Pakistan sier at India feilinformerer om angrep

Pakistans statsminister mener India dikter opp bombingen av en terroristleir inne på pakistansk territorium. Flere land er bekymret for en farlig opptrapping mellom de to atommaktene.

En pakistansk soldat ser med kikkert mot indiske soldater

Konflikten i Kashmir kan komme ut av kontroll. Her følger en soldat med på hva inderne gjør på den andre siden av grensa.

Foto: M.D. Mughal / AP

India hevder at de angrep militante treningsleirer i Pakistan i natt og at et «svært stort antall» opprørere ble drept. Angrepet var angivelig rettet mot militante Jaish-e-Mohammad (JeM), noen få kilometer fra Kashmir.

Terrorgruppa har tatt på seg skylda for et selvmordsangrep, som drepte 40 indiske soldater i den indiskkontrollerte delen av Kashmir i midten av februar.

Hvis angrepet bekreftes, er det første gang India gjennomfører luftangrep mot Pakistan siden 1971. Den gang kriget de to nabolandene om Bangladeshs uavhengighet.

Etter et hastemøte i Pakistans sikkerhetsråd lover statsminister Imran Khan at Pakistan kommer til å svare innen rimelig tid.

Uttalelsen fra India er «egoistisk, ubetenksom og oppdiktet», sier Khan. Han viser til at det snart er valg i India og kaller påstandene om at de bombet militante leire for «innenrikspolitisk mat» i valgkampen.

Indere feirer luftangrepet i Pakistan

Indere i Ahmadabad, Gujarat feirer meldingene om flyangrepet mot pakistansk-kontrollerte Kashmir. «Indias hær, gå fremad, vi står på deres side», står det på en av plakatene.

Foto: Ajit Solanki / AP

Tidligere i dag hevdet pakistanske myndigheter at India angrep et nesten ubebodd skogsområder der det verken var folk eller bygninger. Ingen ble drept eller såret ved byen Balakot, slo pakistansk side fast.

Valg til våren

Inderne skal stemme i april og mai. Sittende statsminister Narendra Modi, som representerer det hindunasjonalistiske partiet Bharatiya Janata (BJP), håper på gjenvalg, men partiet tapte stort i delstatsvalg i fjor.

Journalister som tok seg opp i de skogkledde fjellene ved Balakot, fant flere kratre, noen oppflisede trær og en landsbybefolkning som ikke skjønte hva galt de hadde gjort for å bli bombet av India.

Soldater og media står ved et krater etter luftangrepet

Dette er området nær Balakot der indiske bomber traff. Inderne hevder militante Jaish-e-Mohammad holdt til her.

Foto: SAJJAD QAYYUM / AFP

– Det er bare hus av leire her, ingen koranskoler og ikke engang et murhus, sier 55 år gamle Noor Shah som bor i nærheten. Det var først da soldater kom, at de fikk vite at indiske fly hadde vært på ferde.

Truer med gjengjeldelse

– India setter regional fred og stabilitet i dyp fare, mener Khan. Han kaller inn til et møte i morgen i kommandosenteret som styrer Pakistans atomvåpen, og nasjonalforsamlingen.

Statsminister Imran Khan på talerstolen

Pakistans statsminister Imran Khan

Foto: Jon Gambrell / AP

– India har begått en uhørt aggressiv handling som Pakistan skal svare på når tid og sted er valgt, heter det også i Khans uttalelse.

Pakistans president Arif Alvi sier at retorikken fra India «kan føre til krig». Utenriksminister Shah Mehmood Qureshi mener at naboen har satt freden «på spill». Han viser til at India har innrømmet å ha krysset delelinjen i Kashmir, som fungerer som en grense gjennom området som begge land gjør krav på.

Bondevik vil ha større press

Kina og EU oppfordrer India og Pakistan til å vise tilbakeholdenhet.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, grunnlegger av Oslosenteret, er nå i Pakistan. Han forteller til NRK at det er en «bekymret stemning» og at alle der ser alvoret i situasjonen.

Kjell Magne Bondevik holder en tale

Kjell Magne Bondevik sier at det ikke er et klima for forhandlinger mellom Pakistan og India nå.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Det er ingen militær løsning på konflikten i Kashmir. Det må forhandles, men nå er det ikke klima for det, sier Bondevik.

Han sier at det er vanskelig å få indiske myndigheter i tale og frykter at konflikten kommer ut av kontroll.

– Det må legges større internasjonalt press på India og Pakistan om man skal ha håp om å finne en løsning på den 72 år lange konflikten om Kashmir, sier Bondevik.

SISTE NYTT

Siste nytt