Optimistiske sørkoreanere før toppmøte mellom Kim og Moon

SEOUL/OSLO (NRK): Sørkoreanerne er spente før møtet mellom president Moon Jae-in og den nordkoreanske lederen Kim Jong-un fredag.

Studenter

STØTTER TOPPMØTET: I en spørreundersøkelse i mars svarte mer enn 81 prosent av sørkoreanerne at de støttet det interkoreanske toppmøtet, ifølge The New York Times.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Etter toppmøtet skal vi alle ta en stor fest og feire begivenheten, sier Jun-mo Lee, som jobber som sosialarbeider for en internasjonal organisasjon i Seoul.

Lee forteller at sørkoreanerne har ventet veldig lenge på dette interkoreanske møtet, og har forventninger til hva som vil komme ut av det. Sosialarbeideren forventer at et utfall av møtet kan bli fred.

Jun-mo Lee

VIKTIG MØTE: Jun-mo Lee jobber som sosialarbeider for en internasjonal organisasjon i Seoul, mener møtet mellom de to koreanske lederne er veldig viktig.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Jeg gleder meg til å se hva som blir resultatet. Først vil vi hjelpe nordkoreanerne og forsøke å forstå deres måte å tenke på på den måten kan vi kanskje se hvilken fremtid vi bør forberede oss på, sier han.

Kim Jong-uns sjarmoffensiv, som begynte med Nord-Koreas deltakelse i De olympiske lekene i Pyeongchang, har ført til noen interessante funn i nasjonale undersøkelser i Sør-Korea, skriver The New York Times.

I en spørreundersøkelse i mars svarte mer enn 81 prosent av sørkoreanerne at de støttet det interkoreanske toppmøtet. Mens en annen undersøkelse i april viser at 70 prosent tviler på at Kim Jong-un vil gi opp atomvåpenprogrammet.

Sørkoreaneren Lee sier at han mener møtet mellom de to statslederne er veldig viktig. Dette er starten og ikke slutten, mener han.

– Det er viktig at møtet er basert på tillit, og fremtidige møter vil føre til bærekraftig tillit. Jeg er sikker på at Kim Jong-un ikke kommer til å overraske oss. Han kommer ikke til å komme med raketter.

Kart
Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Positive signaler

Lee You-kyung, som er student i den sørkoreanske hovedstaden, sier at toppmøtet er et veldig positivt signal for det fremtidige forholdet mellom de to koreanske landene.

Lee You-kyung

VIL VÆRE DEL AV VERDEN: Lee You-kyung tolker Kim Jong-uns seneste skritt dit hen at Nord-Korea ønsker å være en del av det internasjonale samfunnet.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Det forrige toppmøtet hadde støtte fra sørkoreanerne. Denne gangen er folkets ønske om en normalisering av forholdet mellom våre to koreanske nasjoner mye sterkere, sier studenten.

Hun mener at det sørkoreanske folket har større forventninger til dette, enn tidligere møter.

– Den siste tiden har Kim Jong-uns endring i holdninger mot Sør-Korea og mot resten av verden vært enorm. Nå ønsker Nord-Korea å bli akseptert som en nasjon i det internasjonale samfunnet, i stedet for å bli isolert, sier Lee.

– De aller fleste liker ikke møtet

Samtidig som en del sørkoreanere er positive til samtalene med Nord, frykter en del eldre og konservative sørkoreanere blant annet at Nord-Korea har utviklet atomvåpen for å drive bort de amerikanske troppene fra Sør-Korea, for så å gjøre hele koreahalvøya nordkoreansk.

Yi Hee-soo

STØTTER EKSPRESIDENT: Yi Hee-soo holder en plakat med bilde av den avsatte presidenten i Sør-Korea Park Geun-hye, som ble avsatt etter en stor korrupsjonsskandale.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

NRK møter Yi Hee-soo, som holder en plakat til støtte for den fengslede ekspresidenten, Park Geun-hye. Park ble avsatt i fjor, som følge av en stor korrupsjonsskandale som også involverte en av hennes nærmeste venninner og flere næringslivstopper, blant annet i Samsung.

Yi mener imidlertid at de fleste sørkoreanere ikke støtter det koreanske toppmøtet. Han sier at verken Sør-Koreas president Moon eller Nord-Koreas leder Kim og Moon har snakket sant, og mener at de ikke har tillit hos folket.

– De aller fleste liker ikke møtet. Uansett, så får vi se hva som kommer ut av det, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt