK LEDER: Statsminister Narendra Modi har et stort flertall i parlamentet etter årets valg. Beslutningen om å endre Kashmirs status kom likevel overraskende på de fleste

Foto: Prakash Singh / AFP

Flertallet av befolkningen i indisk Kashmir er muslimer, men flertallet i India som sådan er hinduer. Statsminister Narendra Modi styrer etter en tydelig hindunasjonalistisk politikk.

Opprøret i Kashmir ledes av muslimske grupper samtidig som det er mange ytterliggående muslimske organisasjoner i Pakistan som er involvert. Skulle en åpen konflikt bryte ut, vil religion brukes av begge parter i enda sterkere grad for å motivere sine egne.

Hva vil skje videre?

Det er sannsynlig at statsminister Modis vedtak vil bli prøvd i indisk høyesterett. I mellomtiden vil spenningen fortsette å bygge seg opp.

Speaker Nancy Pelosi Meets With Pakistan's Prime Minister Imran Khan

TIL FN: Pakistans statsminister sier han vil at opp situasjonen i Kashmir i FNs sikkerhetsråd og andre internasjonale instanser.

Foto: Chip Somodevilla / AFP

Pakistans statsminister Imran Khan har sagt at vil ta opp situasjonen i FNs sikkerhetsråd, men er klare til å «kjempe til siste blodsdråpe» hvis de må.

India og Pakistan har hatt mange spente faser. De har til vanlig klart å styre unna store militære konfrontasjoner. Men denne beskrives som en av de verste. Krefter på begge sider vil hisse opp stemningen.

I Kashmir kan det bli demonstrasjoner og mer uro. Sannsynligvis vil også det militære opprøret bli mer voldelig. Antakelig øker faren for terrorangrep lenger inne i India.

Virkelig farlig vil det bli hvis grupper med tydelig pakistansk bakgrunn deltar i angrep i India.

SISTE NYTT

Siste nytt