Hopp til innhold

Videobilder viser mishandling av indisk pilot

Pakistan har skutt ned et indisk kampfly i Kashmir. Piloten overlevde nedskytningen, men videobilder viser at han ble mishandlet etter at han landet i fallskjerm. Det er nå meget spent mellom India og Pakistan.

Indisk pilot blir slått og sparket i Pakistan

ANGREPET AV SIVILE: Stillbilder fra en video som viser at piloten ble slått og sparket sivile etter at han hadde landet i fallskjerm. Piloten var i stand til å gå etter mishandlingen.

Foto: Twitter

Det er fanget opp en rekke videoer av piloten etter at han ble skutt ned. I en video blir han slått og sparket av det som ser ut til å være sivile mens en soldat står i nærheten.

– Det holder nå! Ikke slå mer, sier soldaten i videoen.

I en annen video blir han fraktet vekk med blodig ansikt.

Kart over Kashmir

OMSTRIDT OMRÅDE: Pakistan og India har kjempet flere kriger mot hverandre på grunn av Kashmir. Delelinjen er ikke en internasjonalt anerkjent grense.

Foto: NRK

En video som først ble spredd av det pakistanske forsvaret, viser piloten med bakbundne hender mens han blir forhørt av pakistanske soldater. Denne videoen er nå trukket tilbake, etter at det indiske utenriksdepartementet reagerte.

– India protesterer kraftig på den vulgære videoen som viser en såret person fra det indiske luftforsvaret. Dette er et brudd på internasjonal humanitær lov og Genèvekonvensjonen, står det i det som heter en diplomatisk «démarche» overlevert til den pakistanske regjeringen. Det skriver NDTV.

Deler fra et fly som skal være skutt ned i Pakistan

NEDSKUTT INDISK FLY: Det pakistanske forsvaret sier dette er en del av et indisk fly som ble skutt ned av et pakistansk fly. Det skal være en MIG-21 Bison.

Foto: Pakistan MoD/Handout

Hevder han er tatt godt vare på

I en ny video av piloten sier han at den pakistanske hæren har behandlet ham humant og skikkelig. Videoen er spredd på Twitter av talsmannen for det pakistanske forsvaret, general Asif Ghafoor.

Piloten er sønn til en tidligere toppsjef i det indiske luftforsvaret. Han fløy en MIG-21 Bison som er en meget gammelt flytype som India er i ferd med å fase ut. Indiske myndigheter krever nå at han raskt blir utlevert.

India hevder han ble skutt ned etter at pakistanske fly krysset skillelinjen mellom den pakistanske og den indiske delen av Kashmir. I løpet av dagen har det også kommet bilder av et helikopter som styrtet i den indiske delen av Kashmir, men det er usikkert om den hendelsen har med krigshandlingene å gjøre.

INDIA-PAKISTAN-KASHMIR-CONFLICT-MILITARY

HELIKOPTER STYRTET: Dette er vraket av et indisk transporthelikopter. Det styrtet omtrent 30 kilometer fra skillelinjen i Kashmir. Minst fire mennesker omkom.

Foto: TAUSEEF MUSTAFA / AFP

Meget spent

Den pakistanske statsministeren, Imran Khan, innrømmer at pakistanske fly krysset skillelinjen i dag, som et svar på det indiske angrepet i går.

– Vi handlet i dag, men vi ønsket bare å vise India at vi hadde kapasiteten til å gjøre det. Dersom dere aksjonerer mot oss, så aksjonerer vi mot dere, sa Khan i en tale.

INDIA MISSILE TEST

FARLIGE VÅPEN: En Agni-II blir vist fram under en parade i India. Raketten kan sende atomstridshoder mot byer i Pakistan. Pakistan har omtrent 140 atomvåpen og India har 110.

Foto: GURINDER OSAN / Ap

Khan maner også til forsiktighet og ber om at de to land skal sette seg ned og snakke sammen.

– Historien forteller oss at det blir gjort feilvurderinger i krig. Mitt spørsmål til den indiske regjeringen er: Når vi tenker på de våpnene som kan bli brukt, har vi råd til feilvurderinger?

India og Pakistan har til sammen omtrent 250 atomvåpen. Situasjonen nå blir beskrevet som den mest alvorlige siden krigen mellom de to land i 1971. EU, USA, Kina og Russland ber de to landene løse problemene på en diplomatisk måte.

SISTE NYTT

Siste nytt