Nord-Korea: – USA er som et drivhus med menneskerettsbrudd

Nord-Korea ber USA feie for egen dør og går hardt ut mot bruddene på menneskerettigheter i det amerikanske samfunnet. Nord-Korea vil ikke at menneskerettigheter skal bli tema på de kommende toppmøtene.

Kim jung-un

Nord-Korea går hardt ut mot menneskerettsbrudd i USA. Landet ønsker ikke at menneskerettigheter skal være et tema under toppmøtet med Sør-Koreas president førstkommende fredag og med Donald Trump om en måned.

Foto: Jung Yeon-je / AFP

– At USA skal kritisere oss er latterlig, det er som om en tyv roper «stopp tyven»!

Det skriver det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

– USA er selv som et drivhus med menneskerettsbrudd, fortsetter KCNA ifølge det internasjonale nyhetsbyrået AFP.

KCNA viser blant annet til at de mange skyteepisodene i USA er «som vold som spres på samme måte som kreft» i det amerikanske samfunnet.

I en rapport utgitt av det amerikanske utenriksdepartementet i forrige uke, kritiseres regimet i Nord-Korea for å gjennomføre systematiske brudd på menneskerettighetene.

Kim Jong Un, Moon Jae-in. Donald Trump

Voldsom interesse i forkant av toppmøtene, først mellom lederne i Nord- og Sør-Korea, og senere toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Bilder av de tre vises på en storskjerm utenfor tog stasjonen i Seoul.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Rapporten viser til at regimet til Kim Jong-un står bak systematisk tortur, offentlige henrettelser og kidnapping av utenlandske statsborgere.

– Det er latterlig at USA kritiserer oss, skriver det statlige nyhetsbyrået.

Toppmøte uten MR-kritikk?

Myndighetene i Nord-Korea forbereder toppmøte på flere plan. Fredag i denne uka blir det et toppmøte mellom lederne i de to landene på den koreanske halvøya for første gang siden 2007.

I løpet av mai eller tidlig i juni er det stor mulighet for at et toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un vil bli gjennomført, noe som ville vært helt utenkelig for få måneder siden.

Moon Jae-in

Førstkommende fredag skal Sør-Korea president Moon Jae-in møte Nord-Koreas leder Kim Jung-in. Sør-Korea skal ha gått med på at menneskerettigheter ikke blir tema på møtet ifølge nyhetsbyrået AFP.

Foto: AP

Den harde kritikken av USA blir sett på som en klar melding fra nordkoreanernes side at landet ikke vil tolerere kritikk av menneskerettighetene under de to toppmøtene.

Utenriksministeren i Sør-Korea sier at menneskerettssituasjonen ikke blir tema på toppmøtet mellom president Moon og Kim Jong-un.

Mild Trump

USAs president har skiftet retorikk og tonefall i sin omtale av lederen i Nord-Korea den siste tiden. Tirsdag beskrev han Kim Jong-un som en «veldig åpen» og «veldig ærefull» mann.

Det er en sterk kontrast til ordbruken for noen måneder siden da han omtalte lederen i Nord-Korea blant annet som «Rocket Man».

Donald Trump, Kim Jong Un

Donald Trump har endret retorikk i forhold til Kim Jong-un i forkant av det kommende toppmøtet mellom de to lederne. Denne uka omtale han Kim som veldig åpen og veldig ærefull.

Foto: Evan Vucci Wong Maye-e / AP

Parallelt med diplomatiske ord og vendinger pågår forberedelsene til et toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un.

Krigsspillene tones ned

USA og Sør-Korea gjennomfører i disse dager den årlige vårøvelsen.

Men nå tones omfanget av de militære aktivitetene ned for ikke å provosere regimet i Nord-Korea i forkant av de to toppmøtene, først med president Moon, deretter med president Trump.

øvelse USA / Sør-Korea

Hvert år gjennomfører USA og Sør-Korea store og omfattende øvelser sammen. I år er vår øvelsen tonet ned for ikke å provosere Nord-Korea i forkant av de to toppmøtene i nær framtid. Bildet er fra en stor øvelse i desember 2015.

Foto: Ahn Young-joon / AP

I tillegg slår Sør-Korea av propagandasendingene over grensen til Nord-Korea i en gest overfor nabolandet i forkant av toppmøtet.

SISTE NYTT

Siste nytt