Hopp til innhold

Nord-Korea: – USA er som et drivhus med menneskerettsbrudd

Nord-Korea ber USA feie for egen dør og går hardt ut mot bruddene på menneskerettigheter i det amerikanske samfunnet. Nord-Korea vil ikke at menneskerettigheter skal bli tema på de kommende toppmøtene.

Kim jung-un

Nord-Korea går hardt ut mot menneskerettsbrudd i USA. Landet ønsker ikke at menneskerettigheter skal være et tema under toppmøtet med Sør-Koreas president førstkommende fredag og med Donald Trump om en måned.

Foto: Jung Yeon-je / AFP

– At USA skal kritisere oss er latterlig, det er som om en tyv roper «stopp tyven»!

Det skriver det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

– USA er selv som et drivhus med menneskerettsbrudd, fortsetter KCNA ifølge det internasjonale nyhetsbyrået AFP.

KCNA viser blant annet til at de mange skyteepisodene i USA er «som vold som spres på samme måte som kreft» i det amerikanske samfunnet.

I en rapport utgitt av det amerikanske utenriksdepartementet i forrige uke, kritiseres regimet i Nord-Korea for å gjennomføre systematiske brudd på menneskerettighetene.

Kim Jong Un, Moon Jae-in. Donald Trump

Voldsom interesse i forkant av toppmøtene, først mellom lederne i Nord- og Sør-Korea, og senere toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Bilder av de tre vises på en storskjerm utenfor tog stasjonen i Seoul.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Rapporten viser til at regimet til Kim Jong-un står bak systematisk tortur, offentlige henrettelser og kidnapping av utenlandske statsborgere.

– Det er latterlig at USA kritiserer oss, skriver det statlige nyhetsbyrået.

Toppmøte uten MR-kritikk?

Myndighetene i Nord-Korea forbereder toppmøte på flere plan. Fredag i denne uka blir det et toppmøte mellom lederne i de to landene på den koreanske halvøya for første gang siden 2007.

I løpet av mai eller tidlig i juni er det stor mulighet for at et toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un vil bli gjennomført, noe som ville vært helt utenkelig for få måneder siden.

Moon Jae-in

Førstkommende fredag skal Sør-Korea president Moon Jae-in møte Nord-Koreas leder Kim Jung-in. Sør-Korea skal ha gått med på at menneskerettigheter ikke blir tema på møtet ifølge nyhetsbyrået AFP.

Foto: AP

Den harde kritikken av USA blir sett på som en klar melding fra nordkoreanernes side at landet ikke vil tolerere kritikk av menneskerettighetene under de to toppmøtene.

Utenriksministeren i Sør-Korea sier at menneskerettssituasjonen ikke blir tema på toppmøtet mellom president Moon og Kim Jong-un.

Mild Trump

USAs president har skiftet retorikk og tonefall i sin omtale av lederen i Nord-Korea den siste tiden. Tirsdag beskrev han Kim Jong-un som en «veldig åpen» og «veldig ærefull» mann.

Det er en sterk kontrast til ordbruken for noen måneder siden da han omtalte lederen i Nord-Korea blant annet som «Rocket Man».

Donald Trump, Kim Jong Un

Donald Trump har endret retorikk i forhold til Kim Jong-un i forkant av det kommende toppmøtet mellom de to lederne. Denne uka omtale han Kim som veldig åpen og veldig ærefull.

Foto: Evan Vucci Wong Maye-e / AP

Parallelt med diplomatiske ord og vendinger pågår forberedelsene til et toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un.

Krigsspillene tones ned

USA og Sør-Korea gjennomfører i disse dager den årlige vårøvelsen.

Men nå tones omfanget av de militære aktivitetene ned for ikke å provosere regimet i Nord-Korea i forkant av de to toppmøtene, først med president Moon, deretter med president Trump.

øvelse USA / Sør-Korea

Hvert år gjennomfører USA og Sør-Korea store og omfattende øvelser sammen. I år er vår øvelsen tonet ned for ikke å provosere Nord-Korea i forkant av de to toppmøtene i nær framtid. Bildet er fra en stor øvelse i desember 2015.

Foto: Ahn Young-joon / AP

I tillegg slår Sør-Korea av propagandasendingene over grensen til Nord-Korea i en gest overfor nabolandet i forkant av toppmøtet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.

Donald Trump, som fortsatt sier han skal få slutt på krigen i Ukraina,

Trump snakket med Zelenskyj – lover å få slutt på krigen

Donald Trump snakket fredag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump gjentar at han vil få slutt på krigen i Ukraina.

Demonstranter utenfor det statlige TV-byrået i Dhaka, 19. juli Her står fire mennesker i forgrunnen. En av de holder armene ut, og de bærer kjepper. I bakgrunnen ser en flere demonstranter og røyk.

Opptøyene eskalerer i Bangladesh: Regjeringen innfører portforbud og setter inn militæret

Studentopptøyene i Bangladesh har så langt krevd minst 105 menneskeliv. Fredag stormet demonstrantene et fengsel i hovedstaden Dhaka, og flere statlige nettsider er blitt hacket.