Hopp til innhold

Forsker om Kashmir: – Det alvorligste som har skjedd på flere tiår

Pakistan hevder at de har skutt ned to indiske kampfly og tatt to piloter til fange. India innrømmer at de savner en pilot, og sier samtidig at de har skutt ned et pakistansk fly.

Deler fra et fly som skal være skutt ned i Pakistan

NEDSKUTT INDISK FLY: Det pakistanske forsvaret sier dette er en del av et indisk fly som ble skutt ned av et pakistansk fly. Det skal være en MIG-21 Bison. Tidligere var det bilder i denne saken av vrakdeler fra et styrtet indisk helikopter. Det ble beskrevet som deler fra et fly. Det er uklart om dette helikopteret styrtet på grunn av kamphandlingene i området.

Foto: Pakistan MoD/Handout

Spenningen mellom de to atommaktene er høyere enn på mange år etter to dager med dramatiske hendelser i det omstridte grenseområdet i Kashmir.

Forsker Lars Tore Flåten

Lars Tore Flåten, forsker ved Senter for asiatiske sikkerhetsstudier ved Institutt for forsvarsstudier.

Foto: Silje Rognsvåg / NRK

Faren for en ytterligere eskalering av konflikten er helt klart til stede, mener Lars Tore Flåten fra Senter for asiatiske sikkerhetsstudier ved Institutt for forsvarsstudier.

– Dette er det mest alvorlige som har skjedd i området på flere tiår, sier Flåten til NRK.

Tirsdag utførte indiske kampfly et flyangrep på pakistansk side av Kashmir.

Onsdag hevdet Pakistan å ha skutt ned to indiske kampfly i eget luftrom.

Det indiske angrepet tirsdag var en gjengjeldelsesaksjon etter et selvmordsangrep der minst 40 indiske soldater ble drept for to uker siden.

India hevder at angrepet ødela en pakistansk opprørsleir og at flere hundre personer ble drept eller såret. Pakistan hevder på sin side at bombene falt i et folketomt område og at ingen mennesker ble truffet.

Kart over Kashmir

OMSTRIDT OMRÅDE: Pakistan og India har kjempet flere kriger mot hverandre på grunn av Kashmir. Delelinjen er ikke en internasjonalt anerkjent grense.

Foto: NRK

To fly skutt ned

Det er uklart hva som egentlig skjedde onsdag. Militærkilder i Pakistan at de har skutt ned to indiske fly som var inne i pakistansk luftrom. Ifølge Reuters skal de også ha tatt to piloter til fange.

– Ett av flyene falt ned inne i den pakistanske sonen i Kashmir, mens det andre falt ned i den indiskkontrollerte sonen, skriver den pakistanske hærens talsmann Asif Ghafoor på Twitter.

Ifølge pakistanske medier skal de to indiske pilotene være døde. Ifølge Ghafoor er den ene av pilotene såret og sendt til sykehus. Den andre er tatt i varetekt.

Samtidig hevder India at de har skutt ned ett pakistansk fly, at Pakistan har skutt ned ett indisk fly, og at én indisk pilot er savnet.

– Pakistan hevder at han er i deres varetekt, uttaler en talsmann for det indiske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Deler fra et fly det pakistanske forsvaret sier de har skutt ned

TATT PILOTEN TIL FANGE: En annen del fra det indiske MIG-flyet Pakistan sier de har skutt ned. Piloten skal være tatt til fange.

Foto: Pakistan MoD/Handout
Laster Twitter-innhold

Forsker: – En radikal endring

Flåten understreker at det kommer motstridende informasjon om hendelsen fra de to partene.

Han sier indiske bakkestyrker svarte med å gå over delelinjen i Kashmir etter et terrorangrep i indisk Kashmir i 2016, og at det var trefninger mellom bakkestyrker fra Pakistan og India i området i 1999.

– Men dette er første gang siden 1971 at India har gjennomført flyangrep. Det er en radikal endring, sier Flåten.

Han mener likevel at sjansen for at atomvåpen skal bli brukt er liten. Ingen av landene vil ha krig, men de forholder seg til retten til å gjengjelde.

– Når India nå snart er i valgmodus skaper dette også en ny dynamikk. Ingen vil være ettergivende overfor Pakistan i en slik situasjon, samtidig som man ikke vil kaste landet ut i krig. Det gjelder å finne balansen, sier forskeren.

Våpen som skal ha tilhørt en indisk pilot som skal være i pakistank fangenskap

SKAL TILHØRE FANGE: Det pakistanske forsvaret har sendt ut dette bildet av det som skal være våpenet til en indisk pilot de har tatt til fange. Det er en Glock 26, et våpen som er i bruk i det indiske forsvaret.

Foto: Pakistan MoD/Handout

Ordkrigen i gang

I morgentimene er ordkrigen i gang mellom landene. Indiske medier skriver at pakistanske jagerfly har vært inne i indisk luftrom ved delelinjen nær Poonch og Nowshera, men at de ble presset tilbake av indiske fly.

De pakistanske flyene slapp bomber mens de returnerte til pakistansk luftrom, ifølge indiske myndigheter. Det er så langt ikke meldt om skader etter bombene.

– Vi ønsker ikke å trappe opp, men vi er fullstendig forberedt dersom vi tvinges inn i et slikt paradigme, sier det pakistanske utenriksdepartementets talsmann onsdag.

Laster Twitter-innhold

Talsmann for det pakistanske forsvaret, Asif Ghafoor sa på en pressekonferanse at de to indiske flyene kom inn over pakistansk område etter at deres fly hadde trukket seg tilbake.

Han sier de ikke ønsker en konflikt, og sier det er viktig at verdenssamfunnet engasjerer seg.

– Det internasjonale samfunnet har også et ansvar. De må også se hvordan forholdet mellom India og Pakistan påvirker trusselen i denne regionen.

NRK-journalist Atta Ansari er i Lahore, han sier myndighetene ikke har kommet med noen råd til folk flest om hvordan de skal forholde seg til det som nå skjer.

– Folk flest her er redd for at krigen vil blusse opp mellom de to landene igjen, sier Atta.

Stengte flyplasser

India har så langt ikke villet kommentere om to av deres fly er skutt ned, men regjeringskilder sier til Reuters at minst fire flyplasser nord i landet er stengt. Det skjer som en følge av den spente situasjonen mellom de to landene.

Luftrommet over Pakistan er nå stengt for all kommersiell flytrafikk, melder nyhetsbyrået Ap. Reisende på de største flyplassene i Pakistan får også beskjed om at flyplassene nå er stengt for både innenlands- og utenlandsflyvninger.

USAs utenriksminister Mike Pompeo har bedt India og Pakistan vise tilbakeholdenhet og unngå en eskalering etter tirsdagens dramatiske opptrapping. Det samme har Kina og EU.

SISTE NYTT

Siste nytt